Wat is bijtelling en hoe bereken je het?

Bijtelling berekenen

Bijtelling blijft een hot topic voor zakelijke rijders die ook privé gebruik maken van hun auto. Zeker aangezien de regels, voorwaarden en bijtellingspercentages eens in de zoveel tijd veranderen. Die wijzigingen zorgen ieder jaar voor een ander kostenplaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de nieuwe regels voor de bijtelling? Volkswagen praat je bij.

 

Wat is bijtelling?

Nog even in het kort: bijtelling is het bedrag dat je afdraagt aan de belasting als je met je zakelijke leaseauto meer dan 500 kilometers privé rijdt. Voor de bijtelling zijn er 2 mogelijkheden: 16% of 22% bijtelling. De 16% bijtelling geldt alleen voor volledig elektrische auto’s. De maximale catalogusprijs voor dit lage bijtellingspercentage ligt op € 30.000. Boven dit bedrag is het bijtellingstarief van 22% van kracht.

Bij leaseauto’s met meer dan 0g/km CO2-uitstoot geldt sinds 2017 een bijtellingspercentage van 22%.

  • Fiscale waarde van je Volkswagen
  • Bijtellingspercentage van de auto
  • Gehanteerde belastingschijf inkomstenbelasting

Verhoging van de bijtelling op elektrische auto’s per 2020

Het aantrekkelijke bijtellingspercentage op elektrische auto’s van 4% is helaas verleden tijd. Maar niet getreurd: de bijtelling op elektrische auto's is nog een aantal jaar lager dan die op brandstof auto's. Zo stijgt de bijtelling via 12% in 2021, 16% in 2022-2024 en 17% in 2025 naar het reguliere 22% in 2026. Kortom, het duurt nog wel een paar jaar voordat de bijtelling op elektrische auto’s net zo hoog is als op benzine auto’s.

Golf GTE

Maak kennis met de Golf GTE

Ontdek meer

 

Over zakelijk rijden

Bijtelling is slechts 1 van de vele zaken voor ondernemers. Zakelijke mobiliteit is onmisbaar, maar welke oplossing is het best voor je business? Volkswagen houdt je op de hoogte en biedt aantrekkelijke voordelen. 

Meer weten over zakelijk rijden?