Leusden,
20
september
2018
|
17:44
Europe/Amsterdam

Petter Solberg maakt WRC-comeback met nieuwe Polo GTI R5

Petter Solberg maakt WRC-comeback met nieuwe Polo GTI R5

  • WRC 2003-kampioen keert terug naar het toneel van zijn laatste rally
  • Drie Wereldkampioenen in één rally: Loeb, Ogier en Solberg
  • Debuut voor nieuwe Polo GTI R5 in Rally Catalunya
Samenvatting

He’s back! Petter Solberg – WRC 2003-kampioen – maakt zijn comeback in het FIA World Rally Championship (WRC) met de Volkswagen Polo GTI R5. Samen met navigator Veronica Engan neemt Solberg tijdens de Rally Catalunya in Spanje (25 t/m 28 oktober) met de Polo GTI R5 deel in de WRC 2-categorie.

Zes jaar na zijn laatste WRC-rally in 2012 maakt de Noor zijn rentree op precies dezelfde plek waar hij destijds zijn carrière beëindigde. Nu verruilt Solberg de Polo waarmee hij voor zijn PSRX Volkswagen Sweden team uitkomt in het FIA World Rallycross Championship (WRX) tijdelijk voor een eenmalig optreden in het WRC 2. Dat doet hij met de nieuwe Polo GTI R5, die zijn rallydebuut beleeft in de Rally Catalunya. Wat betekent dat er tijdens de beroemde rally in Spanje drie WRC-kampioenen aan de start verschijnen: Petter Solberg, Sébastien Loeb en Sébastien Ogier. De Rally Catalunya wordt tevens het enige optreden van de Polo GTI R5 als fabrieksinzet, die daarna uitsluitend als rallyauto door klantenteams wordt gerund in nationale en internationale rallykampioenschappen, in lijn met de R5-reglementen.

Prachtig weerzien

“Mijn WRC-comeback met Volkswagen betekent voor mij een unieke kans, en ik hoefde ook niet lang over het aanbod na te denken,” aldus Solberg. “Afgelopen januari heb ik al met de Polo GTI R5 in Zweden gereden, en alles werkte vanaf het allereerste begin feilloos. Ik kijk dan ook erg uit naar de Rally Catalunya, met mijn favoriete combinatie van asfalt en gravel. Bovendien heb ik daar zes jaar geleden een punt gezet achter mijn WRC-carrière, dus het belooft een prachtig weerzien te worden.”

188 WRC-starts

Tussen 1998 en 2012 verscheen Petter Solberg 188 maal aan de start van een WRC-rally. In 2003 won hij het kampioenschap, met een voorsprong van slechts 1 punt op recordkampioen Sébastien Loeb. In 2009, 2010 en 2011 nam Solberg met zijn eigen team deel aan het WRC, gevolgd door nog een jaar als fabriekscoureur bij Ford. Solberg scoorde 52 podiums in het WRC, inclusief 13 overwinningen. De Rally Catalunya betekent eind volgende maand Solberg’s eerste WRC-rally met Volkswagen, én zijn debuut in een R5 rallyauto.

Volkswagen en Solberg: winnende combinatie

Volkswagen Motorsport en Petter Solberg werken al sinds begin 2017 nauw samen in het FIA World Rallycross Championship (WRX), waar ze een winnende combinatie vormen. In het eerste jaar won Solberg’s PSRX Volkswagen Sweden team het kampioenschap voor teams en eindigde het achter de toenmalige wereldkampioen, Johan Kristoffersson. Met zijn eerdere WRX kampioenschapstitels in 2014 én 2015 is Solberg momenteel de enige coureur die het rijderskampioenschap in twee verschillende FIA WK’s op zijn naam heeft geschreven..

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.