10 dingen die je je afvraagt bij elektrisch rijden

Volkswagen 10 dingen die je wilt weten over elektrisch rijden

Wat gebeurt er eigenlijk als ik met een elektrische auto door de wasstraat rijd? Kan ik buiten in de regen opladen bij een openbare laadpaal? Heb ik speciale banden nodig voor een elektrische auto? Volkswagen maakt elektrisch rijden graag makkelijk voor je. Daarom beantwoorden we hier tien ongebruikelijke vragen over elektrisch rijden.

Volkswagen 10 dingen die je wilt weten over elektrisch rijden
Car Wash

1. Kan ik met een elektrische auto door de wasstraat?

We snappen die vraag heel goed. Je neemt natuurlijk geen risico’s met elektriciteit en water. Gelukkig hoef je je daarover geen zorgen te maken. Want net als bij een gewone auto zijn de accu en elektronica heel goed beschermd tegen vocht. Dus rij gerust met je elektrische auto door de wasstraat.

Accu elektrische auto

2. Is de accu van een elektrische auto op een gegeven moment echt op?

Een logische vraag, want bij je telefoon merk je natuurlijk al na een jaar of twee dat de accu minder wordt. De accu van een elektrische auto gaat gelukkig veel langer mee. Hoe lang precies, hangt af van het type accu. Daarom geven de meeste fabrikanten een garantie af voor de levensduur. Die geeft aan na hoeveel kilometer of jaren er nog 70 procent over is van de oorspronkelijke laadcapaciteit. Goed om te weten: als de accu zwakker wordt, hoef je niet gelijk een nieuwe. Je kunt dan de afzonderlijke cellen laten vervangen.

Opladen in de regen

3. Kun je ook opladen in de regen?

Geen gekke vraag natuurlijk in Nederland. Maar maak je geen zorgen. Zelfs als het met bakken tegelijk uit de lucht komt, kun jij veilig opladen. Tijdens het opladen is de laadstekker namelijk op de aansluiting van de auto vergrendeld. Regen komt er dus niet in. Zelfs als de stekker in de regen nat is geworden, loop je geen gevaar. Bij vocht in de verbinding wordt er namelijk niet geladen. Wel zo veilig.

Volkswagen Elektrisch Rijden

4. Wat gebeurt er als de bliksem inslaat?

Met een elektrische auto is de kans net zo klein op blikseminslag als bij een gewone auto. Namelijk: extreem klein. Je bent ook net zo goed beschermd. Dankzij de kooi van Faraday die elke auto heeft, wordt de elektrische lading snel en gelijkmatig naar de grond afgevoerd. De bliksem kan wel schade aan de elektronica veroorzaken, maar ook dat geldt voor alle auto's.

Volkswagen 10 dingen die je wilt weten over elektrisch rijden

5. Heb ik met een elektrische auto speciale banden nodig?

In principe niet. Als de banden de juiste specificaties hebben – de goede maat, genoeg draagvermogen – dan zit je goed. Als je zo zuinig mogelijk wilt rijden, kun je kiezen voor banden die speciaal voor elektrische auto’s zijn ontworpen. Die hebben een extra lage rolweerstand en daarmee kom je op een acculading dus nog verder.

Startkabels elektrische auto

6. Kan ik een elektrische auto met startkabels starten?

Als de grote hoofdaccu leeg is dan kun je die niet met startkabels opladen. Dat kan wel met de kleine startaccu, die gewone auto’s ook hebben. Alleen is die niet zo snel leeg bij een elektrische auto, omdat de grote accu die steeds bijlaadt. Mocht je stil komen te staan met een lege accu, dan helpt de Volkswagen Mobiliteitsservice je snel weer op weg. Met deze service word je tot 2 keer gratis naar een laadpaal of dealer gebracht, als je met een lege accu komt te staan.

Elektrische auto

7. Kun je een elektrische auto laten klinken als een sportwagen?

Bij Volkswagen werken soundengineers inderdaad aan het geluid van elektrische auto’s. Maar niet om ze als gewone auto’s te laten klinken. Dat doen ze vooral voor de veiligheid, zodat voetgangers en ander verkeer je opmerken. Als je elektrisch rijdt, zul je ervaren dat juist de stilte voor extra comfort zorgt.

Volkswagen 10 dingen die je wilt weten over elektrisch rijden

8. Hoe ver is het dichtsbijzijnde laadstation?

Kies je voor een thuislaadpunt dan heb je altijd een laadoptie dichtbij. Maar er zijn ook steeds meer openbare laadplekken: in Nederland al meer dan 46.000*. En dat aantal groeit nog steeds iedere dag. Daarmee heeft ons land het beste laadnetwerk van Europa. Er zijn verschillende handige websites en apps beschikbaar om onderweg te kunnen zien waar beschikbare laadpalen staan.

*Cijfers van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), oktober 2019

Volkswagen basis voor heel veel ruimte

9. Kan ik met een elektrische auto een caravan trekken?

Daar wordt hard aan gewerkt. Op dit moment kan het nog niet, omdat je daarvoor ook een caravan met elektrische ondersteuning nodig hebt. De e.home Coco van Dethleffs is daar een mooi voorbeeld van, maar het is nog een studiemodel. Gelukkig zijn er wel alternatieven. Wil je op vakantie liever rijden met een brandstofauto? Huur dan een vakantieauto via je Volkswagen dealer. Daarmee kun jij dus gewoon op kampeervakantie met je caravan. Precies wat je nodig hebt.

Actieradius

10. Is de snelheid van invloed op mijn actieradius?

Ja, hoe harder je rijdt, hoe sneller de accu leeg is. De luchtweerstand neemt namelijk steeds sneller toe als je harder gaat rijden. Snelheden tot 110 km/u zijn ideaal, daarmee kom je op snelwegen het verst. In de stad moet je vaker remmen en dat is juist gunstig voor je verbruik. Want de remenergie gaat niet verloren. Die gebruik je gewoon opnieuw: regeneratief remmen heet dat.

Deze e-Stories zijn misschien ook wat voor jou

Elektromobiliteit in Europa

Elektromobiliteit in Europa

Hoe staan onze buurlanden ervoor?

Lees deze story
Volkswagen Elektrische auto

Elektrische auto's getest

E-mobility op de proef gesteld

Lees deze story
Volkswagen e-up!

Volledig elektrisch in Amsterdam

Paul Juda in Amsterdam

Lees deze story
Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een elektrische Volkswagen?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen