Taxi!

Wil je rijden, fietsen of vliegen?

Leestijd 3,5 min.

Van een elektrische taxi kijk je waarschijnlijk al niet meer op. Maar wat dacht je van vliegende taxi's, of taxi's die helemaal geen chauffeur (of piloot) meer nodig hebben? Stap in en ontdek de toekomst van de taxi.

De zelfvliegende Volocopter

Je bent al laat voor je vlucht en het verkeer is ook nog eens een ramp. Tijd voor een Volocopter. Deze taxidrone bestel je gewoon via de app. Je wordt thuis opgepikt en razendsnel naar je bestemming gevlogen, precies op tijd voor je vlucht. En dat helemaal zonder piloot. Bij Volocopter zien ze dit niet als toekomstmuziek. Nu al maken de eerste passagiersdrones hun testvluchten in het Duitse luchtruim. En binnen enkele jaren kunnen klanten er gewoon gebruik van maken.

 

Deze taxicapsule kan rijden én vliegen

Nog een stap verder gaat het idee van Italdesign, Airbus en Audi. Want om de files te omzeilen, combineer je straks verschillende mobiliteitsvormen. Alleen: dat overstappen kost tijd. Daarom bedachten deze drie bedrijven de 'Pop.Up Next'. Dit is een transportcapsule, die kan rijden of vliegen, net wat voor jouw reis het snelst is. Zo kan je taxi steeds van gedaante verwisselen: van een auto in een vliegende taxi en weer terug in een auto. En dat alles zonder overstappen.

Cora staat voor je klaar

Ook aan de andere kant van de wereld leeft het idee van vliegende taxi’s. In Nieuw-Zeeland hebben ze Cora, ook een taxidrone. Cora, bedacht door Air New Zealand en start-up Zephyr Airworks, vliegt wel 100 kilometer ver, met snelheden van ruim 180 km/u. Dankzij twaalf beweegbare rotoren heeft de drone genoeg aan een klein landingsplatform. In geval van nood zorgt een parachute voor een zachte landing.

De zelfrijdende'robotaxi'

In heel wat sciencefiction films zie je zelfrijdende taxi’s. Je bestelt via de app een taxi, toetst je bestemming in, en de techniek doet de rest. Er komt geen chauffeur aan te pas. Bij Waymo geloven ze in de autonome taxi. Nu alleen de passagiers nog. Daarom rijdt Waymo nu nog met ‘echte’ bijrijders. Niet om te sturen, maar om passagiers te laten wennen en om nog zelf in te kunnen grijpen. De testvloot heeft sinds 2018 al 15 miljoen kilometers afgelegd in steden als San Francisco, Atlanta en Detroit. Nu is het wachten op de eerste commerciële rit van deze robotaxi’s.

Een riksja zonder zwoegende chauffeur

In Aziatische landen zie je ze volop, maar in Europa is de riksja eigenlijk nooit verder gekomen dan een toeristische attractie. Terwijl de fietstaxi wel een snel en schoon vervoersmiddel kan zijn in drukke binnensteden. Dat vonden wetenschappers aan de Universiteit van Maagdenburg (Duitsland) nou ook. Daarom ontwikkelden ze een elektrische variant die ook nog eens helemaal autonoom kan rijden. In deze Pedicab zit je alleen, heb je geen zwoegende chauffeur, en kun je dus volledig in stilte genieten van het uitzicht. Een mooi vooruitzicht.

 
Move

Wil je meer weten over de toekomst van mobiliteit?

Kom dan naar Move. Move is een nieuwe, interactieve Mobility Experience voor jong en oud in Amsterdam. Bij Move draait alles om mobiliteit van vandaag en de toekomst. Binnen het thema 'Move the City' ervaar je hoe de toekomst van mobiliteit eruit kan zien in en om steden. Hoe verplaatsen we ons in de stad van de toekomst? Hoe ziet een stad zonder verkeersborden eruit? Of speel het connected mobility-spel en vind de snelste weg naar je bestemming met verschillende voertuigen. Move Mobility Experience is gratis toegankelijk en geopend dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 uur. Reserveer je gratis tickets via Move Amsterdam.

Deze e-Stories zijn misschien ook wat voor jou

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een elektrische Volkswagen?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen