Connected Car.

De auto van de toekomst zoekt de verbinding.

De verbonden auto van de toekomst

Connectiviteit, de verbinding tussen mensen, auto's en hun omgeving is veel meer dan alleen een nieuwe technologie. Het bepaalt de complete mobiliteit van morgen. Een connected car biedt meer rijcomfort, meer veiligheid en een rijbeleving die nog beter aansluit op jouw persoonlijke wensen.   

De verbonden auto van de toekomst
Het is 2024, maandagochtend. Je stapt in je auto, die goedemorgen zegt en je herinnert aan de afspraken van vandaag en de rest van de week. Dan vraagt je auto: ''Wil je nog iets toevoegen aan je agenda?'' Je antwoordt: ''Op dit moment niet. Een afspraak vanmiddag wordt misschien later, dan moeten we de route aanpassen.'' Je auto heeft goed opgelet: ''Je klinkt wat gespannen. Hierdoor bestaat het risico dat je situaties op de weg minder goed inschat. Let dus extra goed op vandaag.''
De verbonden auto van de toekomst
 

Klinkt als science fiction?

Dat is het zeker niet. De meeste mensen kennen al voice assistants als Alexa en Siri en deze technologie ontwikkelt zich in een razend tempo. Bedrijven als Beyond Verbal hebben al software ontwikkeld die de mentale gesteldheid van iemand kan analyseren op basis van intonatie, woordkeuze en tone of voice.

Welke impact heeft deze ontwikkeling op de toekomst van de connected car? Het antwoord op deze vraag vind je niet in de auto, maar in onze smartphones. We zijn onafscheidelijk geworden van onze mobiele telefoons. Er zijn nu al meer smartphones op de wereld dan mensen, en er zijn meer dan drie miljoen apps beschikbaar. Iedere smartphone is een afspiegeling van iemands interesses.

Daarom is het slim van autofabrikanten om die verbondenheid met onze telefoons te gebruiken om smartphone en auto met elkaar te integreren, zodat je via het internet ook onderweg van alle diensten kunt profiteren. Maar fabrikanten ontwikkelen ook hun eigen innovatieve oplossingen voor de connected car. Ze werken nauw samen met software-ontwikkelaars en technologiebedrijven om klanten een volledig geïntegreerde en persoonlijke rijervaring te bieden die de connected car naar een nog hoger niveau tilt.

"Er zijn nu al meer smartphones op de wereld dan mensen (...). Iedere smartphone is een afspiegeling van iemands interesses."

Na de technische update van de Volkswagen Passat kan de auto bijvoorbeeld met de smartphone worden ontgrendeld en gestart. Met het infotainmentsysteem blijft de Passat zo nodig permanent online. Smartphone apps kunnen in het systeem worden geïntegreerd. Op de langere termijn worden alle persoonlijke voertuiginstellingen met behulp van het digitale Volkswagen We platform in de cloud opgeslagen, zodat ze van de ene naar de andere auto kunnen worden meegenomen.

Technologie voor elektrische en zelfrijdende auto's? De connected car van de toekomst bestaat nu al op de ontwikkelingsafdelingen van de autofabrikanten. Vaak werken de grote spelers uit de IT-wereld hiervoor samen met de auto-industrie. Zo ontwikkelen Microsoft en Volkswagen samen een automotive-cloud omgeving, waar alle digitale diensten van Volkswagen online beschikbaar zijn. Ook werkt Volkswagen aan nieuwe connected car oplossingen op het gebied van telematica en het uitwisselen van data tussen auto en de cloud.

Viertel vor mag

Kansen voor de connected car.

Maar connectiviteit betekent meer dan alleen de verbinding tussen mens en auto. Ook de communicatie tussen auto's onderling zal zich verder ontwikkelen. Naast de smartphone komen er steeds meer Internet-of-Things (IoT) apparaten bij, die we ook vaker in de connected car zullen tegenkomen. In het geval van Vehicle-to-Vehicle connectivity (V2V) kunnen deze systemen auto's met elkaar laten 'praten'. Ze wisselen automatisch data met elkaar uit over voertuigsnelheden, actuele files of wegsituaties. Daarmee voorkomen ze ongevallen, files en schade aan de auto.

De Vehicle-to-Everything technologie (V2X) gaat zelfs nog een stap verder. Hiermee kan de connected car in de toekomst communiceren met verkeerslichten en volledig automatisch tanken bij een tankstation of opladen bij een laadpaal. Inclusief online betaling uiteraard.

"Hallo Volkswagen."

De nieuwe Passat is uitgerust met het nieuwste infotainmentsysteem, het Digital Cockpit met een 11,7 inch display voor de bestuurder en een centraal infotainment display. De navigatie, telefoon en radio kunnen dankzij Natural Voice Control met natuurlijke spreektaal worden bediend: ''Hallo Volkswagen.''

De verbonden auto van de toekomst
De verbonden auto van de toekomst

Autonoom rijden komt eraan.

Autonoom rijden is een ontwikkeling binnen connectiviteit die op het punt van doorbreken staat. De eerste grote autofabrikanten hebben hun volledig zelfrijdende auto's al getoond en deze zullen binnenkort in productie gaan. De boodschap van de auto-industrie is duidelijk: autonoom rijden zal over niet al te lange tijd gemeengoed zijn. Puur vanuit de technologie geredeneerd is autonoom rijden al mogelijk. Maar de acceptatie en gewenning bij klanten vraagt om een geleidelijke introductie. Toch is het slechts een kwestie van tijd, want één ding is zeker: de toekomst komt eraan!

Deze e-Stories zijn misschien ook wat voor jou

Volkswagen De communicerende auto

De communicerende auto

Alsof je met een vriend praat

Lees deze story

De ID. VIZZION

De toekomst vooruit

Lees deze story
Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een elektrische Volkswagen?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen