Leusden,
09
januari
2024
|
16:51
Europe/Amsterdam

Volkswagen integreert ChatGPT in spraakassistent

  • ChatGPT ondersteunt spraakassistent IDA met parate kennis
  • Vanaf dit jaar al standaard in veel Volkswagen-modellen

Op de CES 2024 in Las Vegas – ‘s werelds meest toonaangevende techbeurs – presenteert Volkswagen de eerste modellen waarin ChatGPT is geïntegreerd in de IDA-spraakassistent. De op kunstmatige intelligentie gebaseerde chatbot gaat Volkswagen-rijders binnenkort helpen hun rijervaring nog verder te verbeteren. De naadloze integratie van ChatGPT wordt mogelijk voor alle Volkswagen-modellen die zijn uitgerust met de spraakassistent IDA. De integratie van ChatGPT is ontwikkeld door Volkswagen’s technologiepartner Cerence Inc.. Met deze stap wordt Volkswagen de eerste fabrikant van volumemodellen die ChatGPT als standaardfunctie gaat aanbieden. De meeste modellen zullen vanaf het tweede kwartaal van 2024 over de nieuwe functie beschikken.

De chatbot komt beschikbaar in de ID.7, ID.4, ID.5, ID.3, de gloednieuwe Tiguan en Passat plus de nieuwe Golf, in combinatie met de nieuwste generatie van het MIB-infotainmentsysteem. Voor de bestuurder verandert er nagenoeg niets. Het is namelijk niet nodig om een nieuw account aan te maken, een nieuwe app te installeren of ChatGPT in te stellen. De spraakassistent wordt geactiveerd door ‘Hallo IDA’ te zeggen, of door op de knop op het stuur te drukken. IDA bepaalt automatisch of een voertuigfunctie moet worden uitgevoerd, een bestemming wordt gezocht of de temperatuur moet worden aangepast. Als het verzoek niet kan worden beantwoord door het Volkswagen-systeem, wordt het anoniem doorgestuurd naar AI en antwoordt de vertrouwde Volkswagen-stem.

Vraag en antwoord

ChatGPT krijgt daarbij geen toegang tot voertuiggegevens; vragen en antwoorden worden onmiddellijk verwijderd om het hoogst mogelijke niveau van gegevensbescherming te waarborgen. De integratie met de wereldberoemde chatbot wordt mogelijk gemaakt door Cerence Chat Pro van Cerence Inc., de technologiepartner van Volkswagen. Die stelt spraakassistent IDA in staat om nauwkeurige en relevante antwoorden te geven op vrijwel elke denkbare vraag. De functie waarborgt ook beveiliging en naadloze integratie met de talloze mogelijkheden van IDA, voor naadloos gebruiksgemak voor bestuurders.

Technologie voor iedereen bereikbaar

“Bij Volkswagen democratiseren we technologie al sinds jaar en dag om ze voor iedereen toegankelijk te maken. Daarom zijn we nu de eerste volumefabrikant die de innovatieve technologie van ChatGPT als standaardfunctie gaat aanbieden in bijna al onze modellen, vanaf het compacte segment. Op die manier blijven we Volkswagen-rijders toegevoegde waarde bieden”, vertelt Kai Grünitz, lid van de Raad van Bestuur voor technische ontwikkeling van het merk Volkswagen. In de toekomst gaan Volkswagen en Cerence verder samenwerken om een nieuwe gebruikerservaring te ontwerpen op basis van grote taalmodellen (LLM), als basis voor de volgende generatie in-car assistent van Volkswagen.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.