VISIONS OF NOW: Viertel Vor Mag.

Tussen stad en platteland.

Viertel vor mag

"De stilte brengt ons helemaal tot rust. Daarom vinden we het zo fijn om hier te zijn." We zijn op bezoek bij Anna en Marcus op het platteland en praten over hun leven, duurzaam denken en hun visie op mobiliteit. Ze wonen in een boerderij bij Brandenburg (Duitsland) met vijf schapen en een kat. Je kunt hier groente en fruit bijna horen groeien. Dat laat wel zien hoe stil het hier is vergeleken met Berlijn en hun tweede huis in Neukölln, nog geen 100 kilometer verderop.

Viertel vor mag
Viertel vor mag

Eigenlijk houden Anna en Marcus nog steeds van het grootstedelijke leven. Ze zijn gewend aan rumoerige bars, multiculturele restaurants en omringd zijn door grote groepen mensen. Aan hun witte sneakers lees je ook niet direct 'biologische boerderij' af. "We wilden weg van de overload aan impressies en dingen", legt Anna uit. Minder huizen, minder mensen, minder spullen. In hun appartement in Neukölln zie je dat minimalisme terug in een grote witte muur. "Net een museum, dat voelt heel vrij", knikt Marcus. Hij werpt een blik uit het raam in de tuin: een hectare omgeven door eindeloze velden. Dit is pure vrijheid. Meer natuur, meer recreatie, meer familie. "Je bent hier zo dichtbij veranderingen en processen, of het nou de seizoenen zijn of dieren die hun zomer- voor wintervacht verruilen... Je ziet hier hoeveel tijd dat eigenlijk kost", legt hij uit.

Viertel vor mag

Deze waardering ondersteunt hun motto 'less is more'. Die denkwijze is niet alleen belangrijk in hun privéleven, maar speelt ook een grote rol in hun online magazine. 'Viertel Vor Mag' gaat over duurzaamheid, zónder stoffig te zijn. Er worden dus geen haakpatronen uitgewisseld. Wel bekritiseren de auteurs onze huidige 'wegwerpsamenleving' en fast fashion, terwijl ze nieuwe, innovatieve labels en initatieven aandacht geven. Anna en Marcus weten dat in onze samenleving duurzaamheid niet van de ene op de andere dag het nieuwe credo is.

Design, kwaliteit en duurzaamheid.

"Mensen kopen geen spullen meer om te houden. Mensen kopen spullen om kort van te genieten, dat is alles. En dat slaat nergens op", zegt Anna, nippend aan haar koffie. In plaats van nog meer rommel te produceren, verlangen Marcus en Anna naar duurzame en chique producten. "Dingen worden door de massa gekocht omdat ze er goed uitzien. Daarom is design zo belangrijk", zegt Marcus. Als een product goed ontworpen is, dan vinden mensen het mooier en leeft het langer. En als het product van goede kwaliteit is, is het per definitie duurzaam, vindt Marcus. Hoewel ze groot fan zijn van het idyllische boerderijleven, missen ze hun vrienden. Daarom rijden ze vaak heen en weer. Vrijheid is voor hen de mogelijkheid om vrij te kunnen bewegen.

"Dingen worden door de massa gekocht omdat ze er goed uitzien. Daarom is design zo belangrijk."

- Markus Werner

Viertel vor mag

Vandaag Berlijn, morgen Brandenburg.

Ze zijn zich natuurlijk bewust van hun ecologische voetafdruk en zoeken altijd naar manieren om deze te verkleinen. "Een auto moet voor ons zo min mogelijk CO2 uitstoten", zegt Marcus. Met andere woorden: een elektrische auto. Eentje met een grote actieradius. Tijdens ons interview denkt Marcus lachend aan zijn toekomstvisie. Als contrast met extreem luidruchtige verbrandingsmotoren komen er heel elegant geluidloze elektrische auto's de hoek om zweven. Marcus hoopt op elektrisch rijden voor iedereen, niet voor een kleine minderheid. "Als we willen dat de samenleving gaat omdenken, moeten elektrische auto's wel betaalbaar zijn." Anna komt terug de kamer in en knikt instemmend. Beide geloven er sterk in dat duurzaamheid geen luxe zou mogen zijn.

"Als we willen dat de samenleving gaat omdenken, moeten elektrische auto's wel betaalbaar zijn. Wij geloven er sterk in dat duurzaamheid geen luxe zou mogen zijn."

Viertel vor mag

Anna en Marcus hebben jaren in de communicatiebranche gewerkt, als journalist en als fotograaf/regisseur. In 2016 besloten ze ander pad in te slaan. Dit pad was 'Viertel Vor', een online tijdschrift waarin ze innovaties, mensen en producten introduceren die hun idee van "wat er echt toe doet" belichamen. De naam Viertel Vor verwijst naar de symbolische 15 minuten (Viertel) die we hebben om beter te zorgen voor onze planeet.

Viertel vor mag

Deze e-Stories zijn misschien ook wat voor jou

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een elektrische Volkswagen?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen