Alles over full hybride

Een full hybride auto wisselt af tussen elektrisch rijden en rijden op brandstof, of een combinatie hiervan. Dit betekent een laag verbruik, minder CO2-uitstoot en extra kracht tijdens het rijden, wanneer je dat nodig hebt.

Wat is full hybride?

In een full hybride auto, of Hybrid Electric Vehicle (HEV), werkt de brandstofmotor samen met een elektrische motor. Korte afstanden op lagere snelheden (tot 50 km/uur) rijd je volledig elektrisch en zodra je langer onderweg bent gaat de auto verder op brandstof. Opladen aan een laadpaal is niet nodig. Deze hybride auto zonder stekker laadt namelijk automatisch op tijdens het rijden.

Hoe werkt full hybride?

Full hybride technologie zorgt ervoor dat de energie die normaal verloren gaat tijdens het remmen, wordt omgezet in elektriciteit. Dit noem je ook wel regeneratief remmen. Deze elektriciteit wordt opgeslagen in de accu van de auto. Bij lagere snelheden, zoals tijdens je ritten door de stad, drijft deze energie je auto volledig aan. Rijd je op de snelweg? Dan geeft de elektromotor je auto extra kracht wanneer dat handig is. Bijvoorbeeld tijdens het inhalen.

Onze alternatieven: plug-in en mild hybride auto'sDe voor- en nadelen van een full hybride auto

Voordelen

  • Minder brandstofverbruik. Een full hybride auto gebruikt niet alleen benzine, maar ook elektriciteit. Dit betekent dat je minder vaak hoeft te tanken.
  • Minder CO2-uitstoot. Minder brandstofverbruik betekent ook minder uitstoot van schadelijke stoffen.
  • Geen laadpaal nodig. De accu laadt zichzelf op tijdens het rijden.
  • Automatisch schakelen tussen motoren. De auto kiest zelf of hij de benzinemotor, de elektrische motor of een combinatie van beide gebruikt. Je merkt hier zelf weinig van, wat het rijden makkelijk en comfortabel maakt.

Nadelen

  • Gewicht. De extra motor en accu maken de auto zwaarder, wat invloed kan hebben op de rijprestaties.
  • Elektrisch bereik is beperkt. De meeste full hybrids kunnen niet meer dan een paar kilometer volledig elektrisch rijden.
  • Geen korting op wegenbelasting. In tegenstelling tot bij plug-in hybride en elektrisch rijden, krijg je met een full of mild hybride auto geen korting op de wegenbelasting.

Het verschil met mild en plug-in hybride

Naast full hybride auto’s heb je ook mild hybride en plug-in hybride auto’s. Hoe weet je welke vorm van hybride rijden het beste bij jou past? Wij zetten de verschillen voor je op een rijtje.

Mild hybride

Anders dan bij een full hybride, is de elektromotor van een mild hybride kleiner. Hierdoor kun je met een mild hybride systeem niet volledig elektrisch rijden. Net als bij een full hybride voertuig, laadt de elektromotor op door regeneratief remmen. De opgeslagen energie wordt gebruikt om de verbrandingsmotor te ondersteunen, bijvoorbeeld tijdens het starten en accelereren.

Meer over mild hybride

Plug-in hybride

Plug-in hybrides hebben een grotere accu dan mild en full hybrides en laad je op via een stopcontact of laadpaal. Hierdoor kun je langere afstanden volledig elektrisch afleggen. Is de accu leeg? Dan schakelt de auto automatisch over op brandstof. Ideaal voor wie zowel in de stad als op de snelweg zuinig en milieubewust wil rijden.

Meer over plug-in hybride

Veelgestelde vragen

Is full hybride zuiniger dan benzine?

Is full hybride zuiniger dan benzine?

Het bepalen van de beste hybride auto zonder stekker hangt af van persoonlijke voorkeuren zoals rijstijl, comfort, budget en wat je belangrijk vindt in een auto. Wil je persoonlijk advies? Neem dan gerust contact op met je Volkswagen dealer of met onze klantenservice.

Wat is de beste hybride auto zonder stekker?

Wat is de beste hybride auto zonder stekker?

Het bepalen van de beste hybride auto zonder stekker hangt af van persoonlijke voorkeuren zoals rijstijl, comfort, budget en wat je belangrijk vindt in een auto. Wil je persoonlijk advies? Neem dan gerust contact op met je Volkswagen dealer of met onze klantenservice.