Op vakantie met een elektrische auto

Zo doe je dat

Op vakantie met een elektrische auto
Leestijd 4,5 min.

Er zijn steeds meer mensen die met de elektrische auto op vakantie gaan. En dat is ook met goede reden: elektrisch rijden is namelijk de meest comfortabele manier om op je vakantiebestemming aan te komen. Maar zoals altijd met vakantie, heb je vast nog een aantal vragen voor vertrek. Want hoe zit het met de actieradius, het opladen, en gebruik van een routeplanner voor je elektrische auto?

Lees deze slimme tips en kom vol energie aan op je vakantiebestemming.

Op vakantie met een elektrische auto
Routeplannen met een elektrische auto

1: Goed plannen

Je vakantie met de elektrische auto is extra comfortabel met een goede voorbereiding. Het belangrijkste om op te letten is de actieradius van je auto. Gebruik voor vertrek bijvoorbeeld een routeplanner voor elektrische auto’s met alle openbare laadpalen. Hiervoor kun je diverse apps gebruiken, zoals Chargemap of Plugsurfing. Zo weet je precies waar en wanneer je kunt opladen.

In het hoogseizoen zijn laadpalen vaker bezet. Je kunt je hierop voorbereiden door een aparte 220v-kabel mee te nemen waarmee je je auto via het stopcontact kunt opladen. Dit duurt langer dan bij een laadpaal. Het is dus vooral een handige optie wanneer je ‘s nachts oplaadt.

2: Liever naar het noorden dan naar het zuiden

Hoe noordelijker je komt, des te beter het laadnetwerk is voor elektrische auto's. Van alle Europese landen hebben Noorwegen en Nederland het beste netwerk. Beide landen hebben als doelstelling dat er nooit meer dan 120 kilometer tussen twee laadstations mag zitten. Toeristische routes in Europa - zoals de 1.600 kilometer lange Grand Tour in Zwitserland - hebben vaak een volledige dekking voor de elektrische auto. Ook Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk zijn prima te doen met een elektrische auto. In zuidelijke landen zoals Italië of Spanje raden we een uitgebreidere voorbereiding aan.

Met de elektrische auto op de toeristische Grand Tour route door Zwitserland
Onderweg door Noorwegen met een elektrische auto

3: Goed voorbereid op weg

Voor het opladen van je elektrische auto heb je een laadpas nodig. Welke dat is, hangt van je provider af. Voor sommige netwerken moet je je eerst aanmelden. Bij het kiezen van een pasaanbieder (Mobility Service Provider) moet je goed controleren in welke landen je de pas kunt gebruiken. Niet alle aanbieders hebben een Europese dekking van laadpunten. Verder kun je online (bijvoorbeeld op oplaadpalen.nl) zien of je met jouw laadkabel bij het laadpunt terecht kunt en met welk laadvermogen (bijvoorbeeld 11 kW) je maximaal kunt laden.

Op stedentrip met je elektrische auto

4: Plan laadstops in

Het meest handig zijn de snellaadstations onderweg. Tijdens een korte pauze tank je zelf ook even bij, je eet even wat, of bezoekt een bezienswaardigheid, waarna je met een volle accu de reis hervat. Snellaadstations heb je echter niet overal. De gemiddelde laadtijd bij een openbaar laadstation met wisselstroom is aanzienlijk langer. Het is dus handig om de laadstops in je planning mee te nemen. Het kan zijn dat je vaker moet laden dan je thuis gewend bent. Je bagage, rijstijl en het gebruik van een airco of verwarming hebben allemaal invloed op je actieradius. Heb je een laadpaal gevonden, maar doet 'ie het niet? Neem dan contact op met het telefoonnummer op de paal. Vaak kan het bedrijf op afstand het laden weer aanzetten. 

5: Gebruik de routeplanner als vakantiegids

Via A Better Routeplanner plan je eenvoudig jouw route, rekening houdend met de elektrische auto en de laadpunten onderweg. Maar je wilt ook wat leuks te doen hebben terwijl je auto weer op volle kracht komt. Kies het laadstation daarom niet alleen op basis van laadcapaciteit of het soort stekker, maar ook op basis van de omgeving. Dankzij apps als TripAdvisor is dat nu makkelijker dan ooit. Zo ontdek je plekken waar je anders voorbijgereden was. Een fotogeniek uitzicht? Dat leuke restaurantje? Een interessant oud dorpje? Met de elektrische auto begint je vakantie al met de reis.

Vakantie vieren met je elektrische auto

Kies jouw elektrische auto voor vakantie

Volkswagen ID.3

ID.3

Onze volledig elektrische stadsauto

Prijs vanaf € 43.990
Private Lease vanaf € 599 p.m.


Ontdek meer

Stel 'm samen

ID.4

ID.4

De volledig elektrische SUV

Prijs vanaf € 45.190
Private Lease vanaf € 619 p.m.


Ontdek meer

Stel 'm samen

ID.5

ID.5

Zo stijlvol kan elektrisch zijn

Prijs vanaf € 48.590
Private Lease vanaf € 699 p.m.


Ontdek meer

Stel 'm samen

Deze e-Stories zijn misschien ook wat voor jou

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een elektrische Volkswagen?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen