Wat kost zakelijk rijden?

Volkswagen financieren

Voor veel ondernemers en zzp’ers is zakelijk rijden een uitkomst. Maar wat kost het eigenlijk? Dat is voor iedereen niet altijd helemaal duidelijk. Er komen een hoop zaken bij kijken. Volkswagen legt het je uit in heldere taal. 

Wat kost zakelijk leasen?

Bij zakelijk leasen hangen de kosten af van het type auto, het aantal kilometers, de looptijd van het contract en het eigen risico. Wat je altijd zelf moet betalen zijn brandstofkosten. Afhankelijk van de leasevorm (operational lease of financial lease) is onderhoud en de verzekering al in het maandbedrag inbegrepen.

Leasevormen en kosten in contract

Financial lease

Bij deze leasevorm koop je een Volkswagen op afbetaling, vergelijkbaar met het afsluiten van een hypotheek voor een hypotheek. Je bent economisch eigenaar van de auto en daarmee ook verantwoordelijk voor deze kosten:
  • Onderhoudskosten
  • Schadekosten
  • Reparatiekosten
  • Rente en afschrijvingen
  • Verzekeringen
  • Wegenbelasting
  • Pechhulp

Operational lease

Deze vorm van leasen lijkt het meeste op huren, voor een vast maandbedrag beschik je over een Volkswagen zonder dat je er eigenaar van wordt. Wanneer je kiest voor operational lease, dan worden alle kosten (op brandstofkosten na) opgenomen in het leasecontract. In dat geval betaal je enkel een vast bedrag per maand. 

 

Meer over operational lease

Welke kosten zijn wanneer je een auto zakelijk koopt?

Wil je een auto op naam van de zaak kopen? Dan is het kostenplaatje natuurlijk anders dan wanneer je een auto gaat leasen. Een eerste verschil is dat je na het aanschaffen van een auto te maken hebt met afschrijving. Dit is de jaarlijkse waardevermindering van je auto. Lees verder met welke kosten je nog meer te maken hebt.

Als bezitter van een zakelijke auto betaal je motorrijtuigenbelasting, ook wel wegenbelasting genoemd. Dit is belasting die je betaalt als je gebruik maakt van een auto of motorvoertuig. De hoogte van dit bedrag hangt onder meer af van het gewicht en het soort brandstof.

Wanneer je elektrisch gaat rijden, dan moet je rekening houden met kosten voor het laden van je auto. Een eigen laadpaal aanschaffen kan goedkoper zijn dan gebruik maken van een snellader langs de snelweg. Meer over elektrisch rijden en laadpalen

Iedere zakelijke auto heeft uiteindelijk onderhoud nodig. De kosten hiervan verschillen per situatie. Het is goed om te weten dat auto’s ouder dan 3 jaar in veel gevallen een jaarlijkse APK-keuring moeten ondergaan.

Zakelijke autobezitters zijn verplicht om een WA-autoverzekering af te sluiten. Met deze verzekering ben je verzekerd als je met je auto schade veroorzaakt aan een ander. Een zakelijke autoverzekering is vaak prijziger dan een particuliere autoverzekering, maar privégebruik is in alle tijden meeverzekerd.

Zakelijk rijden bij Volkswagen

Weet je al of je een Volkswagen wil kopen of leasen? Bekijk dan de Volkswagen modellen en ontdek welk model het beste bij jou en je bedrijf past. Heb je behoefte aan meer informatie of advies over kopen en leasen? De Volkswagen dealer helpt je bij het maken van de juiste keuze.

Vind je dichtstbijzijnde dealer

Meer weten over zakelijk rijden?