Btw aftrek:
wat is het en wat zijn de regels?

Golf zakelijk

Koop je voor je onderneming een auto, dan komt deze voor de inkomstenbelasting bij het vermogen van je onderneming. Hoe zit het dan met de btw aftrek? Lees hier welke regels en voorwaarden er zijn.

Trek de btw af als voorbelasting

Je bent ondernemer en je koopt een zakelijke auto. Dan zal de dealer bij jou btw in rekening brengen. Deze btw kun je als voorbelasting aftrekken bij de btw-aangifte, omdat het om een zakelijke uitgave gaat. Tot slot is het goed om te weten dat je de btw van bijvoorbeeld onderhouds- en reparatiekosten ook kan aftrekken.

Financieren VWPFS

Btw terugvorderen bij aanschaf occasion

Ondernemers die een tweedehands auto kopen, dienen goed het verschil te weten tussen een ‘marge-auto’ en ‘btw-auto’. Schaf je een btw-auto aan, dan is de btw verrekenbaar bij aankoop. Dit houdt in dat je de btw kan terugvorderen. Bij een marge-auto is dit niet het geval. Veel ondernemers kiezen daarom voor een btw-auto. Meer hierover lees je op de pagina over zakelijke occasions.

Meer informatie

BTW aftrekken bij aanschaf privéauto

Ben je zzp’er en wil je de btw van de aanschaf van een privéauto aftrekken, dan is dat mogelijk mits je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Je hebt een eenmanszaak (dus geen vof, bv etc.)
  • Je bent ondernemer voor de btw, wat inhoudt dat je zelfstandig werkzaamheden uitvoert en daar inkomsten uit hebt.
  • Je gebruikt de auto deels zakelijk
De onderbouwing hiervoor is dat een eenmanszaak een natuurlijk persoon is (een mens in juridische zin) en zich niet kan opsplitsen in een zakelijk en privé deel. Lees meer over de opties rondom zakelijk rijden voor zzp’ers.
Help Mij Kiezen Financial Services

Btw regels bij privé gebruik

Veel ondernemers rijden in een auto van de zaak ook privé. Dit heeft gevolgen voor de belasting. Het is belangrijk om het aantal privé kilometers goed bij te houden, omdat deze bij de belastingdienst opgegeven moeten worden. Hoe je hier slim mee omgaat lees je op de pagina over  privé rijden met een zakelijke auto.

Meer informatie

Meer weten over zakelijk rijden?