Smart mobility.

Slimmer door de stad.

Leestijd 3,2 min.

Hoe vervoer je steeds meer mensen snel en duurzaam door onze wereldsteden? Daarvoor heb je een slim en volledig geïntegreerd verkeerssysteem nodig. Dat leggen we aan je uit.

Vanaf 2050 woont zo’n 70 procent van de wereldbevolking in steden. Hoe houd je al die mensen op een efficiënte manier mobiel? Niet door simpelweg meer wegen of parkeergarages te bouwen. Ook niet door alleen op elektrisch rijden te vertrouwen. Nee, het verkeer moet slimmer worden ingericht. Met smart mobility oplossingen beweeg je straks snel en probleemloos door de stad. Dit zijn de zes belangrijkste trends:

1. Trip Planning

Aan openbaar vervoer geen gebrek in de stad. Maar hoe kies je de ideale combinatie om zo snel mogelijk op je bestemming te komen? Daarvoor zijn inmiddels talloze apps beschikbaar, die met één klik jouw optimale route samenstellen. Bovendien wordt de techniek dankzij slimme algoritmes steeds intelligenter. Je hebt apps die rekening houden met het actuele verkeer, of beschikbare parkeerplaatsen. Ook het betalen wordt makkelijker. Straks kunnen dit soort apps je ook alternatieve routes geven, die bijvoorbeeld duurzamer of gezonder zijn. In Nederland kun je nu al met de Shuttel kaart laden, tanken en reizen met het OV, allemaal op één kaart, waarmee je ook betaalt.

2. Autodelen

In ons land worden auto’s al volop gedeeld, ook steeds meer elektrische auto’s. Met de app vind je een beschikbare auto, je reserveert en rijdt weg. Er zijn volop aanbieders, zoals Greenwheels, het grootste landelijke deelautoplatform van Nederland met meer dan 1.000 auto's. Daarnaast zijn er ook steeds meer zogenaamde ‘peer-to-peer’ autodeel initiatieven. Je kijkt wie er in je buurt een auto wil delen en reserveert die eenvoudig via de app.

3. Ridesharing

Het eindeloos zoeken naar dat ene vrije parkeerplekje wordt een steeds groter probleem in onze drukke binnensteden. Parkeerplaats-delen biedt misschien uitkomst. Eigenaren van een privéparkeerplaats stellen hun parkeerplek via een app beschikbaar. Ook het gebruik van openbare parkeerplaatsen kan slimmer. Bijvoorbeeld door met behulp van sensoren aan te geven welke plekken nog vrij zijn, zodat je als bestuurder realtime de parkeermogelijkheden ziet.

4. Carpoolen

Tegenwoordig hoef je niet meer urenlang op een lift te wachten met je duim in de lucht of een kartonnen bord langs de weg. Met carpoolen wordt je auto een openbaar vervoersmiddel. Handige apps helpen je om de juiste passagiers te vinden. Bovendien zijn er ook steeds meer carpool-communities voor forensen die elke dag dezelfde weg naar hun werk afleggen. Samen reizen zorgt voor minder files en je bent gelijk aan het netwerken.

5. Ridesharing

Komt de bus niet vaak genoeg en is de taxi te duur? Dan bieden ridesharing services, zoals MOIA uitkomst. MOIA brengt gebruikers die dezelfde route volgen samen. In Hamburg zijn nu al meer dan 10.000 virtuele haltes waar je kunt instappen en meerijden. Door een auto te delen, wordt de rit voor alle reizigers goedkoper. En het scheelt in de verkeersdrukte. Een complex algoritme zoekt steeds de beste routes door de stad om vraag en aanbod optimaal te matchen. Zo heb je altijd binnen 250 meter een ‘ride’ te pakken.

6. Micro mobility

Waar je ook ter wereld komt, overal heb je te maken met de ‘last mile’. Daarmee wordt het laatste deel van je reis bedoeld die je nog moet afleggen tot je eindbestemming. In plaats van te lopen, kun je ook kleine elektrische voertuigen gebruiken. Denk aan monowheels, e-bikes, of elektrische steps. Eenmaal op je werk, kun je zo’n fiets of step makkelijk stallen of mee naar binnen nemen. Momenteel zijn elektrische steps in Nederland nog niet toegestaan op de weg.

Wil je meer weten over de toekomst van mobiliteit?

Kom dan naar Move. Move is een nieuwe, interactieve Mobility Experience voor jong en oud in Amsterdam. Bij Move draait alles om mobiliteit van vandaag en de toekomst. Binnen het thema 'Move the City' ervaar je hoe de toekomst van mobiliteit eruit kan zien in en om steden. Hoe verplaatsen we ons in de stad van de toekomst? Hoe ziet een stad zonder verkeersborden eruit? Of speel het connected mobility-spel en vind de snelste weg naar je bestemming met verschillende voertuigen. Move Mobility Experience is gratis toegankelijk en geopend dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 uur. Reserveer je gratis tickets via Move Amsterdam.

Move

Deze e-Stories zijn misschien ook wat voor jou

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een elektrische Volkswagen?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen