Verkoop elektrische auto's binnen EU zeer onevenwichtig

ANP | 30-10-2019 | 14:43
Foto: ANP

Verkoop elektrische auto

 

De verkoop van elektrische auto's is zeer ongelijk verdeeld in de Europese Unie. Hoewel in absolute zin de verkoop stijgen, zijn er op landniveau enorm verschillen te zien, zegt de Europese vereniging van autofabrikanten (ACEA).

"Hoewel het gemiddelde EU-marktaandeel van voertuigen met alternatieve brandstoffen stijgt, zijn de enorme verschillen in Europa uiterst zorgwekkend", aldus Eric-Mark Huitema, directeur-generaal van ACEA. "Bij de overgang naar emissievrije mobiliteit moeten we ervoor zorgen dat er geen landen en geen burgers achterblijven".

Het aantal elektrische auto's op batterijen en plug-in hybriden dat vorig jaar werd verkocht, varieerde bijvoorbeeld van slechts 93 auto's in Letland (marktaandeel van 0,6%) tot 67.504 in Duitsland (marktaandeel van 2%), zo blijkt uit de gegevens van ACEA.

Dit beeld is zeer representatief, aangezien het gebruik van elektrisch oplaadbare auto's door de consument bijzonder laag is in Midden- en Oost-Europa, waarbij Polen bijvoorbeeld nauwelijks verkoopt (0,2% van de totale verkoop van personenauto's). Een ECV-marktaandeel van meer dan 1,5% is exclusief voor West-Europese landen.

Wat elektrisch oplaadbare voertuigen betreft, wordt in het ACEA-rapport niet alleen de nadruk gelegd op een Oost-West-verdeling, maar ook op een duidelijk onderscheid tussen Noord en Zuid. Elektrische auto's vertegenwoordigen minder dan 1% van de totale verkoop in Italië en Spanje - respectievelijk de derde en vierde grootste economieën van de EU.

ACEA stelt dat de introductie van elektrisch oplaadbare auto's samenhangt met de levensstandaard van een land. Huitema: "Mobiliteit moet betaalbaar blijven voor alle lagen van de samenleving. Daarom roepen we overheden op om zinvollere en duurzamere stimuleringsregelingen in te voeren om de verkoop in de hele EU te stimuleren".

Uit het verslag van ACEA blijkt ook dat de verkoop van auto's op aardgas vooral geconcentreerd is in Italië en Duitsland (74% van het EU-totaal) en dat brandstofcelauto's vooralsnog een verwaarloosbaar deel van de totale verkoop van personenauto's in de EU uitmaken.

Bekijk meer e-Nieuws

Wellicht vind je dit ook interessant:

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een elektrische Volkswagen?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen