Zakelijk rijden als zzp’er: welke opties zijn er?

trek de btw af van je occasion

Als zzp’er is mobiliteit cruciaal. Met veel wisselende opdrachten die zich door het hele land bevinden, ben je veel onderweg en is flexibiliteit essentieel. Wat is allemaal belangrijk om te weten als je van plan bent om zakelijk te rijden als zzp’er? Lees hier meer over de lease opties, occasions en kilometervergoeding.

Zakelijk leasen voor zzp’ers

Als zzp’er kun je ervoor kiezen om een auto zakelijk te leasen. Hoe je mobiliteitssituatie er ook uitziet, bij Volkswagen hebben we altijd de optie om de auto te leasen die het beste bij jou als zelfstandige past. De voordelen van zakelijk leasen voor zzp’ers zijn:

  • Je hoeft niet in één keer een grote investering te doen
  • Vaste maandelijkse lasten
  • Alle onderhoudskosten zitten inbegrepen in de leaseprijs
  • Je rijdt altijd in een nieuwe auto
Of je nu met ons een overeenkomst voor een langere periode aangaat of als zzp'er liever flexibel blijft, wij helpen je graag om de beste én voordeligste keuze te maken. Daarom hebben we de meest geschikte leasevormen voor jou als zzp’er op een rij gezet.
Auto leasen. Zakelijk de beste keuze

Deze manier van leasen bij Volkswagen lijkt het meeste op huren: je wordt als zzp'er namelijk geen eigenaar van de auto. Het heeft dus geen invloed op het werkkapitaal, de solvabiliteit en liquiditeit van jouw onderneming. Operational lease gaat uit van de meest complete leasevorm, waarbij o.a. reparatie, onderhoud en banden, vervangend vervoer, verzekering (all risk dekking), afschrijving, rente en houderschapsbelasting inclusief is. 


Ontdek meer over Operational lease.

Financial Lease draait om de financiering van jouw nieuwe Volkswagen, de auto is jouw eigendom. Deze leasemethode stelt je simpelweg in staat om de beste auto voor jouw situatie te financieren. Het voordeel voor jou als zzp'er is bovendien dat je de btw bijvoorbeeld kunt terugvragen en dat er meer fiscale voordelen voor jouw situatie zijn. 


Ontdek meer over Financial Lease.

Ben je als zzp'er nog maar net begonnen, maar heb je wel behoefte aan een goede, betrouwbare auto? Dan biedt Volkswagen je de keuze om verkort een auto te leasen, de Short Lease overeenkomst. Hierbij is het mogelijk om tegen een scherpe prijs een contract af te sluiten voor een korte looptijd, van 12 tot 24 maanden. Ook bij Short Lease van een Volkswagen heb je alle voordelen van een compleet full operational leasepakket zoals eerder genoemd werd.


Ontdek meer over Short Lease.
polo occasion volkswagen

Kiezen voor een occasion

Als je een auto voor je onderneming koopt, dan kun je de btw terugvorderen. Maar stel nou dat je kiest voor een tweedehands auto (occasion) die je zakelijk gaat rijden, hoe zit dat dan met die btw?


BTW aftrek bij occasions 

Als je een tweedehands auto bij een garagebedrijf koopt en het is een zogenaamde btw-auto, dan is de btw gewoon aftrekbaar en levert je dat een fiscaal voordeel op. Betreft het een zogenaamde margeauto of neem je de auto van een particulier over, dan wordt er over de aanschafprijs geen btw gerekend en kun je dus geen btw aftrekken. Een btw-auto kan dus een extra interessante keuze zijn voor jou als zzp’er. 


Hoe zit het met de bijtelling?
Als zzp’er kun je een occasion privé aanschaffen en de btw op de zaak zetten. In dat geval heb je btw-aftrek, maar geen bijtelling. Als je een auto least heb je wel te maken met bijtelling. Hoe dat zit en hoe je de bijtelling kunt berekenen voor jouw situatie, lees je op de bijtelling pagina.

Meer over occasions Meer over bijtelling

Kilometervergoeding voor zzp’ers

Alle uitgaven die je als zzp’er doet om omzet te generen mag je opgeven als zakelijke kosten. Zo ook reiskosten. Rij je met een auto van de zaak? Dan hoef je de kilometerregistratie niet per gereden kilometer op te geven. Je kunt ze dan bij de totale autokosten opvoeren. Dit zijn niet alleen zakelijk gereden kilometers, maar ook onder meer het onderhoud en brandstof.


Kies je voor een privéauto en gebruik je die zakelijk, dan heb je recht op een kilometervergoeding van 19 cent per gereden kilometer. Het is dan wel belangrijk dat je je kilometers goed bijhoudt in je administratie. Ook kun je btw terugvragen voor de zakelijk gereden kilometers.


Je kunt als zzp’er een zakelijke auto kopen, leasen of je privéauto zakelijk gebruiken. Lees meer over de regels rondom het onderwerp privé of zakelijk.
Hoeveel kost mijn lease auto mij

Meer weten over leasen voor zzp’ers?

Misschien ben je er nog niet helemaal uit en wil je je beter inlezen voordat er een definitieve keuze wordt gemaakt voor het leasen of kopen van een auto bij Volkswagen. 

Wil je op basis van aanvullende informatie een gedegen keuze maken en meer weten over de ins en outs over een auto leasen als zzp'er? Neem dan contact op met je dichtstbijzijnde dealer. Zij helpen je graag verder met je al je vragen.

Vind uw dealer

Meer weten over zakelijk rijden?