Leusden,
02
november
2023
|
09:00
Europe/Amsterdam

Intuïtiever dan ooit: het nieuwe infotainment in de Tiguan

Bij de ontwikkeling van elke nieuwe Volkswagen staat de rijervaring van de bestuurder centraal. Infotainment speelt daarbij een cruciale rol. In de derde-generatie Tiguan hebben we opnieuw veel aandacht besteed aan het creëren van een aangename en uiterst persoonlijke ervaring voor bestuurders. Dankzij het geavanceerde MIB4 is het infotainment van de nieuwe Volkswagen Tiguan nu intuïtiever dan ooit.

Het nieuwste infotainmentplatform van Volkswagen heet MIB4 en daarmee is het de vierde generatie van ons vertrouwde systeem. De grafische weergave, de structuur en menunavigatie zijn volledig opnieuw opgebouwd, met als doel om de bediening nog eenvoudiger, vanzelfsprekend en volledig aanpasbaar te maken. Daarom is het infotainmentdisplay optisch verdeeld door twee balken met aanraakfunctie - de ‘Top Bar’ (boven) en de ‘Bottom Bar’ (onder), als aanvulling op het overzichtelijke ‘Home Screen’. Grote delen van de Top Bar en het Home Screen kunnen door de bestuurder zelf worden voorzien van favoriete sneltoetsen. Het is vergelijkbaar met de favorietenbalk van je internetbrowser: terwijl je op het Home Screen alle apps bedient, blijven de individueel geconfigureerde Top Bar en de statische Bottom Bar permanent op het scherm weergegeven. Dat maakt de bediening een stuk eenvoudiger. Onder het infotainmentdisplay vind je de verlichte schuifregelaars met aanraakfunctie, waarmee naar wens de temperatuur of het audiovolume worden ingesteld.

Top Bar

De bovenste balk in het infotainmentdisplay heet de Top Bar. Deze is aan de linkerzijde uitgerust met een sneltoets, waarmee je op elk gewenst moment met slechts één klik een overzicht van alle apps kunt oproepen. Daarnaast vind je de knop voor het nieuwe Car Control Center, die directe toegang biedt tot de belangrijkste voertuigfuncties en door de bestuurder zelf kan worden geconfigureerd. Het hoofdmenu en het Car Control Center kunnen op elk moment vanuit de Top Bar worden opgeroepen, zonder dat de actieve app moet worden afgesloten. Rechts van het Car Control Center zijn andere sneltoetsen te vinden.

Home Screen

Op het grote Home Screen in het midden wordt de inhoud van de belangrijkste apps gecombineerd op pictogrammen van verschillende grootte. Naast standaardfuncties als de navigatie, telefoon of verschillende media bieden de pictogrammen nieuwe functies die met de spraakassistent bediend kunnen worden. Indien één van de items in de Top Bar of de Bottom Bar wordt geactiveerd, wordt deze ook weergegeven op het Home Screen.

Bottom Bar

De onderste balk van het display heet de Bottom Bar. Deze bevat de toegang tot de klimaatregelings- en stoelfuncties. In het midden van de balk vind je de Home Button, waarmee je op elk moment terug kunt naar het Home Screen. Door de klimaatfuncties in de Bottom Bar te integreren, hebben de bestuurder en voorpassagier tijdens het rijden direct toegang tot alle temperatuurinstellingen en de overige klimaatinstellingen. Dat is zowel gebruiksvriendelijker als veiliger! 

Het digitale instrumentarium

De nieuwste generatie Tiguan beschikt standaard over een digitaal display achter het stuur. Met een grootte van 10 inch is het nieuwe instrumentarium groter dan de Digital Cockpit die je in de vorige Tiguan tegenkwam. Bovendien is de grafische weergave opnieuw ontwikkeld en hebben we de functieomvang verder uitgebreid. Met de bijbehorende knoppen van het multifunctionele stuurwiel kun je verschillende weergaven oproepen, die weer individueel kunnen worden aangepast. Er zijn vier weergaven beschikbaar: Classic, Progressive, Navigation en R-Line

Voor elke rit een instrumentarium

In de Classic-weergave heeft het display links en rechts een ronde toerenteller en snelheidsmeter, gescheiden door een centraal veld waarin extra informatie wordt getoond, zoals een digitale weergave van de snelheid of aanwijzingen vanuit de navigatie. Ook kun je er naar keuze extra informatie oproepen, zoals het brandstofverbruik, het resterende rijbereik of je afspeellijst. 

In de Progressive-weergave worden de ronde instrumenten vervangen door vierkante velden die de snelheid, het actuele brandstofverbruik en het rijbereik weergeven. Net als bij de Classic-weergave is er een centraal informatieveld aanwezig. 

Als je voor de Navigation-weergave kiest, worden de navigatiekaart en routebegeleiding in het instrumentarium weergegeven, inclusief te nemen afslagen en informatie over de resterende reistijd en reisafstand. In deze weergave worden de snelheidsaanduiding en alle informatie uit rijhulpsystemen naar het onderste deel van het display verplaatst. 

De sportieve R-Line-weergave gebruikt dezelfde basisstructuur als Navigation: in plaats van de navigatiekaart worden in dit geval een donker vlak met R-logo, de actuele snelheid, een schakeladvies en in het bovenste gedeelte een horizontaal opgebouwde toerenteller weergegeven.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.