Alles over hybride rijden

Ben jij klaar om de wegen te veroveren met een hybride auto? Met een hybride auto heb je het beste van twee werelden. Deze auto's zijn niet alleen zuinig en milieuvriendelijk, maar ook nog eens verrassend krachtig. Dus, waar wacht je nog op? Vind hier alle informatie over hybride rijden.

Wat is hybride rijden?

Het verschil tussen elektrisch en hybride rijden zit 'm in hoeverre de auto op elektriciteit rijdt. Is een auto 100% elektrisch en is er geen andere brandstof nodig om vooruit te komen? Dan spreken we van een elektrische auto. Heeft de auto een combinatie van een elektrische aandrijving en gewone brandstof? Dan noemen we dit 'hybride'. De meeste hybride auto's moeten worden opgeladen door middel van een laadpaal of andere energiebron, en heten daarom ook wel plug-in hybrides. Maar er zijn ook andere vormen van hybride. Hieronder lichten we alle vormen van hybride toe.

Ontdek onze plug-in hybride modellen

Golf

Uitvoeringen: eHybrid, GTE

Stel 'm samen Bekijk de Golf

Tiguan

Uitvoering: R-Line Business

Stel 'm samen Bekijk de Tiguan

Arteon Shooting Brake

Uitvoering: R-Line Business

Stel 'm samen Bekijk de Arteon Shooting Brake

Passat Variant

Uitvoering: GTE Business

Stel 'm samen Bekijk de Passat Variant

Touareg

Uitvoeringen: Elegance, R

Stel 'm samen Bekijk de Touareg

Soorten hybride

De plug-in hybrid

Het beste van twee werelden

Combineer de duurzaamheid van een elektrische motor met de zekerheid van een brandstofmotor. Met onze plug-in hybrids rijd je tot 55 km* geruisloos en zuinig met de elektrische aandrijving. Rijd je verder dan 55 km? Dan neemt de TSI-benzinemotor het over. Je auto opladen doe je bij een openbare laadpaal of je thuislaadpaal. En dat wordt steeds makkelijker, want het aantal oplaadpalen in Nederland is sterk toegenomen.

De mild hybrid

Een nieuwe manier om zuiniger te rijden

Voor wie nog niet over wil naar volledig elektrisch rijden, zijn mild hybrids met een eTSI-motor een goed alternatief. Het brandstofverbruik is een stuk lager, terwijl je niets inlevert op prestaties. Hoe het precies werkt? Wanneer je remt, laadt het 48-voltsysteem automatisch bij. Een lager brandstofverbruik, meer kracht en meer comfort – wat wil je nog meer.

De full hybrid

Elektrisch autorijden zonder stekker

Full hybrid autorijden is een manier van autorijden waarbij de auto gebruikmaakt van zowel een benzinemotor als een elektromotor om te rijden. Dit betekent dat de auto kan schakelen tussen het gebruik van benzine en elektriciteit om de motor aan te drijven, afhankelijk van de situatie op de weg en de energiebehoefte van de auto. Zo rijdt de auto zuiniger en stoot deze minder CO2 uit dan een auto op benzine. Nog een ander voordeel: je hebt geen laadkabel nodig, want het opladen gaat volledig automatisch. Dit gebeurt tijdens het rijden en remmen.

Wat is het verschil tussen full en mild hybrid?

Elektrische ondersteuning zonder stekker

Het belangrijkste verschil tussen een full hybrid en een mild hybrid is de hoeveelheid aandrijving door de elektromotor. Bij een full hybrid kan de auto op zowel de benzinemotor als de elektromotor rijden, terwijl bij een mild hybrid de elektromotor alleen wordt gebruikt om de benzinemotor te ondersteunen. Een full hybrid is daardoor nog zuiniger en milieuvriendelijker dan een mild hybrid, vooral bij stadsverkeer en lagere snelheden.

Bij een mild hybrid daarentegen wordt de elektromotor alleen gebruikt om de benzinemotor te ondersteunen, bijvoorbeeld bij het starten en optrekken van de auto. Hierdoor kan de benzinemotor slimmer werken en wordt er iets minder brandstof verbruikt dan bij een traditionele auto met alleen een benzinemotor. Een mild hybrid is daarom zuiniger dan een traditionele auto, maar minder zuinig dan een full hybrid.

Wat zijn de voordelen van hybride rijden?

Hybride autorijden heeft verschillende voordelen, waaronder:

  1. Lagere brandstofkosten: Hybride auto's zijn zuiniger, omdat ze zowel een elektromotor als een benzinemotor hebben. Dit betekent dat je minder vaak hoeft te tanken en dat je geld kunt besparen op brandstofkosten.
  2. Milieuvriendelijker: Hybride auto's stoten minder CO2 uit, wat beter is voor het milieu. Ze hebben minder uitstoot van schadelijke stoffen, zoals stikstofoxiden en fijnstof, wat beter is voor de gezondheid.
  3. Stil rijden: Omdat hybride auto's ook op elektriciteit kunnen rijden, zijn ze stiller dan benzine- en dieselauto's. Dit maakt het fijner om erin te rijden.
  4. Minder onderhoud: Hybride auto's hebben meestal minder onderhoud nodig, omdat ze minder slijtage hebben aan de remmen en de motor.
  5. Belastingvoordelen: In sommige landen zijn er belastingvoordelen voor hybride auto's, zoals lagere wegenbelasting en subsidies.

Kortom, een hybride auto rijden kan je geld besparen, het rijden fijner maken én is beter voor het milieu.

Is hybride rijden goedkoper?

Het kopen van een hybride auto is vaak wat duurder dan een auto die volledig op brandstof rijdt. Maar, door de korting op de motorrijtuigenbelasting (mrb) en de lagere verbruikskosten haal je de hogere aankoopkosten er makkelijk uit. Je verbruikt namelijk minder brandstof met een hybride auto, omdat de elektromotor vaak de benzinemotor ondersteunt. Wie nu een hybride auto koopt, krijgt ook nog eens korting op de motorrijtuigenbelasting (mrb). Tot 2025 krijg je 50% korting. In 2025 is de korting nog 25% en vanaf 2026 moet de volledige mrb worden betaald.

Elektrisch Rijden nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven van al het nieuws rondom elektrisch en hybride rijden? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Zo ben je als eerste op de hoogte van al het nieuws.

Schrijf je in