De regels omtrent privé en zakelijk rijden

polo zakelijk

Voor je onderneming heb je wellicht een auto nodig. Je kunt een zakelijke auto kopen of leasen, net als dat je je privéauto zakelijk kunt gebruiken. Beide keuzes hebben gevolgen voor de inkomstenbelasting en de btw. Hoe zitten de regels in elkaar? En wat betekenen deze regels voor jou als ondernemer?

De regels omtrent het privé rijden in een auto van de zaak

In Nederland rijden er ongeveer 850.000 bedrijfsauto’s rond. Rij je met een auto van de zaak ook privé kilometers? Dan heeft dit gevolgen voor de belasting.

500 kilometer

Heb je een bedrijfsauto en rijd je alleen zakelijk? Dan kun je toch 500 kilometer per jaar privé rijden. Wel is het belangrijk om alle kilometers die je privé rijdt bij te houden in je administratie. Deze kilometers moet je namelijk bij de belastingdienst opgeven. Ga je over de 500 kilometer heen? Dan moet je de auto fiscaal bijtellen. Anders loop je het risico op een boete.

Bijtelling

Lease je een auto van de zaak en rijd je dus meer dan 500 kilometer privé per jaar, dan heb je te maken met bijtelling. De hoeveelheid bijtelling die je bepaalt, hangt af van de cataloguswaarde van de auto, de CO2-uitstoot en de datum van afgifte.

Voor auto’s die in 2023 voor het eerst op naam worden gezet, gelden twee percentages:

  • 16% bijtelling: Dit geldt alleen voor volledig elektrische auto’s. Voor die 16% geldt sinds 2023 wel een maximum bedrag van €30.000. Over het resterende bedrag boven die grens, betaal je een bijtellingstarief van 22%.
  • 22% bijtelling: Voor alle andere voertuigen. Voor auto’s met een hybride aandrijving geldt ook een bijtellingstarief van 22%.

In 2025 wordt het bijtellingstarief voor volledig elektrische auto's verhoogd naar 17%.

Fiscale informatie

De regels omtrent het zakelijk rijden in een privéauto

Wil je een auto privé kopen en deze zakelijk gebruiken? Dan is het niet mogelijk om de btw van de aankoop af te schrijven. Je mag de btw op kosten wel aftrekken, zoals onderhoud en reparatie. Voorwaarde is wel dat je een kilometeradministratie bijhoudt. Op die manier toon je aan welke van de kosten een zakelijk karakter hebben.

Kilometeradministratie

Het is dus verstandig om een kilometeradministratie bij te houden. Hieruit moet blijken hoeveel kilometer een privéauto zakelijk en privé gebruikt wordt. Zo kun je bepalen wat de verhouding is tussen zakelijk en privé. Woon-werkverkeer telt hier ook mee als zakelijke kilometers.

Kilometervergoeding

Werknemers die zakelijke kilometers maken in een privéauto hebben recht op een belasting- en premievrije kilometervergoeding van maximaal €0,19 per gereden kilometer. Dit geldt ook voor woon-werk verkeer.

Het declareren werkt als volgt: eenmaal per jaar vermenigvuldig je het aantal zakelijk gereden kilometers met €0,19.

Waar kies je voor?

Nu weet je welke regels er gelden rondom privé en zakelijk rijden. Welke optie is het meest voordelig voor jou? Dat hangt af van een aantal dingen:

  • De liquiditeit van je onderneming
  • Het aantal kilometers dat je privé en zakelijk verwacht te maken
  • De kostprijs per kilometer
  • Je inkomen en belastingschaal
  • De waarde en afschrijving van je auto

Het is dus niet zomaar te zeggen welke keuze voor jou het beste is. Neem gerust contact op met een van onze dealers. We helpen je graag verder bij het maken van de juiste keuze.

Wil je profiteren van lage bijtelling en fiscaal voordeel?

Dan is zakelijk elektrisch rijden wellicht iets voor jou. Ontdek meer over de aantrekkelijke fiscale voordelen van  zakelijke elektrische lease auto’s.

Meer informatie

Meer weten over zakelijk rijden?