EU akkoord met aanscherping van uitstootnormen nieuwe auto's

ANP | 15-04-2019 | 15:32
Foto: ANP

Volkswagen elektrisch rijden estories

 

BRUSSEL - De Europese Unie gaat de uitstootnormen van nieuwe auto's en bestelwagens aanscherpen. Dat heeft het Europese Parlement deze week besloten. In 2021 mogen nieuwe auto's gemiddeld 95 gram CO2 per kilometer uitstoten. De strengere normen zijn nodig om aan de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs en de Europese Unie te voldoen.

De gemiddelde uitstoot wordt berekend over de totale autoproductie van een fabrikant. Een autofabrikant met zware terreinwagens op benzine in het assortiment zal dat moeten compenseren met bijvoorbeeld elektrische auto's met nul uitstoot. Het maakt niet uit wat soort soort auto's er worden gemaakt, zolang de gemiddelde uitstoot maar niet hoger wordt dan 95 gram.

Zonder elektrische auto's is het erg lastig om aan dat lage gemiddelde te komen. Daarom zetten grote Europese autobouwers zoals Volkswagen nu massaal in op elektrische auto's. Wie niet aan deze regels voldoet, krijgt een boete.

Na 2021 worden de normen weer strenger. Ten opzichte van dat jaar moet de gemiddelde CO2-uitstoot per fabrikant in 2030 nog eens met 37,5 procent gedaald zijn.

Onlangs maakte Volkswagen bekend de komende jaren nog meer elektrische auto's op de markt te brengen dan eerder gedacht. In de periode tot 2028 gaat het om bijna zeventig nieuwe modellen. Daar zijn de komende vijf jaar investeringen mee gemoeid van ruim 30 miljard euro. Volkswagen heeft zondag in Shanghai de elektrische zevenzitter ID. ROOMZZ gepresenteerd.

Bekijk meer e-Nieuws

Wellicht vind je dit ook interessant:

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een elektrische Volkswagen?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen