Subsidie en belastingvoordeel op elektrische auto's

  • ✓ Geen wegenbelasting
  • ✓ Geen BPM
  • ✓ Verschillende subsidieregelingen
  • ✓ Slechts 8% bijtelling

Rijd extra voordelig in een elektrische auto

De Nederlandse overheid ziet net als wij de noodzaak en potentie van elektrisch rijden. In de toekomst, maar ook nu al. Daarom zijn er verschillende kortingsregelingen en belastingvoordelen waar je als eigenaar van een elektrische auto gebruik van kunt maken. Bij aanschaf én bij gebruik van de auto. 

Krijg ik belastingvoordeel op een elektrische auto?

De belastingvoordelen zijn vooral van toepassing op lease en zakelijke rijders van een elektrische auto. Voor leaserijders is de bijtelling tot en met 2020 8%. Ondernemers kunnen gebruik maken van de MIA: een subsidie op milieuvriendelijke zakelijke auto’s voor ondernemers.

Elektrisch rijden

De fiscale voordelen van elektrisch rijden

Verschillende subsidies

De overheid stimuleert elektrisch rijden onder andere met de Subsidie Elektrische Personenauto's Particulieren (SEPP). Zo kom je nu in aanmerking voor maximaal € 4.000 subsidie * op 100% elektrische auto's die je koopt of private leaset. Kies je een occasion? Dan kom je in aanmerking voor € 2.000 subsidie. Deze subsidie loopt tot 1 juli 2025. Het budget voor 2020 is op, aanvragen worden daarom doorgeschoven naar 2021. Soms zijn er ook regionale of gemeentelijke subsidies beschikbaar, zoals subsidies voor laadpalen of de aanschaf van een elektrische auto voor zakelijk gebruik. Neem contact op met jouw gemeente voor meer informatie of kijk in het overzicht met beschikbare subsidies en regelingen

 
Subsidie aanvragen
Volkswagen Elektrisch Rijden

 

Geen wegenbelasting

Om elektrisch rijden toegankelijker te maken voor iedereen, betaal je in ieder geval tot 2025 geen wegenbelasting, ook wel motorrijtuigenbelasting (MRB) genoemd. Dit geldt voor alle volledig elektrische auto's, ongeacht het gewicht of de provincie waarin je woont.

Meer over deze regeling
Volkswagen Elektrisch Rijden

Geen aanschafbelasting (BPM)

Bij aanschaf of import van een nieuwe auto betaal je normaal gesproken aanschafbelasting (BPM). Dit geldt, in ieder geval tot 2025, niet voor volledig elektrische auto's. Dit scheelt je al gauw honderden euro's.

Meer over deze regeling
Volkswagen Elektrisch Rijden
 

Veel lagere bijtelling

De bijtelling voor zakelijke rijders wordt bepaald op basis van de CO2-uitstoot van jouw auto. In 2020 bestaan er twee tarieven voor de bijtelling: 8% voor een elektrische auto en 22% voor een brandstofauto. Deze extra lage percentages gelden voor 5 jaar vanaf de datum eerste toelating (DET).

Wil je de bijtelling voor jouw auto berekenen? Gebruik onze bijtelling calculator.

Volkswagen Elektrisch Rijden

 

e-Golf Voorraad

Rijd weg in een nieuwe e-Golf

Koop je nu een 100% elektrische e-Golf uit voorraad, dan kom je in 2021 in aanmerking voor maximaal € 4.000 subsidie* op je nieuwe auto. Bekijk welke dealers 'm op voorraad hebben, en rijd binnen de korste keren weg in je elektrische Volkswagen.

Bekijk de voorraad

Veelgestelde vragen

over de Subsidie Elektrische Personenauto's Particulieren

Kom ik in aanmerking voor de subsidie voor een elektrische auto?

Kom ik in aanmerking voor de subsidie voor een elektrische auto?

Als je als particulier een 100% elektrische personenauto koopt of leaset op of na 4 juni 2020, dan kom je in aanmerking voor de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). De auto moet een minimale actieradius van 120 kilometer hebben en een nieuwprijs tussen de € 12.000 en € 45.000. Houd er rekening mee dat de subsidieregeling van 1 juli 2020 tot 1 juli 2025 loopt, tenzij het budget eerder op is. Jaarlijks wordt er een nieuw budget vastgesteld.

Hoeveel subsidie krijg ik voor een elektrische auto?

Hoeveel subsidie krijg ik voor een elektrische auto?

Bij de aanschaf van een nieuwe elektrische auto (koop of Private Lease) kun je een subsidie aanvragen van € 4.000 *. Kies je een occassion bij een erkend autobedrijf? Dan kun je € 2.000 subsidie krijgen op jouw elektrische auto. Bij een Private Lease abonnement wordt de subsidie per maand uitbetaald over een periode van 4 jaar. Let wel op dat je een deel van de subsidie moet terugbetalen als je jouw elektrische auto binnen 3 jaar verkoopt en je nieuwe auto geen elektrische auto is of wanneer je je Private Lease auto binnen 4 jaar inlevert.

Welke Volkswagens komen in aanmerking voor de subsidie?

Welke Volkswagens komen in aanmerking voor de subsidie?

Je kunt kiezen voor de Volkswagen e-Golf en de Volkswagen ID.3 die later dit jaar uitkomt.

Krijg ik ook subsidie voor een Plug-In Hybrid?

Krijg ik ook subsidie voor een Plug-In Hybrid?

De subsidie geldt alleen voor volledig elektrische auto’s. Omdat een Plug-In Hybrid ook een verbrandingsmotor heeft en daarmee CO2 uitstoot, geldt de subsidie niet voor Plug-In Hybrid auto’s. De overheid stimuleert de aankoop van 100% elektrische auto’s.

Hoe vraag ik de subsidie aan?

Hoe vraag ik de subsidie aan?

Vanaf 1 juli 2020 kun je via DigiD online de subsidie aanvragen. Je kunt de subsidie aanvragen nadat je een koop- of Private Leaseovereenkomst hebt afgesloten met een datum op of na 4 juni 2020. De aanvraag moet binnen 60 dagen na de datum van ondertekening van het koop- of leasecontract worden ingediend. De auto moet op jouw naam staan om de subsidieaanvraag te kunnen doen. Wil je meer weten over de aanvraag? Lees meer op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

 

Waarom bestaat de subsidie voor elektrische personenauto’s?

Waarom bestaat de subsidie voor elektrische personenauto’s?

Het kabinet wil elektrisch rijden aantrekkelijker maken voor particulieren. Belangrijk daarbij zijn de doelstellingen die in het Klimaatakkoord staan om de CO2-uitstoot te verminderen. Dankzij de subsidie wordt het verschil in prijs tussen een elektrische auto en een auto op benzine of diesel kleiner.

Hoelang geldt de subsidie voor elektrische auto’s?

Hoelang geldt de subsidie voor elektrische auto’s?

De subsidieregeling loopt van 1 juli 2020 tot 1 juli 2025 tenzij het budget eerder op is. Het budget wordt jaarlijks vastgesteld; het kan dus voorkomen dat je pas aan het begin van een nieuw kalenderjaar weer gebruik kunt maken van de subsidie. De hoogte van de subsidie zal tot en met 2025 worden afgebouwd. Kijk voor meer informatie over dit budget op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Meer weten over elektrisch rijden?

Live chat

Heb je nog vragen of is iets niet helemaal duidelijk?

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een e-up! of e-Golf?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen

* Let op: er is een beperkt subsidiebudget van de overheid beschikbaar en de subsidie is beschikbaar zolang er nog budget is. Volkswagen kan daarom geen garantie geven op uitkering van de subsidie door de overheid. Voor 2020 is het jaarbudget voor koop en lease overschreden. Dien je een aanvraag in, dan wordt de aanvraag doorgeschoven naar 2021.