Subsidie en belastingvoordeel op elektrische auto's

 • ✓ Geen wegenbelasting
 • ✓ Geen BPM
 • ✓ Verschillende subsidieregelingen
 • ✓ Slechts 16% bijtelling

Rijd extra voordelig in een elektrische auto

De Nederlandse overheid ziet net als wij de noodzaak en potentie van elektrisch rijden. In de toekomst, maar ook nu al. Daarom zijn er verschillende kortingsregelingen en belastingvoordelen waar je als eigenaar van een elektrische auto gebruik van kunt maken. Bij aanschaf én bij gebruik van de auto.

Subsidie Elektrische Personenauto's Particulieren (SEPP)

Met de Subsidie Elektrische Personenauto's Particulieren (SEPP) stimuleert de overheid elektrisch rijden. Zo kom je in aanmerking voor maximaal € 2.950 subsidie* op 100% elektrische auto's die je koopt of private leaset. Kies je een occasion? Dan kom je in aanmerking voor € 2.000 subsidie. Dit kan alleen met een koopovereenkomst die u afsluit op of na 1 januari 2024. Bekijk hier of jij in aanmerking komt voor de subsidie. 

Welke modellen komen in aanmerking?

Pure

Vanaf 44.990 ¹ Private Lease 739 p/m*

Standaard op de Pure

 • 52 kWh accu, 125 kw / 170 pk
 • Geschikt voor DC snelladen tot 50 kW (snellader)
 • Velgen 'Falun' 18 inch
 • Koplampverlichting LED
 • 'Matrix' bekleding
 • Multimedia 'Ready to Discover' (25,4 cm), 6+1 luidsprekers
 • Lane Assist
 • Adaptive Cruise Control
 • Airconditioning automatisch, 1-zone
 • Parkeersensoren voor en achter
 • Stuurwiel, multifunctioneel
 • Buitenspiegels elektrisch instel- verwarm- en inklapbaar
Bekijk voorraad
Range
361Km
WLTP**

Krijg ik belastingvoordeel op een elektrische auto?

De belastingvoordelen zijn vooral van toepassing op lease en zakelijke rijders van een elektrische auto. Voor leaserijders is de bijtelling in 2024 16%. Indien je op eigen bedrijfsterrein gebruikmaakt van een slimme laadpaal, dan kun je vaak aanspraak maken op de MIA.


Elektrisch rijden

De fiscale voordelen van elektrisch rijden

Verschillende subsidies

De overheid stimuleert elektrisch rijden onder andere met de Subsidie Elektrische Personenauto's Particulieren (SEPP). Soms zijn er ook regionale of gemeentelijke subsidies beschikbaar, zoals subsidies voor laadpalen of de aanschaf van een elektrische auto voor zakelijk gebruik. Neem contact op met jouw gemeente voor meer informatie of kijk in het overzicht met beschikbare subsidies en regelingen

Volkswagen Elektrisch Rijden

 

Geen wegenbelasting

Om elektrisch rijden toegankelijker te maken voor iedereen, betaal je in ieder geval tot 2025 geen wegenbelasting, ook wel motorrijtuigenbelasting (MRB) genoemd. Dit geldt voor alle volledig elektrische auto's, ongeacht het gewicht of de provincie waarin je woont.

Meer over deze regeling

Geen aanschafbelasting (BPM)

Bij aanschaf of import van een nieuwe auto betaal je normaal gesproken aanschafbelasting (BPM). Dit geldt, in ieder geval tot 2025, niet voor volledig elektrische auto's. Dit scheelt je al gauw honderden euro's.

Meer over deze regeling
 

Veel lagere bijtelling

De bijtelling voor zakelijke rijders wordt bepaald op basis van de CO2-uitstoot van jouw auto. In 2024 bestaan er twee tarieven voor de bijtelling: 16% voor een elektrische auto en 22% voor een brandstofauto. Deze extra lage percentages gelden voor 5 jaar vanaf de datum eerste toelating (DET).

Volkswagen Elektrisch Rijden

 

Veelgestelde vragen

over de Subsidie Elektrische Personenauto's Particulieren

Kom ik in aanmerking voor de subsidie voor een elektrische auto?

Kom ik in aanmerking voor de subsidie voor een elektrische auto?

Als je als particulier een 100% elektrische personenauto koopt of leaset dan kom je in aanmerking voor de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). De auto moet een minimale actieradius van 120 kilometer hebben en een nieuwprijs tussen de € 12.000 en € 45.000. Dit kan alleen met een koopovereenkomst die u afsluit op of na 1 januari 2024. Het kan zijn dat het budget opraakt in 2024. Jaarlijks wordt er een nieuw budget vastgesteld.

Hoeveel subsidie krijg ik voor een elektrische auto?

Hoeveel subsidie krijg ik voor een elektrische auto?

Bij de aanschaf van een nieuwe elektrische auto (koop of Private Lease) kun je een subsidie aanvragen van € 2.950 *. Kies je een occassion bij een erkend autobedrijf? Dan kun je € 2.000 subsidie krijgen op jouw elektrische auto. Bij een Private Lease abonnement wordt de subsidie per maand uitbetaald over een periode van 4 jaar. Let wel op dat je een deel van de subsidie moet terugbetalen als je jouw elektrische auto binnen 3 jaar verkoopt en je nieuwe auto geen elektrische auto is of wanneer je je Private Lease auto binnen 4 jaar inlevert.

Welke Volkswagens komen in aanmerking voor de subsidie?

Welke Volkswagens komen in aanmerking voor de subsidie?

Je kunt kiezen voor de Volkswagen ID.3 en dan de uitvoering ID.3, mits de catalogusprijs van de uitvoering inclusief opties niet hoger is dan € 45.000.

Krijg ik ook subsidie voor een Plug-In Hybrid?

Krijg ik ook subsidie voor een Plug-In Hybrid?

De subsidie geldt alleen voor volledig elektrische auto’s. Omdat een Plug-In Hybrid ook een verbrandingsmotor heeft en daarmee CO2 uitstoot, geldt de subsidie niet voor Plug-In Hybrid auto’s. De overheid stimuleert de aankoop van 100% elektrische auto’s.

Hoe vraag ik subsidie aan?

Hoe vraag ik subsidie aan?

Nadat je een koop- of Private Leaseovereenkomst hebt afgesloten kun je een subsidie aanvragen via DigiD online. De aanvraag moet binnen 60 dagen na de datum van ondertekening van het koop- of leasecontract worden ingediend. De auto moet op jouw naam staan om de subsidieaanvraag te kunnen doen. Wil je meer weten over de aanvraag? Lees meer op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Waarom bestaat de subsidie voor elektrische personenauto’s?

Waarom bestaat de subsidie voor elektrische personenauto’s?

Het kabinet wil elektrisch rijden aantrekkelijker maken voor particulieren. Belangrijk daarbij zijn de doelstellingen die in het Klimaatakkoord staan om de CO2-uitstoot te verminderen. Dankzij de subsidie wordt het verschil in prijs tussen een elektrische auto en een auto op benzine of diesel kleiner.

Hoelang geldt de subsidie voor elektrische auto’s?

Hoelang geldt de subsidie voor elektrische auto’s?

De subsidieregeling loopt van 1 juli 2020 tot 1 juli 2025 tenzij het budget eerder op is. Het budget wordt jaarlijks vastgesteld; het kan dus voorkomen dat je pas aan het begin van een nieuw kalenderjaar weer gebruik kunt maken van de subsidie. De hoogte van de subsidie zal tot en met 2025 worden afgebouwd. Kijk voor meer informatie over dit budget op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Meer weten over elektrisch rijden?

Live chat

Heb je nog vragen of is iets niet helemaal duidelijk?

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een elektrische Volkswagen?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen