Subsidie en belastingvoordeel op elektrische auto's

  • ✓ Geen wegenbelasting
  • ✓ Geen BPM
  • ✓ Verschillende subsidieregelingen
  • ✓ Slechts 8% bijtelling

Rijd extra voordelig in een elektrische auto

De Nederlandse overheid ziet net als wij de noodzaak en potentie van elektrisch rijden. In de toekomst, maar ook nu al. Daarom zijn er verschillende kortingsregelingen en belastingvoordelen waar je als eigenaar van een elektrische auto gebruik van kunt maken. Bij aanschaf én bij gebruik van de auto.

De fiscale voordelen van elektrisch rijden

Geen wegenbelasting

Om elektrisch rijden toegankelijker te maken voor iedereen, betaal je in ieder geval tot 2025 geen wegenbelasting, ook wel motorrijtuigenbelasting (MRB) genoemd. Dit geldt voor alle volledig elektrische auto's, ongeacht het gewicht of de provincie waarin je woont.

Meer over deze regeling
Volkswagen Elektrisch Rijden

Geen aanschafbelasting (BPM)

Bij aanschaf of import van een nieuwe auto betaal je normaal gesproken aanschafbelasting (BPM). Dit geldt, in ieder geval tot 2025, niet voor volledig elektrische auto's. Dit scheelt je al gauw honderden euro's.

Meer over deze regeling
Volkswagen Elektrisch Rijden
 

Veel lagere bijtelling

De bijtelling voor zakelijke rijders wordt bepaald op basis van de CO2-uitstoot van jouw auto. In 2020 bestaan er twee tarieven voor de bijtelling: 8% voor een elektrische auto en 22% voor een brandstofauto. Deze extra lage percentages gelden voor 5 jaar vanaf de datum eerste toelating (DET).

Wil je de bijtelling voor jouw auto berekenen? Gebruik onze bijtelling calculator.

Volkswagen Elektrisch Rijden

 

Verschillende subsidies

Naast de verschillende belastingvoordelen zijn er soms ook regionale of gemeentelijke subsidies te ontvangen voor volledig elektrische auto's. Denk hierbij aan subsidies voor laadpalen of de aanschaf van een elektrische auto voor zakelijk gebruik. Voor meer informatie over deze regelingen kun je het best contact opnemen met jouw gemeente. Ook is er een overzicht met een aantal beschikbare subsidies en regelingen.

Volkswagen Elektrisch Rijden

 

Meer weten over elektrisch rijden?

Live chat

Heb je nog vragen of is iets niet helemaal duidelijk?

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een e-up! of e-Golf?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen

Onze elektrische modellen