Elektrische auto rijdt goedkoper per kilometer dan brandstofauto

ANP | 18-10-2019 | 13:58
Foto: ANP

Elektrische auto rijdt goedkoper per kilometer dan brandstofauto

 

Elektrische auto's rijden per kilometer goedkoper dan brandstofauto's. Die conclusie trekt het online-magazine Autoblog na eigen onderzoek. Autoblog zet uiteen hoe de stroomkosten van een elektrische auto zich verhouden tot wat je aan brandstof betaalt voor eenzelfde model met traditionele aandrijving. Autoblog gaat bij het eigen onderzoek uit van 1,74 euro voor benzine, 1,46 euro voor diesel en 22 center per kWh.

De rekenvoorbeelden concentreren zich op twee van de weinige automodellen die met zowel een traditionele als een elektrische aandrijflijn leverbaar zijn: Volkswagen Golf en Hyundai Ioniq.

Voor de Volkswagen Golf geldt een stroomconsumptie van 14,8 kWh tegenover 5,6 liter diesel en 6,4 liter benzine per honderd kilometer. Dit resulteert volgens de website in een aanzienlijk verschil in kilometerkosten, namelijk 3,4 eurocent voor een elektrische versie, 8,2 eurocent voor een diesel en 11,1 eurocent voor benzine.

Bij de Hyundai Ioniq ligt gemiddeld daar het verbruik op 4,7 l/100 km, waar de Electric op 13,6 kw/h over dezelfde afstand uitkomt. Autoblog stelt dat de resultaten van de beide auto's dicht bij elkaar zitten. Gemiddeld kost een kilometer in benzine-Golf 11 cent en in een e-Golf nog geen 4 cent.

Al deze berekeningen zijn met de adviesprijzen voor benzine en diesel gedaan, dus er is nog wel 5-10 procent winst te behalen door beter op te letten waar je tankt. De kosten voor elektriciteit kunnen wel fors hoger als je veel snellaadt, want die kW prijzen zijn meestal veel steviger.

Elektrische auto's zijn wel fors duurder in aanschaf dan brandstofauto's. Het omslagpunt ligt nu nog boven de 150.000 kilometer. Een elektrische auto is wel veel goedkoper in onderhoud omdat er minder bewegende delen zijn. Ook is de mrb en de bijtelling lager.

Bekijk meer e-Nieuws

Wellicht vind je dit ook interessant:

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een elektrische Volkswagen?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen