Leusden,
25
april
2024
|
16:51
Europe/Amsterdam

Volkswagen Group Charging oogst windenergie met vliegers

  • Volkswagen Group, EnerKíte en TU Braunschweig onderzoeken samen een energie-autonome laadoplossing voor e-mobiliteit
  • Hightech vliegers oogsten winden op grote hoogte en zetten ze om in elektriciteit
  • Opslag in innovatieve batterijsystemen en bedoeld om EV’s op te laden

Het Messegelände in Hannover is elk voorjaar het toneel van één van de grootste industriebeurzen ter wereld. Tijdens de Hannover Messe presenteren bedrijven, universiteiten en onderzoekers hun nieuwste bevindingen aan elkaar en wisselen ze ideeën uit, om samen bij te dragen aan wereldwijde innovaties. Elli – een dochteronderneming van de Volkswagen Group -, windturbinefabrikant EnerKíte en de Technische Universiteit van Braunschweig presenteren er dit jaar een baanbrekende technologie, die het in de toekomst mogelijk maakt om elektrische auto’s op te laden via windenergie.

Dat windenergie kan worden omgezet in stroom is uiteraard bekend. Maar de manier waarop dat gebeurt, kan nog altijd efficiënter. Om die reden ontwikkelden Volkswagen, EnerKíte en de universiteit van Braunschweig een hightech vlieger, die sterke wind kan ‘oogsten’ op grote hoogte. De energie die daaruit wordt gegenereerd, wordt opgeslagen in de Flexpole snellader van Volkswagen-dochter Elli, om zo elektrische auto’s op te laden. Het bijzondere project oogst naast wind ook veel interesse en wordt daarom gefinancierd door het Duitse Ministerie van Onderwijs en gecoördineerd op de Open Hybrid LabFactory Campus in Wolfsburg.

Infrastructuur van de toekomst

De technologie om wind met behulp van hightech vliegers te vangen is vooral interessant voor afgelegen regio’s in de wereld en heeft een enorm potentieel voor de manier waarop energie wordt opgewekt en geleverd. Hernieuwbare energiebronnen zijn namelijk behoorlijk volatiel, wat leidt tot hogere kosten voor opslagsystemen en een complexere netwerkinfrastructuur. De van de Volkswagen Group afkomstige laad- en opslagtechnologie maakt in combinatie met EnerKíte’s windturbines in de lucht een net-onafhankelijke en constante stroomvoorziening mogelijk, zelfs in afgelegen gebieden. De nieuwe Elli Flexpole kan eenvoudig en flexibel worden geïnstalleerd als snellaadstation en dankzij het geïntegreerde batterijsysteem worden aangesloten op het laagspanningsnet, zonder dat er een speciale transformator of dure bouwwerkzaamheden nodig zijn.

Meer rendement, schoner laden

De systemen van EnerKíte leveren constante stroom en zetten groene energie om in een betrouwbare bron van elektriciteit. Het rendement ervan is bovendien vier keer hoger dan dat van conventionele windturbines met hetzelfde vermogen, en vormt daarmee een uitstekend alternatief. “Dit opent nieuwe mogelijkheden voor gedecentraliseerde energievoorziening en ondersteunt de verspreiding van elektromobiliteit in regio’s die voorheen moeilijk toegankelijk waren”, vertelt Florian Breipohl, CEO van EnerKíte. Door de kracht van samenwerking en door innovatieve technologieën te combineren, kunnen we als automerk de wind in de zeilen houden om een duurzame bijdrage te leveren aan de mobiliteit van de toekomst. 

Het innovatieproject ‘TechnoHyb’ is ontstaan als onderdeel van het BMBF Research Campus Initiative en wordt op de Hannover Messe 2024 (22 t/m 26 april) gepresenteerd op de stand van het Federale Ministerie van Onderwijs en Onderzoek.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.