Hoe haal je het maximale uit je elektrische auto bij koud weer?

Hoe haal je het maximale uit je elektrische auto bij koud weer?

Het voordeel van een elektrische auto in winterse omstandigheden is dat je altijd kunt instappen in een verwarmde auto! Daarnaast is het tijdens het rijden de kunst om zo efficiënt mogelijk om te gaan met de accu om zo de actieradius van een elektrische auto te optimaliseren. Met de onderstaande tips kom jij elektrisch de winter door!

Winter
Automatisch via de app voorverwarmen

1. Verwarm vóór

Een elektrische of plug-in Volkswagen is met een app op afstand voor te verwarmen. Gebruik deze mogelijkheid om voor vertrek de auto op de gewenste temperatuur te brengen, terwijl hij nog aan de lader staat. De app bevat een handige timer waarmee je de verwarming wanneer je maar wilt automatisch kunt activeren. De auto hoeft dan tijdens de start niet veel energie te gebruiken om op te warmen zodat je direct met een warme auto én een volle accu kunt wegrijden.

Zet je stoelverwarming aan

2. Zet je stoelverwarming aan

Maak optimaal gebruik van de stoelverwarming om jezelf lekker warm te houden tijdens de rit. Zo kun je de temperatuurregeling een tandje lager zetten. Stoelverwarming kost veel minder energie dan het verwarmen van de hele auto met de kachel én is net zo comfortabel.

Gebruik je Cruise Control

3. Gebruik je Cruise Control

Maak tijdens je rit optimaal gebruik van de cruise control. Met een constante snelheid verbruik je namelijk minder energie.

Rij op winterbanden

4. Rij op winterbanden

In winterse omstandigheden is het júist met een elektrische auto nog beter om op winterbanden te rijden. Ze zorgen namelijk voor extra grip. Dit is niet alleen goed voor de veiligheid, maar ook omdat met meer grip, minder energie verloren gaat. Over banden gesproken... houd altijd je bandenspanning in de gaten. Als de spanning te laag is, gaat het verbruik omhoog.

Plan je rit

5. Plan je rit

Heb je een lange rit voor de boeg, zorg er dan voor dat je rijdt in de meest zuinige (eco)modus om het stroomverbruik te beperken en de actieradius te maximaliseren. Plan ook goed vooruit en maak gebruik van je navigatiesysteem voor de meest efficiënte routes. Maak ook gebruik van handige apps voor het makkelijk vinden van snelladers als je veel kilometers gaat maken.

Bespaar op gewicht

6. Bespaar op gewicht

Gebruik je auto niet als opslagplek, maar haal spullen die je niet nodig hebt eruit. Elk onnodig apparaat, kinderstoeltje of kratje met ongebruikte spullen weegt in dit geval letterlijk en figuurlijk extra zwaar. Elke verlaging van het gewicht heeft een gunstig effect op een hogere actieradius.

Rij rustig en anticipeer

7. Rij rustig en anticipeer

Wanneer je op de snelweg geen 120, maar zo’n 100 kilometer per uur rijdt, dan scheelt het veel energie. Probeer daarnaast zo veel mogelijk gas los te laten in plaats van te remmen als je wilt vertragen. Een elektrische auto wint namelijk energie terug bij het loslaten van het gaspedaal. Door geleidelijk te rijden zonder te veel te remmen kun je de actieradius fors vergroten.

Deze e-Stories zijn misschien ook wat voor jou

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een elektrische Volkswagen?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen