Leusden,
07
december
2023
|
09:00
Europe/Amsterdam

In de nieuwe Volkswagen ID. 7 zit je er warmpjes bij

  • Wat doet een warmtepomp precies?
  • Efficiënt de koude maanden door

Bij elke Volkswagen uit de ID.-familie kun je optioneel kiezen voor een warmtepomp; een onderdeel waarover je regelmatig hoort en leest, maar waarvan de precieze functie bij consumenten nog vaak onduidelijk is. Met behulp van de ID.7, ons nieuwe elektrische vlaggenschip, leggen we uit wat een warmtepomp precies doet en waarom het hebben ervan zo’n groot genot is.

Het interieur van elke elektrisch aangedreven Volkswagen wordt verwarmd met behulp van een zogeheten PTC-heater. Dat is het beste te vergelijken met een waterkoker die vloeistof verwarmt en de warmte vervolgens weer afgeeft via een warmtewisselaar. Vergelijkbaar met het principe van de radiator in je woonkamer. De PTC-heater is helaas echter ook een forse stroomverbruiker. Toch is hij broodnodig: een elektromotor is namelijk zo efficiënt dat hij praktisch geen wrijvingsverlies heeft en daardoor, in tegenstelling tot een brandstofmotor, weinig tot geen warmte afgeeft. Om minder stroom te verbruiken voor het opwarmen van het interieur van een elektrische Volkswagen, is op elk model uit de ID.-reeks - inclusief de nieuwe ID.7 - een warmtepomp als optie verkrijgbaar. 

Wat is een warmtepomp?

De warmtepomp in de ID.7 is een speciale compressor die in de zomermaanden gewoon koelt (net als een aircosysteem), maar in de wintermaanden zijn werking juist omkeert. Dat doet een warmtepomp volledig automatisch. Vanaf temperaturen onder de 10 graden schakelt de warmtepomp in, zodat hij de eerder genoemde PTC-heater kan ondersteunen bij het verwarmen van het interieur. Het grote voordeel daarvan is dat je stroomgebruik in de wintermaanden fors omlaag gaat als je het interieur van de ID.7 op temperatuur wilt krijgen, en houden. Dankzij de klimaatfunctie met timer in het centrale display en de Volkswagen app van de nieuwe ID.7 kun je de auto nog vóór het wegrijden op de juiste temperatuur instellen (dat kan ook zonder warmtepomp). Met name voor bestuurders die in de winter lange reisafstanden afleggen, is een warmtepomp een groot goed. Daarom kun je op elk ID.-model voor een warmtepomp kiezen!

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.