Leusden,
13
april
2023
|
16:19
Europe/Amsterdam

Van mono-radio tot online connectiviteit – 5 decennia aan Golf-entertainment en -infotainment

De Volkswagen Golf is een weerspiegeling van zijn tijd. Al bijna vijftig jaar wordt geen enkel ander model in zulke grote aantallen onder een en dezelfde naam wereldwijd aangeboden. Elke generatie heeft zijn eigen entertainment- of infotainmentsysteem. Het spectrum reikt van eenvoudig mono-radiootje tot het huidige multimediasysteem met permanente online verbinding. Als je naar deze infotainmentontwikkeling kijkt, open je de ene tijdcapsule na de andere, reizend van het verleden naar het heden.

Wat was je in 1952 een bevoorrecht ‘mensch’ toen je je nieuwe Kever voor het eerst kon laten voorzien van een Blaupunkt Bremen mono-radio. Door een enkel speakertje ontving je ietwat krakerig Hilversum 1, 2 en 3 in je Volkswagen, met populaire programma’s als de Arbeidsvitaminen of de waterhoogten van Konstanz tot Grave beneden de sluis. Vanaf dat moment werden autoradio's een populaire optie. 

Het werd pas serieus in 1974 met de Golf I, die een Blaupunkt Braunschweig mono-radio in de middenconsole kreeg. Het apparaat had een draaiknop voor power en volume aan de linkerkant, en een knop voor de stationkeuze aan de rechterkant. Ertussen nog eens drie extra exemplaren: één voor de middengolf en twee voor VHF; dat was het. Al snel verbreedde Volkswagen het radiospectrum. Het merk startte met de levering van de nieuwe Blaupunkt Ingolstadt Stereo CR - jawel, een cassetteradio met stereo-effect. Voor wie nu niet meer weet wat een cassettebandje is: destijds was dat een soort doe-het-zelf Spotify. Via twee 5 watt speakertjes knalden nummers als ‘Waterloo’ van ABBA of ‘It's Only Rock 'n' Roll’ met de Rolling Stones het interieur in. Ik zie een ster’ van Mouth & MacNeal was erg populair in Nederland. Het nummer stond in 1974 wekenlang op nummer 1 in de Nederlandse Top 40.

Bij de Golf II uit 1983 ging Volkswagen digitaal. Nou ja, een soort van dan. De radio’s Alpha, Beta en Gamma gaven de radiofrequentie gedigitaliseerd weer op een groen verlicht LCD-schermpje. De installaties boden functies als Dolby, waarbij je met een druk op een knop de ruis op je cassettebandjes onderdrukte. Het maakte van de Golf nog geen concertzaal op wielen, maar het klonk redelijk. Voor het eerst was de Golf ook leverbaar met een code-beveiligde radio met liefst 4 x 7 watt aan stereogeluid. Nieuw bij de Golf: de antenne was niet langer alleen een inschuifbaar ding dat op een voorscherm stond. De Golf GTI 16V kreeg een antennesprietje achter op het dak, een trendsettende gadget die door vele merken is gekopieerd. 

Hoewel in de jaren negentig CD-spelers steeds vaker standaard in auto’s werden ingebouwd - en geleidelijk de oudere cassettespelers en radio's als standaard audioapparatuur vervingen - was de cassettespeler nog erg populair toen de Golf III in 1991 op de markt kwam. Volkswagen leverde net als bij de vorige generatie Alpha-, Beta- en Gamma-radio’s. De automatische zenderzoekfunctie en het Radio Data System (RDS) met verkeersinformatie werden steeds geavanceerder. Michael Jackson bracht dat jaar zijn album ‘Dangerous’ uit, terwijl Mannenkoor Karrespoor de handen en klompen op elkaar kreeg met ‘Mooi man’. 

De vierde-generatie Golf uit 1997 was een nieuw hoogtepunt op het gebied van premium kwaliteit. Ook op het gebied van de radio-installatie doorbrak de Golf IV de klassengrenzen met een toegenomen kwaliteit. De Gamma-radio - met prachtige blauwe verlichting - had voor het eerst een aansluiting voor een optionele CD-wisselaar. Maar voor degenen die geen afscheid wensten te nemen van hun TDK-, Maxell- of Philips-bandjes, hield Volkswagen ook nog cassettespelers in het programma. Of het nu op de radio, cd of een cassettebandje was - in de nazomer van 1997 was één nummer keer op keer te horen in de Golf: ‘Candle in the Wind’, van Elton John. Tegelijkertijd begon de triomftocht van dubbel-DIN-apparaten met het Multi-Functional-Display, kortweg MFD. Het bood een groot display en rudimentaire gekleurde navigatiekaarten.

 

De vijfde generatie van de Golf uit 2003 had alleen nog maar dubbel-DIN-apparaten. Bijvoorbeeld de RCD300 met CD-speler. Cassettes waren inmiddels verleden tijd; de mobiele telefoon in de auto rukte op. Het ontwerp en de technologie van het radio-navigatiesysteem MFD2 waren al op de toekomst gericht; er was nu de mogelijkheid om een ​​digitale MP3-speler op het apparaat aan te sluiten.

In 2008 vierde de nieuwe RNS510 in de Golf VI zijn première met een touchscreen en DVD-speler. Voor het eerst was er sprake van een echt multimediasysteem. De RNS510 was onder meer uitgerust met een USB-poort, digitale radio-ontvangst (DAB), dynamische navigatie en een harde schijf van 30 GB. Als je in 2008 naar de radio luisterde, hoorde je nummers als ‘Viva La Vida’ van Coldplay en ‘Valerie’ van Amy Winehouse. De Amerikaanse zangeres Katy Perry ‘Kissed a Girl’ (and she liked it).

De Golf VII kwam in 2012 op de markt en zette een megastap vooruit op het gebied van infotainment. Deze Golf kreeg het zogenaamde Discover Media-System inclusief 3D-kaartweergave, Bluetooth en een WLAN-hotspot. Daarmee was dit één van de meest geavanceerde infotainmentsystemen die voor Volkswagen-modellen werden aangeboden. Na de introductie van het Discover Media-systeem in de Golf VII komt het systeem ook beschikbaar voor andere Volkswagens, waaronder de Polo, Passat, Tiguan en Touareg.

Met spraakbesturing en naderingssensoren gaan mens en machine steeds beter met elkaar om. In 2016 zorgt Volkswagen voor een revolutie in het interieur van de Golf met de nieuwste generatie modulair infotainment, inclusief een digitaal dashboard. Het Discover Pro-systeem heeft een groot touchscreen-display met hoge resolutie en ondersteunt gebarenbediening. Het systeem biedt een breed scala aan functies, zoals navigatie met 3D-kaarten, DAB+ digitale radio-ontvangst, spraakbediening, Bluetooth-connectiviteit en de mogelijkheid om mobiele apparaten te koppelen via App-Connect. Op die manier haal je de muziek in je Golf die jij leuk vindt. 

Bijna vijftig jaar na de eerste mono-radio in de Volkswagen Golf I is de technologische vooruitgang van het infotainmentsysteem niet beter aan te tonen dan in de huidige Golf VIII. De aangeboden radio- en radionavigatiesystemen hebben nu touch-sliders om bijvoorbeeld het volume intuïtief aan te passen. Bovendien is de Golf altijd online met We Connect en We Connect Plus, die een constant groeiend aanbod van online-gebaseerde functies en diensten bieden. Sinds modeljaar 2021 is het gros van de nieuwe auto’s van Volkswagen helemaal klaargestoomd voor We Connect. Want dankzij de geïnstalleerde eSIM-kaart is een Volkswagen vanaf het moment dat hij de fabriek uitrolt online. Bovendien is de smartphone via de We Connect app te koppelen met de auto en heb je toegang tot specifieke functies van de auto en de wagenstatus. Talrijke mogelijkheden voor audio-finetuning en sfeerverlichting zorgen in de Golf VIII voor de perfecte ambiance, of dat nu klassieke muziek is, of techno. En alles ertussenin.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.