Leusden,
14
juli
2023
|
16:27
Europe/Amsterdam

GO: lekkerder in de wedstrijd door samen te rijden

Een goed georganiseerd voetbalteam is een succesvol voetbalteam. Niet alleen de opstelling in het veld is belangrijk, maar ook die daarbuiten, in de auto op weg naar de club of het stadion. Als duurzame mobiliteitspartner van de KNVB begon Volkswagen in maart 2021 met de KNVB met het initiatief GO. Daarmee moedigen we supporters en voetballers aan om samen naar wedstrijden of trainingen te rijden. Zo kunnen we het aantal autokilometers als gevolg van voetbalverkeer verlagen en daarmee een aanzienlijke beperking van de CO2-uitstoot realiseren. En laten we eerlijk zijn - het is ook nog eens stukken gezelliger.

Volkswagen en voetbal: al jaren onafscheidelijk

Volkswagen is al eens eerder verbonden geweest aan de nummer één volkssport van Nederland. Van 2014 tot en met 2017 leverde Volkswagen het hele wagenpark aan de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond. Volkswagen en de KNVB deelden destijds al een breed modellenprogramma en de liefde voor voetbal.

Toen we onze samenwerking in 2021 verlengden, hebben we daar een belangrijk doel aan toegevoegd. In het Nederlandse amateurvoetbal reizen spelers en supporters elk seizoen ruim 566 miljoen kilometer, waarvan 335 miljoen kilometer met de auto. Dat heeft bijna 50.000 ton aan CO₂-uitstoot tot gevolg. Om daar iets aan te doen, hebben Volkswagen, de KNVB en Voetbal.nl hun krachten gebundeld. Als eerste stap van de samenwerking is de KNVB haar wagenpark gaan verduurzamen met elektrisch aangedreven, geheel emissievrije Volkswagens. KNVB-medewerkers die in een bedrijfsauto rijden, stappen de komende jaren over naar een 100% elektrisch model uit de ID.-familie van Volkswagen. Alleen al hierdoor worden jaarlijks 1,2 miljoen kilometers elektrisch afgelegd in plaats van met een benzine- of dieselmotor.

Samen rijden is leuker én milieubewuster

Een ander initiatief dat is ontsproten aan de hernieuwde samenwerking is de rijschema-functionaliteit in de app van Voetbal.nl, waarmee teams een rijopstelling kunnen maken om hun CO2-voetafdruk gezamenlijk te verkleinen. Helemaal nu er sinds kort volledig elektrische oplossingen zijn om zoveel mogelijk teamgenoten lokaal emissievrij naar het veld te vervoeren. Natuurlijk zijn al onze elektrische modellen vertegenwoordigd in de huidige samenwerking, die in elk geval tot eind 2023 loopt. Zo sluiten de duurzaamheidsambities van Volkswagen en van de KNVB naadloos op elkaar aan.

Meer teamspirit, minder uitstoot

Naast het verduurzamen van voetbalverkeer, gooien we binnen het initiatief GO ook graag een balletje op voor andere duurzame oplossingen bij de clubs zelf. Denk daarbij aan de inzet van onze ID.-modellen voor toernooien of aan het helpen plaatsen van laadpalen. Vanaf dit jaar zullen in elk geval de schema’s in het amateurvoetbal zodanig worden aangepast dat spelers, supporters en familieleden van amateurverenigingen in Nederland minder kilometers hoeven te maken. En recent was FC Dordrecht - TOP Oss een mooi voorbeeld van de eerste klimaatneutrale wedstrijd in het Nederlandse betaald voetbal. Zo kunnen we uiteindelijk de CO₂-uitstoot in het voetbal met ruim 20 procent verminderen, terwijl we de teamspirit buiten het veld net zo sterk maken als op het veld.

Meer informatie over onze rol als duurzame mobiliteitspartner van de KNVB en officieel supporter van Oranjefans vind je op de website van de voetbalbond. De handige app van Voetbal.nl waarmee je een  rijopstelling maakt, download je hier.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.