Leusden,
28
maart
2014
|
07:00
Europe/Amsterdam

Gefeliciteerd met je 40e verjaardag, Golf

Golf maakt al 40 jaar nieuwe technieken bereikbaar voor een groot publiek

Op zaterdag 29 maart is het precies 40 jaar geleden dat de eerste Volkswagen Golf van de band liep in het Duitse Wolfsburg. Als één auto de nieuwste auto-ontwikkelingen de afgelopen vier decennia voor grote groepen consumenten bereikbaar heeft gemaakt, dan is het wel de Golf. En ondanks dat hij zichzelf continu opnieuw uitvindt, blijft de Golf al 40 jaar herkenbaar zichzelf: de Golf.

Inmiddels is de zevende generatie Volkswagen Golf op de markt en zijn er meer dan 30 miljoen gebouwd. Ook de huidige Golf is anderhalf jaar na zijn introductie al weer ´miljonair´. Tegenwoordig wordt de Golf gebouwd in zeven fabrieken op vier continenten: in Puebla (Mexico), Curitiba (Brazilië), Wolfsburg, Zwickau, Osnabrück (Duitsland) en Foshan, Changchun (China).

De kracht van de Golf
De Golf heeft gedurende 40 jaar veel vernieuwingen gebracht. Denk aan de GTI, de eerste ‘hot hatch’ ter wereld. De Golf werd ook als eerste compacte auto leverbaar met dieselmotor – destijds een doorbraak - al snel gevolgd door de GTD, de eerste sportdiesel. Midden jaren ’80 debuteerde TDI in de Golf, een motortechniek die het imago van diesel voorgoed veranderde naar krachtig én zuinig. In de jaren ’00 kwam de nadruk nog meer te liggen op zuinigheid. De Golf zette ook de trend met ‘downsizing’: kleine motoren met turbo en direct injectie die krachtig én zuinig zijn. Om alles uit de kast te halen is de Golf er nu ook met cilinderuitschakeling; als het (rustig) kan, draait de motor letterlijk op halve kracht.  

Golf: voor de veiligheid
De Golf is een veilige keuze. Vanaf 1986 is hij er met het antiblokkeer-remysteem ABS. In ’92 verscheen de airbag. Door de jaren heen werden het er steeds meer, in de huidige Golf zijn 7 airbags standaard. Hoe nieuwer een Golf, des te meer ondersteunt hij de bestuurder bij het rijden. Sinds 1989 grijpt Electronic Stability Control in, als de bestuurder de controle over zijn Golf verliest, iets wat tot dan voorbehouden was aan dure topmodellen. Zeker in de Alpenlanden zweert men al sinds de jaren tachtig bij een Golf met vierwielaandrijving, de Golf 4MOTION. 
Tegenwoordig zijn er vele slimme systemen die ‘meekijken’ en indien nodig ingrijpen. Lane Assist houdt de Golf ‘tussen de lijnen’. Park Assist maakt automatisch parkeren mogelijk en adaptieve cruise control waakt over de afstand tot de voorligger. De huidige Golf kan in bepaalde gevaarlijke situaties zelfs autonoom remmen en voorkomt ‘doorschieten’ na een aanrijding.

De toekomst van de Golf en de Golf van de toekomst
Volkswagen blijft vooruitdenken met de Golf. De huidige Golf TDI BlueMotion is een ‘drieliterauto’, een model dat gemiddeld maar zo’n 3 liter diesel voor 100 km nodig heeft. De Golf GTE gaat al dit jaar bewijzen dat het nóg zuiniger kan. Deze stekkerhybride heeft een benzinemotor én een elektromotor en een officieel vastgesteld verbruik van slechts 1,5 l/100 km. Vol-elektrisch rijden met een Golf is vanaf mei mogelijk met de e-Golf. Het flexibele platform van de huidige Golf is bovendien klaar voor nieuwe ontwikkelingen: in de toekomst is een Golf met brandstofcel een reële optie.
De Golf van vandaag gaat online – de mogelijkheden die dat biedt, gaan steeds verder. De dag dat de Golf ‘communiceert’ met andere auto’s en bijvoorbeeld verkeerslichten is nabij. Met alle slimme elektronica, camera’s en sensoren aan boord heeft de Golf ook al de basis gelegd voor een steeds autonomer rijdende auto. Kortom: in zijn herkenbare jas blijft de Golf zichzelf opnieuw uitvinden. Ook de komende jaren.