Tips om veilig auto te rijden tijdens de coronacrisis COVID-19

Tips voor veilig autorijden

Eén van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, is om minimaal 1,5 meter afstand te houden. Maar hoe zit dat eigenlijk als je auto moet rijden? Wat als je met meerdere personen in een auto moét zitten? En hoe maak je je auto het beste schoon? Volkswagen geeft tips voor wie er niet onderuit komt om auto te rijden.

Tips voor veilig autorijden

Met hoeveel mensen mag je in een auto zitten tijdens de coronacrisis?

In deze periode mag je alleen het huis mag verlaten als dat echt noodzakelijk is. Bijvoorbeeld als je boodschappen doet of als je een essentieel beroep hebt. Als je hiervoor de auto moet gebruiken, probeer dit dan altijd in je eentje te doen. Moet je met meerdere personen in een auto zitten en vorm je geen huishouden (bijvoorbeeld een gezin of huisgenoten) dan ben je verplicht om 1,5 meter afstand te houden.

Tips voor veilig autorijden
"Zit je met meerdere personen in een auto en vorm je geen huishouden? Ook dan ben je verplicht 1,5 meter afstand te houden"

Veilig tanken en opladen

Wanneer je gebruik moet maken van een tankstation of een laadpaal bij jou in de buurt, is het belangrijk dat je ook hier let op de hygiëne. Tankstations bieden bij alle pompen plastic handschoentjes aan. Als deze op zijn, wikkel je een papieren doekje om het handvat van het tankpistool. Je kunt ook een eigen handschoen of doekje meenemen.

Was na het tanken je handen of reinig ze met een desinfecterende gel. Zorg dat je altijd 1,5 meter afstand houdt tot andere gebruikers en medewerkers van het tankstation.

Elektrische auto opladen

3 tips om je auto zo schoon mogelijk te houden tijdens de coronacrisis

Tip #1: Eerst schoonmaken, dan pas desinfecteren

Voordat je begint met het desinfecteren van de belangrijkste plekken in jouw auto, maak je eerst je interieur schoon. Pak je stofzuiger erbij en haal alle automatten eruit voor een grondige schoonmaakbeurt. Vergeet niet de stoffen bekleding te behandelen, het liefst met een interieurreiniger als je deze in huis hebt. Ga ook gelijk door het dashboardkastje heen en maak alle vakjes leeg van afval. Heb je nog niet alle schoonmaakproducten in huis? Bekijk onze webshop voor verschillende onderhoudsproducten.

Eerst schoonmaken, dan pas desinfecteren
Desinfecteer de belangrijkste plekken van jouw auto

Tip #2: Desinfecteer de belangrijkste plekken van jouw auto

Om je auto zo goed mogelijk te desinfecteren, kun je verschillende schoonmaakmiddelen gebruiken. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje. Het RIVM adviseert wegwerphandschoenen te dragen tijdens deze stap van het schoonmaken van jouw auto.

Gebruik desinfecterende zeep met alcoholoplossing
Voor het desinfecteren van het interieur van de auto kun je het beste een desinfecterende zeep met een alcoholoplossing gebruiken. Goed om te weten is dat dit schoonmaakmiddel het interieur van jouw auto niet beschadigt en ook door autofabrikanten en autodealers wordt gebruikt. Test schoonmaakmiddelen altijd eerst op een onopvallende plek, om zeker te weten dat je (zichtbare) schade voorkomt.

Test het effect van alcohol
Kijk uit met het gebruik van alcohol bij het schoonmaken van stoelbekleding en andere oppervlakken. Doe een beetje alcohol op een droge doek en kies een onopvallende plek waar je het effect kunt testen. Je wilt eerst weten of materiaal verkleurt, voordat je de grote stukken onder handen neemt. Stoelen kun je eventueel nog behandelen met een leerreiniger.

Vermijd ammoniak, bleekwater en waterstofperoxide
Vermijd deze schoonmaakmiddelen bij het schoonmaken van het interieur van jouw auto. Alle drie kunnen je interieur namelijk flink beschadigen. Ammoniak is prima te gebruiken bij het reinigen van de ramen, maar kan het rubber, vinyl of leer van het interieur aantasten. Ook je digitale schermen wil je hier niet mee schoonmaken, omdat je de coating kan beschadigen die vingerafdrukken en spiegeling tegengaat.

Wat zijn de belangrijkste plekken om goed te desinfecteren?

 • Het stuur en alle knoppen die hier op en omheen zitten
 • De pook
 • De radio
 • Alle deurgrepen, ook degene die je misschien minder gebruikt
 • De bekerhouders
 • Alle autosleutels
 • De handrem en de omgeving hieromheen
 • Alle gordels, ook degene die je weinig tot niet gebruikt
 • De armsteunen
 • De hendels of knoppen waarmee je je stoelen verstelt
 • Het dashboard
Vergeet de buitenkant van de auto niet
 

Tip #3: Vergeet de buitenkant van de auto niet

Wanneer je de buitenkant van je auto schoonmaakt, zijn een paar onderdelen essentieel. Maak om te beginnen alle deurgrepen schoon. Vergeet de handgreep van de achterklep niet. Reinig vervolgens ook de tankklep en dop. Ga na of er nog andere delen van de auto zijn die je geregeld aanraakt. Er zijn verschillende middelen om de buitenkant van je auto schoon te maken, zoals autoshampoo of autowas. Kies jouw favoriet, maar gebruik in ieder geval geen waterstofperoxide. Dit tast namelijk de lak van je auto aan.

Benieuwd naar onze eigen maatregelen rondom het coronavirus?

Lees hier meer
Meer informatie over zakelijke mogelijkheden