Op vakantie met een elektrische auto

Zo doe je dat

Op vakantie met een elektrische auto
Leestijd 4,5 min.

Er zijn steeds meer mensen die met de elektrische auto op vakantie gaan. En dat is ook met goede reden: elektrisch rijden is namelijk de meest comfortabele manier om op je vakantiebestemming aan te komen. Maar zoals altijd met vakantie, heb je vast nog een aantal vragen voor vertrek. Want hoe zit het met de actieradius, het opladen, en gebruik van een routeplanner voor je elektrische auto?

Lees deze slimme tips en kom vol energie aan op je vakantiebestemming.

Op vakantie met een elektrische auto
Routeplannen met een elektrische auto

1: Plan goed en geniet

Je vakantie met de elektrische auto is extra comfortabel met een goede voorbereiding. Gebruik voor vertrek bijvoorbeeld een routeplanner voor elektrische auto’s met alle openbare laadpalen om zo vast je laadpunten uit te kiezen. Hiervoor kun je diverse apps gebruiken, zoals de We Connect ID. app, A Better Route PlannerChargemap of Plugsurfing. Zo weet je precies waar en wanneer je kunt opladen. Het meest handig voor een langere reis zijn de snellaadstations langs of vlakbij de snelweg. Tijdens een korte pauze laad je je auto op en tank je zelf ook even bij. Daarna kun je je reis met een volle accu hervatten. Heel relaxed dus!

In het hoogseizoen zijn laadpalen vaker bezet. Plan daarom ook alternatieven zoals laadpunten iets verder van de drukke routes zoals bijvoorbeeld de Route du Soleil.

2: Kies de beste route

Hoe noordelijker je komt, des te beter het laadnetwerk is voor elektrische auto's. Van alle Europese landen hebben Noorwegen en Nederland het beste netwerk. Beide landen hebben als doelstelling dat er nooit meer dan 120 kilometer tussen twee laadstations mag zitten. Maar op meer plekken is de dekking nog beter. Toeristische routes in Europa - zoals de 1.600 kilometer lange Grand Tour in Zwitserland of de Route du Soleil in Frankrijk - hebben vaak een volledige dekking voor de elektrische auto. Ook Duitsland en Oostenrijk zijn prima te doen met een elektrische auto. In zuidelijke landen zoals Italië of Spanje raden we een uitgebreidere voorbereiding aan.

Met de elektrische auto op de toeristische Grand Tour route door Zwitserland
Onderweg door Noorwegen met een elektrische auto

3: Zorg voor de juiste dekking

Voor het opladen van je elektrische auto heb je een laadpas nodig. Bij het kiezen van een pasaanbieder (Mobility Service Provider) moet je goed controleren in welke landen je de pas kunt gebruiken. Niet alle aanbieders hebben een Europese dekking van laadpunten. Verder kun je online (bijvoorbeeld op oplaadpalen.nl) zien of je met jouw laadkabel bij het laadpunt terecht kunt en met welk laadvermogen (bijvoorbeeld 11 kW) je maximaal kunt laden. Soms kan een extra pas (of twee) met een andere dekking uitkomst bieden.

Op stedentrip met je elektrische auto

4: Laden op locatie

Niet elke vakantiebestemming is volop voorzien van laadpunten. Een handige optie is dan om een aparte 230v-laadkabel mee te nemen. Hiermee kun je je auto via het 230v-stopcontact opladen. Dit duurt langer dan bij een laadpaal, maar op je bestemming staat je auto vaak langer stil en is het goed te doen wanneer je ook ‘s nachts kan opladen. En zo'n kabel komt ook goed van pas bij noodgevallen waarbij je accu bijna leeg is, er geen laadpunt in de buurt, maar waar je wel een gewoon stopcontact hebt. Heel handig dus! 

5: Gebruik de routeplanner als vakantiegids

Via A Better Routeplanner plan je eenvoudig jouw route, rekening houdend met de elektrische auto en de laadpunten onderweg. Maar je wilt ook wat leuks te doen hebben terwijl je auto weer op volle kracht komt. Kies het laadstation daarom niet alleen op basis van laadcapaciteit of het soort stekker, maar ook op basis van de omgeving. Dankzij apps als TripAdvisor is dat nu makkelijker dan ooit. Zo ontdek je plekken waar je anders voorbijgereden was. Een fotogeniek uitzicht? Dat leuke restaurantje? Een interessant oud dorpje? Met de elektrische auto begint je vakantie al met de reis.

Vakantie vieren met je elektrische auto

Kies jouw elektrische auto voor vakantie

Deze e-Stories zijn misschien ook wat voor jou

Volkswagen Elektrische auto

Elektrische auto's getest

E-mobility op de proef gesteld

Lees deze story
Volkswagen e-up!

Volledig elektrisch in Amsterdam

Paul Juda in Amsterdam

Lees deze story
Noorwegen koploper elektrisch rijden

Welkom in Noorwegen

Koploper in elektrisch rijden

Lees deze story
Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een elektrische Volkswagen?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen