Leusden,
14
september
2015
|
14:26
Europe/Amsterdam

Ogier, Ingrassia en Volkswagen voor derde keer wereldkampioen rally

Volkswagen een-twee in Rally Australia

Volkswagen heeft een groot succes geboekt in het FIA World Rally Championship (WRC). Sébastien Ogier/Julien Ingrassia schreven afgelopen weekend de Rally Australia op hun naam, op de tweede plaats gevolgd door teamgenoten Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila. Daarmee behaalden zijn hun derde, opeenvolgende wereldtitel in het WRC bij de rijders en de navigatoren. Andreas Mikkelsen en Ola Fløene eindigden in hun Polo op de vierde plaats. De overwinning ‘Down Under’ betekende ook de derde wereldtitel in successie voor Volkswagen bij de constructeurs. De voorsprong van Ogier/Ingrassia en Volkswagen is zo groot dat ze dit seizoen niet meer ingehaald kunnen worden.

Volkswagen heeft weer rallygeschiedenis geschreven door zo vroeg in het seizoen al de drie WRC-wereldtitels in de wacht te slepen. Tot nu toe heeft het merk negen van de tot nu toe tien verreden rally’s gewonnen. In totaal stonden Volkswagen-coureurs in 2015 19 keer op het podium.

De Polo R WRC maakte in 2013 zijn WRC-debuut en in dat eerste jaar werden direct al de drie WRC-kampioenschappen gewonnen. Een succes dat een jaar later door Ogier, Ingrassia en Volkswagen werd herhaald.

Polo R WRC meest succesvolle rally-auto in geschiedenis WRC
31 overwinningen in 36 rally’s betekenen een score van 86% voor de Volkswagen Polo waarmee het de meest succesvolle auto is in de geschiedenis van het WRC. Maar de statistieken vertonen nog meer mijlpalen: sinds januari 2013 was de 318 pk sterke, vierwielaangedreven Polo R WRC 467 keer de snelste op 668 klassementsproeven. In 2013 en 2014 won de Polo twaalf achtereenvolgende rally’s, een record in het WRC. Ook het aantal overwinningen, eveneens twaalf, is een record.

Jost Capito, Volkswagen Motorsport Director
“Een fantastische rally en een droomresultaat,” zei Capito aan de finish in Australië. “Een uitstekend teamresultaat om zo vroeg in het seizoen al de drie titels naar Wolfsburg te halen. Ik ben heel erg trots op het hele Volkswagen-team. Het verdedigen van een titel is altijd moeilijker dan die voor de eerste keer te winnen.”

Rally Australia – Eindrangschikking

 1. Sébastien Ogier/Julien Ingrassia Volkswagen 2u 59m 16.4s
 2. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila Volkswagen + 12.3s
 3. Kris Meeke/Paul Nagle Citroën + 32.6s
 4. Andreas Mikkelsen/Ola Fløene Volkswagen + 38.5s
 5. Hayden Paddon/John Kennard Hyundai + 55.1s

Stand Kampioenschap Rijders

 1. Sébastien Ogier 235
 2. Jari-Matti Latvala 134
 3. Andreas Mikkelsen 111
 4. Mads Østberg 90
 5. Thierry Neuville 86

Stand Kampioenschap Constructeurs

 1. Volkswagen Motorsport 343
 2. Hyundai Motorsport 177
 3. Citroën Total Abu Dhabi 164
 4. M-Sport 148
 5. Volkswagen Motorsport II 76
 6. Hyundai Motorsport N 49