Rittenregistratie

Bij zakelijk rijden

Met rittenregistratie houd je als ondernemer voor de Belastingdienst bij hoeveel kilometer je voor privégebruik hebt gereden met een bedrijfsauto.  Tenzij je minder dan 500 kilometer per jaar rijdt, krijg je te maken met bijtelling. Om te bewijzen dat je privé inderdaad niet meer dan 500 kilometer hebt gereden en geen bijtelling hoeft te betalen, is een sluitende rittenregistratie essentieel. De Belastingdienst stelt eisen voor een correcte vermelding van de rittenregistratie. Een rittenregistratie die niet op orde is, levert een naheffing op die in de duizenden euro’s kan lopen.

 

Wat te vermelden in de ritregistratie?

Bewijsvoering van de gereden ritten is niet aan een bepaalde vorm gebonden. Houd in ieder geval de volgende gegevens bij:
 
  • Datum
  • Begin- en eindstand van de kilometerteller
  • Plaats van vertrek
  • Plaats van bestemming
  • Aard van de rit (zakelijk of privé)
  • De gereden route (dit is voornamelijk van toepassing als je te maken krijgt met omleidingen, wegafsluitingen etc.)

 

Factoren rittenregistratie.

Naast het bijhouden van (bovenstaande) gegevens zijn er nog een aantal factoren die bijdragen aan een volledig beeld van je auto.


Vermeld daarom ook:
  • Het soort voertuig (belangrijk om te weten of het iets anders is dan een standaard auto zoals een bestelbus of wagen voor personenvervoer)
  • Het doel van het voertuig (gebruik zakelijk en/of privé)
  • Hoeveel bestuurders gebruik maken van de Volkswagen
  • Het kenteken

Om op fiscaal gebied alles goed georganiseerd te hebben, dien je ritgegevens zeven jaar te bewaren. Kies daarom voor een ritregistratiesysteem dat alle bovenstaande gegevens automatisch bijhoudt.

 

Rittenregistratiesysteem.

Bijna alle auto’s zijn tegenwoordig uitgerust met een GPS. Dit maakt de km-registratie steeds nauwkeuriger. Voor zakelijke rijders biedt een rittenregistratiesysteem nog meer uitkomst. Dit systeem is namelijk geavanceerder dan een gebruikelijk GPS-systeem. Wil je zeker weten dat je rijdt met een correct rittenregistratiesysteem? Let dan op het Keurmerk voor Ritregistratiesystemen. Door het Keurmerk weet je zeker dat het systeem voldoet aan de eisen van de Belastingdienst en dat privacy en continuïteit goed zijn geregeld.

 

Bijtelling berekenen

Hoeveel kost mijn leaseauto mij privé?

Lees meer

 

Rittenregistratie App.

Naast het dashboard waarin de hele fleet is terug te vinden, is er ook voor iedere werknemer een rittenregistratie app die we koppelen aan zijn of haar Volkswagen. Via de app is 100% nauwkeurige rittenregistratie mogelijk en worden werknemers bewust van hun rijstijl.

Meer weten over zakelijk rijden?