Alles over mild hybride
en onze modellen

Zuiniger rijden, zonder je bezig te hoeven houden met opladen of je rijbereik? Met een mild hybride auto is dit mogelijk. Lees hier alles over deze vorm van hybride rijden en ontdek de mild hybride modellen van Volkswagen.

Wat is mild hybride?

Bij een mild hybride auto, of Mild Hybrid Electric Vehicle (MHEV), werkt de brandstofmotor samen met een elektromotor, en een accu. In tegenstelling tot bij full hybrids of plug-in hybrids, ondersteunt het elektrische deel in een mild hybride voornamelijk de motor, in plaats van dat deze de auto volledig aandrijft.

Hoe werkt mild hybride?

De accu van een mild hybride auto laadt op door regeneratief remmen. Dit betekent dat de energie die normaal verloren gaat tijdens het remmen, wordt omgezet in elektriciteit. Deze elektriciteit wordt dan opgeslagen in je accu. Deze opgeslagen energie wordt vervolgens gebruikt om de verbrandingsmotor te ondersteunen tijdens het versnellen. Ook schakelt de verbrandingsmotor zichzelf vaker kort uit, bijvoorbeeld tijdens het remmen of wanneer je het gas loslaat. Hierdoor verbruik je minder brandstof en is je uitstoot dus lager.

Ontdek onze Mild hybride modellenWat zijn de voor- en nadelen van een mild hybride auto?

Voordelen

  • Zuiniger. Door de elektromotor die de verbrandingsmotor ondersteunt, verbruikt een mild hybrid minder brandstof dan een traditionele auto.
  • Lagere uitstoot. Minder brandstofverbruik betekent ook minder CO2-uitstoot.
  • Kostenbesparing. In veel gevallen zijn mild hybrides goedkoper in aanschaf en gebruik dan full hybrides en plug-in hybrides.
  • Geen oplaadstress. Omdat de batterij zichzelf oplaadt tijdens het rijden, hoef je je geen zorgen te maken over het vinden van laadstations.
  • Lager BPM-tarief. Het BPM-tarief (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) valt vrijwel altijd lager uit voor een mild hybride auto in vergelijking met een gewone brandstofauto. Dit komt doordat de BPM deels gebaseerd is op de CO2-uitstoot van een auto.

Nadelen

  • Beperkte elektrische actieradius. Mild hybride auto’s kunnen niet volledig elektrisch rijden, wat ze minder geschikt maakt voor wie een volledig emissievrije rit wil.
  • Geen korting op wegenbelasting. In tegenstelling tot bij plug-in hybride en elektrisch rijden, krijg je met een mild hybride auto geen korting op de wegenbelasting.

Mild hybride, full hybride en plug-in hybride:
wat zijn de verschillen?

Ben je op zoek naar een hybride auto, dan kom je naast mild hybrides ook andere vormen van hybride auto’s tegen: full hybrides en plug-in hybrides. Hoe kom je erachter welke soort het beste bij jou past? Wij leggen je uit wat de verschillen zijn.

Full hybride

Ook bij full hybride auto’s wordt er energie teruggewonnen tijdens het remmen. Het verschil met mild hybride is dat een full hybride auto zowel op de verbrandingsmotor als op de elektromotor kan rijden. Hierdoor is het mogelijk om korte afstanden volledig elektrisch af te leggen.

Meer over full hybride

Plug-in hybride

Bij een plug-in hybride auto is de accu veel groter dan bij een full hybride of mild hybride. In tegenstelling tot deze andere hybride vormen, laad je een plug-in hybride op aan een laadpaal. Omdat de accu groter en krachtiger is, is het mogelijk om langere afstanden elektrisch te rijden.

Meer over plug-in hybride

Veelgestelde vragen

Is een mild hybride zuinig?

Is een mild hybride zuinig?

Ja, gemiddeld gezien rijd je - in vergelijking met een benzine- of dieselauto - tot wel 10 procent zuiniger in een mild hybride auto. Heb je een model op het oog en ben je benieuwd naar het verbruik? Neem dan contact op met je Volkswagen dealer.

Is een mild hybride fiscaal aftrekbaar?

Is een mild hybride fiscaal aftrekbaar?

Ja, voor ondernemers en bedrijven in Nederland zijn de kosten voor een mild hybride auto fiscaal aftrekbaar. Het gaat daarbij om uitgaven zoals aanschaf, onderhoud en brandstof. De aftrekbaarheid hangt af van het zakelijk gebruik. Wil je hier meer over weten? Raadpleeg dan je fiscaal adviseer of neem contact op met onze klantenservice.