Leusden,
18
april
2018
|
15:23
Europe/Amsterdam

Nooit meer op zoek naar een parkeerplek met autonoom parkerende Volkswagen

Volkswagen Group test autonoom parkerende auto's

  • Kostbare tijdbesparing: auto zoekt zelf parkeerplek en parkeert zichzelf
  • Parkeertijd nuttig besteed: opladen accu, aflevering pakketjes in de auto en meer
  • Reserveren, bestellen van diensten en afrekenen via de app

Parkeren kost veel tijd: jaarlijks zijn Duitsers er gemiddeld 41 uur aan kwijt, Britten 44 uur en inwoners van New York zelfs 104 uur*. Om parkeren in de toekomst zonder stress, tijdverlies én krassen te laten verlopen, voert de Volkswagen Groep op Hamburg Airport een test met autonoom parkerende auto’s uit. Praktijkproeven met klanten starten volgens planning aan het begin van het komende decennium.

Op dit moment wordt circa 30 procent van de rijtijd in de stad gebruikt voor het vinden van een parkeerplek. Autonoom parkerende auto’s besparen veel tijd en ergernis. Op Hamburg Airport gaat dat als volgt: de bestuurder boekt vóór vertrek een parkeerplek via een app. Bij aankomst op de luchthaven laat hij de auto bij de ingang van de parkeergarage achter. De auto zoekt vervolgens volautomatisch een vrije parkeerplek op en parkeert zichzelf, indien nodig bij een laadpunt. Dit wordt mogelijk gemaakt door eenvoudige beeldmarkeringen in de garage. Deze worden door sensoren in de auto herkend.

Een veelvoud aan diensten

Het automatisch parkeren zelf is al zeer praktisch en tijdbesparend en dat geldt ook voor het weer oppikken van de auto. De gebruiker meldt zijn aankomst via de app en kort daarna staat de auto klaar bij de ingang van de parkeergarage. De parkeertijd in de garage is bovendien nuttig te besteden: het systeem van Volkswagen maakt het mogelijk om bijvoorbeeld pakketjes en kleding van de stomerij in de auto te laten bezorgen. Uiteraard vindt de facturatie voor het parkeren en de diensten plaats via de app.

Praktijktest met voordelen

Volkswagen heeft voor de praktijktest de handen ineengeslagen met Hamburg Airport, omdat Hamburg een voortrekkersrol op slimme mobiliteit wil vervullen. Deze test sluit daar perfect bij aan: de reis naar de luchthaven wordt er eenvoudiger door, er is minder drukte door bestuurders die rondrijden op zoek naar een parkeerplek en autonoom parkerende auto’s hebben minder plaats nodig. Zo zijn er in de toekomst ook nog eens meer parkeerplaatsen beschikbaar.

* Bron: INRIX 2017

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.