E-mobility in Europa

Hoe staan onze buurlanden ervoor?

Elektromobiliteit in Europa
Leestijd 5,5 min.
Elektrische auto's zijn in opkomst: volgens onderzoeksbureau McKinsey zijn er in 2018 wereldwijd meer dan een miljoen van verkocht. Er zijn inmiddels meer dan vijf miljoen elektrische auto's op de weg, meer dan de helft daarvan in China. Maar hoe zit dat in Europa?
Volkswagen Elektrisch Rijden

E-mobility in Europa: constante groei

Elk jaar komen er meer en meer elektrische auto's bij op de Europese wegen. In heel 2017 werden er 97.000 geregistreerd. In 2018 werd ditzelfde aantal al in september bereikt. Het totaal aantal geregistreerde nieuwe elektrische auto's over 2018 liep zelfs op tot 100.000. Een nieuw record en een groot succes voor e-mobility, als je het vergelijkt met de beginjaren: in 2010 werden er slechts 700 geregistreerd in Europa.

De drie Europese landen met de meeste registraties voor nieuwe elektrische auto's in 2018:

  1. Noorwegen met 72.689 registraties
  2. Duitsland met 67.658 nieuwe auto's
  3. Groot-Brittannië met 59.947 auto's

(Bron: Statista)

Elektromobiliteit in Europa

Elektrische auto's met belastingvoordelen

Naast de prestaties, het design en het merk, zijn er drie belangrijke redenen waarom Europeanen elektrische auto's kopen:

    1. E-mobility is van deze tijd. En voor iedereen die iets wil doen om de CO2-uitstoot te reduceren. Het milieu was bij 29 procent van de Noorse consumenten de belangrijkste reden om elektrisch te gaan rijden.

    2. Bestuurders van elektrische auto's profiteren van speciale voordelen in een aantal Europese steden. In Amsterdam hebben elektrische auto's eigen parkeerplaatsen met laadpalen. In Oslo mogen elektrische auto's op de busbanen en taxistroken rijden, wat tijdens de spits aanzienlijk in reistijd scheelt.

    3. Veel Europese landen bieden interessante fiscale regelingen voor elektrische auto's. In Noorwegen betalen kopers bijvoorbeeld geen btw, geen registratiebelasting en geen motorrijtuigenbelasting. Ook hoeven ze geen tol te betalen op tolwegen.

Volkswagen Elektrisch Rijden

De elektrische auto is ingeburgerd in Noorwegen

Noorwegen maakt officieel geen deel uit van de EU maar is in economisch opzicht wel nauw verbonden met alle lidstaten. Het koninkrijk met 5 miljoen inwoners is voorloper geworden in e-mobility. De Noren rijden meer elektrische auto's dan al hun Europese buren. 

Zo berichtte de Norwegian Electric Vehicle Association trots dat eind 2018 bijna iedere tweede auto die gekocht werd een elektrische auto of in elk geval een plug-in hybride was (30% was volledig elektrisch, de overige 19% waren plug-in hybrides). Volgens de Norwegian Road Federation werden er in 2017 33.025 volledig elektrische auto's geregistreerd. Daarmee is het land marktleider voor elektrische auto's op het Europese vaste land: e-mobility is volledig ingeburgerd in Noorwegen.

"De Noren rijden meer elektrische auto's dan al hun Europese buren."

Groot-Brittannië zet ook vaart achter een dekkende laadinfrastructuur voor e-mobiliteit. De Britse stroom- en gasleverancier National Grid schat de noodzakelijke investeringen in een landelijk netwerk van snellaadstations langs de snelwegen op een bedrag van tussen de 582 miljoen en 1,2 miljard euro.

In Estland gaan ze zelfs nog een stap verder, ook op andere gebieden, zoals met hun digitale nationaliteit. Estland introduceerde in 2011 het ELMO programma voor e-mobility. Het Ministerie van Sociale Zaken kocht zelf 507 elektrische auto's en introduceerde een stimuleringsprogramma voor elektrische auto's. Ook werd het landelijke netwerk van laadstations verder uitgebreid. In 2016 reden er ongeveer 1.100 elektrische auto's rond in Estland, waarvan de helft van de overheid was. Estland heeft elektrisch rijden sindsdien nog aantrekkelijker gemaakt. Sinds 2014 geeft de overheid 50% subsidie op de aanschafprijs van elektrische auto's en er is subsidie voor een thuislaadstation. 

Uitbreiding van de Europese laadinfrastructuur

De uitbreiding van de Europese laadinfrastructuur verloopt ook voorspoedig. De organisatie Transport and Environment (T&E) verwacht dat er voldoende laadstations zullen zijn als alle EU-lidstaten hun doelstellingen halen.
Uitbreiding laadinfrastructuur
 

De Europese Commissie adviseert een verhouding van tien elektrische auto's op elke openbare laadpaal. Het Verenigd Koninkrijk heeft zijn laadinfrastructuur hier al op ingericht. Ter vergelijking: het Europese gemiddelde zit momenteel op zes auto's per laadstation. 
Volgens T&E zullen er in 2020 zo'n 15 auto's per openbare laadpaal zijn in Frankrijk, Oostenrijk en Duitsland. Dit is nog altijd een goede verhouding, verwacht T&E.

Apps en digitale kaarten maken het Europese laadnetwerk transparant en zijn een belangrijk hulpmiddel. De smartphone apps Chargemap en Plugsurfing tonen elk laadstation langs de route door de verschillende landen. Dit garandeert een probleemloze reis door de hele EU.

Deze e-Stories zijn misschien ook wat voor jou

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een elektrische Volkswagen?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen