VISIONS OF NOW: Via Grafik.

Digitale kunst bouwen.

Leo is grafisch ontwerper en onderdeel van Via Grafik, een designcollectief en -bureau met zijn oorsprong in graffitikunst. Hij maakte voor ons voor het eerst gebruik van virtual reality met 3D-software waarmee hij in de virtuele ruimte kon tekenen en schilderen. Het eindresultaat: een driedimensionaal, digitaal kunstwerk dat hij creëerde in de ruimte om de ID. concept car heen.

Door zijn krulhaar, subtiele gelaatstrekken en lichte glimlach zou je op het eerste gezicht niet zeggen dat Leo de hele graffitiwereld op z'n kop heeft gezet. Maar dat is wel het geval. Als hij terugdenkt aan hoe het allemaal begon, begint hij op het schoolplein: "Iedereen reed op skateboards en schreef hun namen op muren. En dat probeerde je dan na te doen." Met de verfbus in zijn hand leert hij hoe hij zijn intuïtie moet vertrouwen en dat zijn bewegingen een visueel sterk beeld kunnen neerzetten.

Digitale kunst bouwen.

Zijn stijl verandert en evolueert door de invloeden van verschillende genres. "Ik wil dat mijn werk op het eerste gezicht al iets triggert. Het moet een indruk achterlaten!" De digitale sculptuur die hij in onze studio heeft ontworpen, plaatst de ID. concept car in een ongewone omgeving. Maar Leo wil dat mensen ook ná de eerste blik geïnteresseerd blijven en naar de details van zijn werk kijken. Hij maakt de 3D-controllers, die samen met de VR-bril werken als multifunctionele penselen, al snel eigen. Hij is gefascineerd door hoe intuïtief dit proces gaat. "Ik druk erop en heb direct een visueel effect", zegt Leo. Hij verklaart dat deze feature hem sneller en onbevreesd laat werken, omdat hij elke stap ook weer zo ongedaan maakt. "Ik reageer altijd op wat er al is en dat is hoe alles bij elkaar komt: stuk voor stuk. Ik heb geen concrete visie over hoe het er uiteindelijk uit gaat zien." Virtual Reality lijkt zijn hedendaagse schoolplein te zijn.

Van analoge ambacht naar digitaal design.

Hoewel Leo de VR-bril en 3D-controllers zo onder controle heeft, vindt hij het lastig om een naam te geven aan wat hij aan het doen is. Het is 3D, dus kan niet echt 'schilderen' heten. 'Creëren' klinkt dan weer zo overdreven. Uiteindelijk noemt hij het 'bouwen'. Wij kregen het idee dat Leo zich best comfortabel voelde op dit nieuwe schoolplein. Doordat de software zo intuïtief werkt, komen zijn ervaringen met graffiti goed van pas en kon hij direct aan de slag. Hoe snel Leo de nieuwe technologie onder de knie had, was indrukwekkend. "Hierdoor merk je het potentieel dat erin ligt", zegt hij. Een soortgelijke intuïtieve interactie met slimme technologie ziet hij ook voor zich in een auto. "Honderden knoppen en verborgen features zijn vaak zo vervelend", aldus Leo.

"Ik wil dat mijn werk op het eerste gezicht al iets triggert. Het moet een indruk achterlaten!"

- Leo Volland

Spelenderwijs nieuwe mogelijkheden.

Stembesturing en een eenvoudig, helder design maken een simpele bediening mogelijk. Speelse en eenvoudige devices kunnen zeker plezier brengen - kijk maar naar Leo. Zulke grote vormen creëren in open ruimte ziet er niet alleen leuk uit, het is ook best indrukwekkend. Leo is het daarmee eens: "Ja, je voelt je best wel machtig in de ruimte." Een paar minuten later vraagt hij het team om een ladder. Het uitproberen is hem naar het hoofd gestegen: zijn armen zijn niet lang genoeg om zijn driedimensionale kunstwerk af te kunnen maken.

"Ik reageer altijd op wat er al is en dat is hoe alles bij elkaar komt: stuk voor stuk. Ik heb geen concrete visie over hoe het er uiteindelijk uit gaat zien."

Leo Volland groeide op in Heilbron en heeft jaren in Berlijn gewoond. Hij is sinds eind jaren 90 een gevestigd onderdeel van de Berlijnse graffiti- en street art scene. Samen met vrienden is hij kunst- en designcollectief Via Grafik begonnen. Leo benadert kunst op experimentele wijze: van installaties tot ongekend kleurgebruik. Zijn werk is nu niet alleen meer op straat te zien, maar ook in kunstgalleries en tentoonstellingen.

Deze e-Stories zijn misschien ook wat voor jou

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een elektrische Volkswagen?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen