Op vakantie met een elektrische auto

Zo doe je dat

Op vakantie met een elektrische auto
Leestijd 4,5 min.

De kinderen naar school brengen, boodschappen doen, het woon-werk verkeer: je dagelijkse ritten zijn makkelijk met een elektrische auto. Maar zelfs de echte fans van elektrisch rijden deinzen er vaak nog voor terug om met hun elektrische auto op vakantie te gaan. Die angst blijkt vaak ongegrond. Met deze slimme tips verlopen ook lange ritten ontspannen – zonder dat het spannend wordt of je zonder stroom komt te staan.

Op vakantie met een elektrische auto
Routeplannen met een elektrische auto

1: Goed plannen

Op vakantie met een elektrische auto vergt iets meer vooruitdenken dan met een traditionele auto. Het belangrijkste om op te letten is de actieradius van je auto en het laadnetwerk onderweg: een overzicht van alle laadpalen is onmisbaar. Hiervoor kun je diverse apps gebruiken, zoals Chargemap of Plugsurfing. Houd er rekening mee dat als je in het hoogseizoen op vakantie gaat, laadpalen vaak bezet kunnen zijn. Een oplossing daarvoor is een aparte 220v-kabel meenemen, waarmee je je auto via het stopcontact kunt opladen. Dit duurt langer dan bij een laadpaal en is dus vooral een optie als je een nacht de tijd hebt om de auto op te laden.

2: Liever naar het noorden dan naar het zuiden

Hoe noordelijker je komt, des te beter het laadnetwerk is voor elektrische auto's. Van alle Europese landen hebben Noorwegen en Nederland hun netwerk het beste voor elkaar. Beide landen hebben als doelstelling dat er nooit meer dan 120 kilometer tussen twee laadstations mag zitten. Zwitserland heeft vorig jaar 200 nieuwe laadstations geplaatst op de 1.600 kilometer lange Grand Tour, zodat deze toeristische route nu ook geschikt is voor elektrische auto's. Maar ook Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk zijn prima te doen met een elektrische auto. In zuidelijke landen als Italië of Spanje ziet het er nog iets minder rooskleurig uit.

Met de elektrische auto op de toeristische Grand Tour route door Zwitserland
Onderweg door Noorwegen met een elektrische auto

3: Goed voorbereid op weg

Voor het opladen van je elektrische auto heb je een laadpas nodig. Welke dat is, hangt van je provider af. Voor sommige netwerken moet je je eerst aanmelden. Bij het kiezen van een pasaanbieder (Mobility Service Provider) moet je goed controleren in welke landen je de pas kunt gebruiken. Niet alle aanbieders hebben een Europese dekking van laadpunten. Verder kun je online (bijvoorbeeld op oplaadpalen.nl) zien of je met jouw laadkabel bij het laadpunt terecht kunt en met welk laadvermogen (bijvoorbeeld 11 kW) je maximaal kunt laden.

Op stedentrip met je elektrische auto

4: Plan laadstops in

Het meest handig zijn de snellaadstations onderweg. Tijdens een korte pauze tank je zelf ook even bij, je eet even wat, of bezoekt een bezienswaardigheid, waarna je met een volle accu de reis hervat. Snellaadstations heb je echter niet overal. De gemiddelde laadtijd bij een openbaar laadstation met wisselstroom is aanzienlijk langer. Het is dus handig om de laadstops in je planning mee te nemen. Het kan zijn dat je vaker moet laden dan je thuis gewend bent. Je bagage, rijstijl en het gebruik van een airco of verwarming hebben allemaal invloed op je actieradius. Heb je een laadpaal gevonden, maar doet 'ie het niet? Neem dan contact op met het telefoonnummer op de paal. Vaak kan het bedrijf op afstand het laden weer aanzetten. 

5: De weg als bestemming

Via A Better Routeplanner plan je eenvoudig een route, rekening houdend met jouw model auto en de laadpunten onderweg. Maar je wilt ook wat leuks te doen hebben terwijl je auto weer op volle kracht komt. Kies het laadstation daarom niet alleen op basis van laadcapaciteit of stekkersoort, maar ook op basis van de omgeving. Dankzij apps als TripAdvisor is dat nu makkelijker dan ooit. Zo ontdek je plekken waar je anders gewoon voorbij gereden was. Een fotogeniek uitzicht? Dat leuke restaurantje? Een interessant oud dorpje? Met de elektrische auto begint je vakantie al met de reis.

Vakantie vieren met je elektrische auto

Deze e-Stories zijn misschien ook wat voor jou

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een elektrische Volkswagen?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen