VISIONS OF NOW: Van Bo Le-Mentzel.

Denken in nieuwe dimensies.

Van Bo Le-Mentzel

Als je Van Bo Le-Mentzel voor het eerst ziet, denk je misschien dat hij simpel gekleed is. Maar voor hem is het een uiting van eerlijkheid en puurheid. Hij heeft andere dingen om zich druk over te maken. De toekomst van steden, het woningtekort en hoe we ons van A naar B verplaatsen, bijvoorbeeld. Als je hem vraagt naar de ruimte van morgen, maak je het enthousiasme in hem los.

Van Bo Le-Mentzel
Van Bo Le-Mentzel

"Als iedereen op aarde een eigen ruimte zou verdienen, zo'n 40 à 50 vierkante meter. En we zijn met ongeveer 7 miljard mensen op aarde. Hoeveel ruimte zouden we dan nodig hebben? Deze aarde is waarschijnlijk te klein voor ons allemaal." We moeten volgens Van Bo dus opnieuw gaan nadenken over ruimte. Dit was ook de motivatie van zijn meest bijzondere project tot nu toe: een huis van slechts 1 vierkante meter. Het zal je verrassen wat er allemaal in zo'n kleine ruimte past. Maar je moet het niet zien als oplossing voor het huizentekort, want voor Van Bo is dit meer een kunstproject.

Van Bo Le-Mentzel

Denken in nieuwe dimensies.

"Wanneer je het hebt over woonruimte, dan hebben we het vaak over getallen. Maar is dat wat het is? Betekent het dat als je meer ruimte hebt, je ook gelukkiger bent, ongeacht of het de beste oplossing is?" In zijn eigen huis in Berlijn realiseert hij zijn ideeën door zijn woonruimte voor verschillende doeleinden in te zetten. "Ik woon met mijn vrouw en twee kinderen en we passen continu onze ruimte aan. We hebben nog niet besloten welke slaapkamer voor wie wordt. We bepalen het per moment. Onze kinderen veranderen onze manier van denken." Van Bo gelooft in een deeleconomie. "We hebben het vaak over voedselverspilling en het weggooien van kleding, maar waarom denken we niet wat vaker na over de ruimte die we consumeren?"

Gefascineerd door kleine ruimtes.

Wanneer we het hebben over huizen, dan denkt Van Bo niet aan 4 muren die vaststaan op één plek. Hij droomt verder dan dat: een huis op wielen. Elektrisch rijden bevrijdt hem van het traditionele design van een auto. We hebben de mogelijkheid om de ruimte heel anders in te delen, nu we geen grote en zware motoren meer aan boord hebben. Van Bo denkt na over een tiny house in een elektrische auto. "Zou dat niet geweldig zijn? Niet meer van huis naar kantoor, maar gewoon met je hele huis overal heen waar je maar wilt?"

Van Bo droomt door over technische ontwikkelingen en mogelijkheden van autonoom rijden. "Waarom zouden we ons focussen op het verkeer als we ons kunnen focussen op onze kinderen? Elektrisch rijden is de eerste stap van een compleet nieuw tijdperk. Het geeft ons de mogelijkheid om steden op een andere manier te organiseren en toegankelijk te maken voor iedereen."

"We hebben het vaak over voedselverspilling en het weggooien van kleding, maar waarom denken we niet wat vaker na over de ruimte die we consumeren?"

- Van Bo

Maak het meeste van minder.

Van Bo houdt zich zoveel bezig met innovatieve toekomstscenario's, dat hij verschillende initiatieven is gestart. Zo zet hij zich in voor de Tiny House University op de Berlijnse Bauhaus Campus. Om zoveel mogelijk zijn droom van multifunctionele ruimtes waar te maken, stelt hij zelfs zijn huis beschikbaar voor vreemden. "Als ik mijn huis uitga, waarom zou ik het dan niet openstellen aan mensen die het kunnen gebruiken?" Zijn ogen sprankelen wanneer hij het heeft over connectiviteit. "Om het woningdelen slim te maken, denk ik dat het best mogelijk is om alle ruimtes die we hebben met elkaar te connecten met bijvoorbeeld een app, om zo min mogelijk middelen in te hoeven zetten."

"Zou dat niet geweldig zijn? Niet meer van huis naar kantoor, maar gewoon met je hele huis overal heen waar je maar wilt?" - Van Bo

Van Bo Le-Mentzel is een afgestudeerd techneut en architect, artiest, designer en innovator. Hij geeft les in Design op de Hogeschool van Beeldende Kunst in Hamburg, heeft een TEDx talk gegeven en maakt geen verschil tussen werk en vrije tijd. Hij ziet geld of druk niet als motivators, maar gelooft dat vrijheid en succesvolle ideeën hem helpen in zijn proces.

Deze e-Stories zijn misschien ook wat voor jou

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een elektrische Volkswagen?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen