Occasion voor zakelijk gebruik:
kies je voor kopen of leasen?

Volkswagen occasions

Een occasion is een term waarmee tweedehands auto’s worden aangeduid. Steeds meer ondernemers maken hier gebruik van. Wat maakt occasions zo populair en wat kan Volkswagen betekenen voor jou?

De populariteit en voordelen van occasions

De lage aanschafprijs en lage afschrijving zorgen ervoor dat zakelijke occasions zeer in trek zijn bij startende ondernemers en zzp’ers. Het is de ideale keuze als je niet in een keer een grote investering wilt doen, maar wel in een goede auto wilt rijden. Verder is er een groot aanbod aan zakelijke occasions en kun je er snel over eentje beschikken doordat de levertijd kort is.

Hou hier wel rekening mee

Denk je erover na om een zakelijke occasion te kopen? Dan zijn er natuurlijk niet alleen maar voordelen. Weet dat er gebruikssporen zijn en dat de onderhoudskosten en reparatie hoger kunnen zijn, vooral bij de oudere auto’s. Gelukkig wegen de lage afschrijvingskosten daar vaak tegenop.

Margeauto’s en btw-auto’s

Wanneer je een zakelijke occasion wil kopen, is het belangrijk om goed het verschil te weten tussen een ‘marge-auto’ en een ‘btw-auto’.

Margeauto: margeauto’s zijn auto’s die afkomstig zijn van particulieren die hun auto hebben ingeruild. Daar hebben zij zelf nooit de btw van kunnen aftrekken. Als jij als ondernemer een zogenoemde margeauto koopt, krijg je een factuur waarop geen btw staat vermeld. Het gevolg is dat je geen btw kunt aftrekken.

Btw-auto: garages verkopen behalve margeauto’s ook btw-auto’s. Dit zijn auto’s die de garage heeft gekocht van een ondernemer die de btw heeft afgetrokken toen hij de auto kocht. In dat geval is de nettoprijs lager, doordat je de btw kan aftrekken. Kortom: voor jou als ondernemer is het verstandig om te kiezen voor een btw-auto.

Profiteer van btw-aftrek

Als je een occasion privé aanschaft en voor de btw op de zaak zet, profiteer je van de btw-aftrek en heb je geen bijtelling. Deze keuze is zeer populair onder zzp’ers. In dit geval heb je ook btw-aftrek op onderhoud, brandstof, reparaties en zakelijke kilometers. Hou je deze goed bij, dan kun je per zakelijk gereden kilometer 19 cent aftrekken.

Zakelijke occasion leasen

Een andere optie is om een occasion zakelijk te leasen. Dit is een goede keuze voor zzp’ers en mkb ondernemers die willen profiteren van:

  • Een lage afschrijving
  • Een vast laag maandbedrag
  • Verschillende fiscale voordelen

Heb je wellicht interesse om een occasion zakelijk te leasen? Dan kun je het beste contact opnemen met je dichtstbijzijnde dealer. Die bekijkt graag samen met jou wat de mogelijkheden zijn voor jouw situatie.

Vind jouw dealer
Verzekeren VWPFS

Het occasion aanbod bij Das WeltAuto

Met Das WeltAuto heb je een ruime keuze aan aantrekkelijk geprijsde occasions. Denk aan de populaire Volkswagen Golf of een zuinige Polo Bluemotion. Meer weten? Ontdek dan het occasion aanbod.

Meer informatie

Meer weten over zakelijk rijden?