Openbare laadpalen

  • Altijd een laadpaal in de buurt
  • Tienduizenden openbare laadpalen door heel Nederland
  • Ook in het buitenland steeds meer laadpunten
Volkswagen Elektrisch Rijden

Oplaadpalen vind je nu overal

We gaan in Nederland zó hard met elektrisch rijden, dat er intussen veel meer openbare laadpalen zijn dan tankstations. Op dit moment staan er in Europa al zo'n 300.000 laadpunten, en dat worden er steeds meer. Dus je hoeft niet bang te zijn dat je elektrische Volkswagen stil komt te staan.

Zijn er genoeg openbare laadpalen?

Nederland heeft het grootste aantal openbare laadpalen binnen de EU. En dat aantal neemt alleen maar toe. Als elektrisch rijder ben je dus verzekerd van een zorgeloze reis. Benieuwd welke soort oplaadpunten er zijn in Nederland? In de onderstaande video leggen wij het aan je uit.

;

Welke oplaadmogelijkheden zijn er?

Heb je geen gelegenheid om een laadpaal bij je thuis te laten plaatsen, of ben je onderweg? Dan kan je gebruik maken van een openbare laadpaal. Er zijn er al tienduizenden in Nederland, dus grote kans dat er bij jou in de buurt al één staat. Zo niet, dan kan er mogelijk eentje geplaatst worden. Dat is makkelijker dan je denkt: ga naar Laadpaalnodig.nl, check of jouw gemeente is aangesloten en vul het aanvraagformulier in.

Volkswagen Elektrisch Rijden

Het liefste ben je natuurlijk zo snel mogelijk weer onderweg na het opladen van je auto. Gelukkig zijn er snellaadstations. Deze speciale laadpalen doen er zo'n 20 tot 40 minuten over om je auto weer voor 80% op te laden. Dat scheelt al gauw een paar uur ten opzichte van een regulier laadpunt. Zelfs na een paar minuten aan de snellader is je auto alweer klaar om de weg op te gaan.

Volkswagen Elektrisch Rijden

Staat er bij jou op kantoor al een laadpaal? Gebruik dan de laadkabel die bij je auto is meegeleverd. Is er bij jou op kantoor nog geen laadpunt aanwezig? Dan kan je daar een laadpaal laten plaatsen door Eneco. Je werkgever kan hiervoor contact opnemen met je Volkswagen dealer.


Heb je een oprit bij je huis? Dan kan je een laadpaal op je eigen terrein laten installeren. Zo'n laadpaal heeft vaak al een eigen kabel, zodat je hem makkelijk aan je auto kunt koppelen. Bij Volkswagen werken we voor de installatie samen met Shuttel. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met je dealer.

Volkswagen Elektrisch Rijden

Huur je een woning, of heb je te maken met een VvE bij bijvoorbeeld je appartement? Je gebruikt hiervoor de kabel die je hebt gekregen bij jouw elektrische Volkswagen. Is er nog geen laadpaal aanwezig? Dan kan je er eentje laten plaatsen. Je hebt hiervoor wel eerst toestemming van de VvE of verhuurder nodig. Jouw dealer helpt je vervolgens graag verder.

Volkswagen Elektrisch Rijden

Soorten openbare laadpalen

Gewone laadpalen

De meeste openbare laadpalen in Nederland vallen onder de ‘gewone’ laadpalen. Dit is bijvoorbeeld de laadpaal in jouw straat (openbaar), of de wallbox bij je buren aan de muur (privaat). Wil je een openbare laadpaal gebruiken? Dan heb je vaak een abonnement nodig. Hiervoor krijg je een pas (of download je in sommige gevallen een app) om jezelf te identificeren. Voor private laadpalen heb je geen abonnement nodig.

Opladen via een gewone laadpaal duurt (afhankelijk van de paal en auto) doorgaans tussen de 6 – 10 uur.

Wanneer gebruik ik een gewone laadpaal?

  • Wanneer je thuis bent en ’s avonds of ’s nachts je auto kunt opladen
  • Wanneer je werkt en tijdens je werktijd je auto kunt opladen

Snellaadstation

Heb je geen tijd om 6 – 10 uur te wachten? Dan kun je ook gebruikmaken van een snellaadstation. Hiermee laad je je elektrische auto op binnen 20 – 40 minuten (voor 80%). En met meer dan 2.500 snellaadstations doe je dit op steeds meer plekken. Ook voor snel laden heb je een pas (of een app op je telefoon) nodig. Houd er rekening mee dat het tarief van een snellaadstation hoger ligt dan een normale paal. In de praktijk laden elektrisch rijders daarom hun auto het vaakst op via een normale laadpaal. 

Wanneer gebruik ik een snellaadstation?

  • Wanneer je accu onderweg leeg dreigt te raken 

Meer weten over opladen?

Veelgestelde vragen

Waar staan openbare laadpalen?

Waar staan openbare laadpalen?

Een overzicht van alle openbare laadpalen in Nederland vind je op Oplaadpalen.nl.

Waar vind ik openbare laadpalen in Europa?

Waar vind ik openbare laadpalen in Europa?

Hoewel Nederland nog steeds voorop loopt op het gebied van elektrisch rijden, haken ook steeds meer andere landen aan. Een overzicht van alle openbare laadpalen door heel Europa vind je onder andere op Oplaadpalen.nl en op deze ChargeMap.

Wat moet ik doen als er geen laadpaal bij mij in de buurt is?

Wat moet ik doen als er geen laadpaal bij mij in de buurt is?

Je kunt je eigen laadpaal aanvragen voor op je oprit. Als dat geen optie is en je kunt aantonen dat je een elektrische auto hebt, dan kun je een aanvraag bij de gemeente doen. Neem hiervoor contact op met jouw gemeente.

Hoeveel openbare laadpalen zijn er in Nederland?
Hoeveel openbare laadpalen zijn er in Nederland?
Er staan ruim 80.000 laadpalen in Nederland, waarvan meer dan 3.000 snelladers. Daarmee hebben we het grootste aantal openbare laadpalen binnen de EU.
Hoeveel snellaadstations zijn er in Nederland?
Hoeveel snellaadstations zijn er in Nederland?
Er zijn in Nederland 3.000 openbare snellaadstations lang de kant van de weg te vinden.
Wat zijn de tarieven van openbare laadpalen?
Wat zijn de tarieven van openbare laadpalen?

De exacte tarieven van openbare laadpalen kunnen per aanbieder verschillen, maar over het algemeen betaal je bij een openbare laadpaal €0,35 per kWh. Bij snelladen kunnen de tarieven oplopen tot zo'n €0,66 per kWh.

Zijn er snellaadstations in het buitenland?
Zijn er snellaadstations in het buitenland?

Er zijn meer dan 170.000 oplaadpunten in Europa. Bij ongeveer 20.000 van die oplaadpunten kun je snelladen. En die aantallen groeien natuurlijk steeds.

Live chat

Heb je nog vragen of is iets niet helemaal duidelijk?

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een elektrische Volkswagen?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen