Leusden,
24
oktober
2016
|
16:25
Europe/Amsterdam

Aftellen naar de vernieuwde Golf: De Golf 1, een icoon van Volkswagen is geboren

Volkswagen komt met een omvangrijke update van de Golf die in november aanstaande wordt onthuld. De facelift van een stijlicoon. “Er zijn op de wereld maar een paar auto’s naast de Golf die zich voortdurend hebben ontwikkeld qua design”, aldus hoofd ontwerp van Volkswagen Klaus Bischoff. “Een bekend voorbeeld is de Porsche 911, maar van de volumeauto’s is de Golf een evident lid van de automobiele Hall of Fame.” De eerste generatie verscheen in 1974 op de markt.

Een terugblik op dat jaar 1974. ABBA wint dat jaar het Eurovisie Songfestival met Waterloo en Duitsland wordt voor de tweede maal wereldkampioen voetbal; ook verslaat Muhammad Ali zijn tegenstander George Foreman in de meest legendarische bokswedstrijd aller tijden. En het is tevens het jaar waarin Volkswagen de Golf 1 presenteert.

De eerste generatie is meteen een succes; de opvolger van de Kever bereikt een verkoop van 6,99 miljoen exemplaren. Klaus Bischoff: “De stap van Kever naar Golf was revolutionair. De verandering van een luchtgekoelde motor achterin naar een watergekoelde motor voorin zorgde voor een compleet nieuwe vormgeving van de auto.” Rond werd hoekig; een andere filosofie. Bischoff vervolgt: “De belangrijkste ontwerpelementen van de Golf 1 waren de zijkant met rechtopstaande solide C-stijl, de karakteristieke wielkasten en de horizontale voorzijde met de smalle grille en neerwaarts uitstekende koplampen: tot op de dag van vandaag aanwezig bij elke Golf.” Het zijn de stilistische kenmerken van het succesvolste ontwerp voor een compacte auto ter wereld.