Leusden,
01
februari
2024
|
10:22
Europe/Amsterdam

Zeldzaam duo tentoongesteld op de Bremen Classic Motorshow

Ter gelegenheid van het vijftigste jubileumjaar van de Golf stelt Volkswagen op de Classic Motorshow in Bremen de Golf I én een bijzonder studiemodel tentoon. De unieke, oranje ‘EA 276’ is te zien naast het felgele productiemodel van de eerste Golf uit 1974. De concept car uit 1969 geldt als een vroege voorloper van wat uiteindelijk de Golf I zou worden. Het zeldzame duo is slechts twee dagen op de beurs te zien: van 2 tot en met 4 februari.

In Wolfsburg werd eind jaren zestig al gewerkt aan een opvolger van de Volkswagen Kever. Er ontstonden meerdere studiemodellen, waaronder de EA 276. Daarbij staat ‘EA’ voor Entwicklungsauftrag, oftewel ‘ontwikkelingsopdracht’. Het hoekige studiemodel uit 1969 vertoonde al veel kenmerken van de latere Golf. Zo lag de motor al voorin, was het een hatchback met grote kofferklep en had hij een torsieas. Maar onder de motorkap lag nog steeds de bekende boxermotor met luchtkoeling uit de Kever, vanwege de focus op betrouwbaarheid en lage ontwikkelingskosten. De dagen van deze verouderde motortechniek liepen echter ten einde. Het ontwerp van de EA 276 was baanbrekend, maar uiteindelijk werd een ander studiemodel verder doorontwikkeld voor serieproductie: de Golf I zoals we hem vandaag de dag kennen, werd ontworpen door Giorgetto Giugiaro (Italdesign).

Een nieuw tijdperk

Met de eerste Golf brak een nieuw tijdperk aan — dat van na de iconische Kever. De technische veranderingen gingen ook gepaard met een visuele verandering. “De Golf biedt maximale bruikbare ruimte en veiligheid. Hij is compromisloos praktisch”, omschreef Volkswagen het model destijds. En zo werd het jaar waarin Duitsland het WK voetbal won het jaar waarin de meest gebouwde Volkswagen van de toekomst het levenslicht zag. Slechts twee jaar later waren de eerste miljoen exemplaren al verkocht en inmiddels zijn er wereldwijd ruim 37 miljoen Golfs geleverd.

Vaste prik

Volkswagen Classic neemt samen met Autostadt Wolfsburg, Volkswagen Classic Bedrijfswagens en Audi Tradition deel aan de beurs in Bremen. Gezamenlijk bieden ze bezoekers de mogelijkheid om een compleet hoofdstuk uit de geschiedenis van de auto te ervaren. Al meer dan twee decennia opent de Bremen Classic Motorshow het seizoen van klassieke autoshows in Duitsland. Met een indrukwekkend aantal van meer dan 46.000 bezoekers is de beurs vaste prik op de evenementenkalender van klassiekerliefhebbers.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.