De eigen bijdrage:
wat is het en hoe bereken je deze?

Bijtelling berekenen

Als werkgever kan het zijn dat je werknemers gebruik maken van een leaseauto. Wanneer zij aangeven graag privé te willen rijden, dan kun je ze vragen om een eigen bijdrage. Wat moet je hierover weten? Volkswagen legt het uit.

De eigen bijdrage: wat is dat precies?

De eigen bijdrage is een vergoeding die door de werkgever in rekening wordt gebracht wanneer:

  • Werknemers privékilometers maken met hun leasewagen.
  • Werknemers in een duurdere leaseauto willen rijden dan in het budget past.

Is de eigen bijdrage verplicht?

Het is voor de werkgever niet verplicht om een eigen bijdrage te rekenen. Je kunt zelf bepalen of je een bedrag in rekening wil brengen voor privé kilometers of niet.


Hoe bereken je de eigen bijdrage voor leaseauto’s?

Gebruikt je werknemer de auto privé? Spreek dan af hoeveel eigen bijdrage hij of zij moet betalen. Je kunt in deze situatie het bedrag in mindering brengen op de bijtelling.

Het kan dus ook zo zijn dat je werknemer een auto wil waarvan het leasetarief hoger is dan de leasenorm. Stel dat hij maximaal voor 1000,- per maand mag leasen. Wanneer hij dan een auto least voor 1100,- per maand, dan kun je de resterende 100,- als eigen bijdrage rekenen. De eigen bijdrage wordt dan verrekend met het nettoloon.


Is de eigen bijdrage bruto of netto?

Voor werknemers die privé rijden met hun leaseauto geldt dat je de eigen bijdrage (netto) kan aftrekken van de bijtelling (bruto). De eigen bijdrage kan nooit hoger zijn dan de bijtelling. Als dit toch gebeurt, dan wordt de bijtelling voor die maand 0.

Verschil eigen bijdrage en bijtelling

Het is niet voor iedereen helder wat het verschil is tussen de eigen bijdrage en bijtelling. Waar je de hoogte van de eigen bijdrage bepaalt aan de hand van afspraken met je werknemer, wordt de bijtelling bepaald door de fiscus. Lees meer over zakelijk rijden en bijtelling.

Meer informatie

Over zakelijk rijden

Zakelijke mobiliteit is onmisbaar, maar welke oplossing is het best voor je business? Volkswagen houdt je op de hoogte en biedt aantrekkelijke voordelen. Ontdek bijvoorbeeld of het leasen van een elektrische auto wat voor jou is.

Meer informatie

Meer weten over zakelijk rijden?