Wat is goedkoper:

Private Lease of kopen?

Wat is goedkoper: private lease of kopen?

Overweeg je een nieuwe auto aan te schaffen, maar ben je er nog niet over uit of je wilt leasen of kopen? Dan is het goed om de verschillen naast elkaar te leggen.

Een auto leasen

Het grote voordeel van private lease is dat je zonder grote investering in de nieuwste uitvoering van je favoriete auto kunt rijden. En dat tegen een vast bedrag per maand. Gemak en zekerheid zonder onverwachte kosten dus. Wel blijft de auto altijd eigendom van de leasemaatschappij.

Een auto kopen

Als je een auto koopt, nieuw of tweedehands, dan is het grote voordeel dat het jouw eigendom is. Daar komt bij dat je niet vastzit aan een maximaal aantal kilometers per jaar en geen BKR-registratie hebt. Wel zijn de kosten voor reparaties en onderhoudskosten voor eigen rekening en is de hoogte van de wegenbelasting afhankelijk van het type auto. Maar wat is nou eigenlijk goedkoper? Leasen of kopen? Wij zetten de verschillen op een rijtje.


Wat kost Private Lease?

Wat kost Private Lease?

Het grote voordeel van een auto leasen is dat je iedere maand een vast bedrag betaalt. Hierdoor kom je niet voor onverwachte kosten te staan en hoef je niet in een keer al je spaargeld aan te breken als je een auto moet kopen. Hoe hoog je maandelijkse leaseprijs is, wordt bepaald door de cataloguswaarde van het automodel, de looptijd van het leasecontract en het aantal kilometers dat je per jaar rijdt.

Wat is inbegrepen in mijn maandelijks leasebedrag?

Als je een Private Lease-contract afsluit zijn daar de volgende kosten bij inbegrepen:

 • Afschrijving
 • Afleverkosten
 • Schade & reparatie
 • Wegenbelasting
 • BTW
 • Verzekering
 • (Inter)nationale pechhulp
 • Reparaties
 • Onderhoud bij merkdealer
 • Te weinig gereden kilometers terugbetaald

Het enige dat je zelf nog moet betalen is de brandstof en eventuele boetes. Heb je zelf schade gereden of valt de schade niet te verhalen op de tegenpartij? Dan geldt er een eigen risico.

Benieuwd hoe je een Private Lease-contract aanvraagt? Wij leggen het uit in 5 simpele stappen.


Welke kosten komen bovenop mijn leasebedrag?

Is brandstof bij de leaseprijs inbegrepen?
Is brandstof bij de leaseprijs inbegrepen?
Nee, een Volkswagen Private Lease-contract sluit je altijd af zonder brandstofkosten.
Is de leaseprijs inclusief BTW?
Is de leaseprijs inclusief BTW?
Ja, alle prijzen die op de website staan vermeld zijn inclusief BTW.
Wat kost het als ik schade rij?
Wat kost het als ik schade rij?

Wanneer je een Private Lease-contract afsluit ben je er zeker van dat eventuele reparatiekosten zijn gedekt. Maar soms kan het gebeuren dat je zelf schade rijdt of de schade niet te verhalen valt op de tegenpartij. In dat geval zal een vast bedrag in rekening worden gebracht als bijdrage aan de schadelast. Dit is het eigen risico.

Het eigen risico is altijd € 500,- per schade. Vallen de reparatiekosten lager uit? Dan worden natuurlijk alleen de gemaakte kosten in rekening gebracht.

Tegen een meerprijs is het mogelijk om het eigen risico te verlagen naar € 250,- of € 125,- per schade.

Moet ik extra betalen als ik meer- of minder kilometers rij?
Moet ik extra betalen als ik meer- of minder kilometers rij?
Als we zien dat je meer of minder kilometers rijdt dan afgesproken in het contract, passen wij het maandbedrag daarop aan. Dit doen wij een keer per jaar over de hele leaseperiode vanaf de ingangsdatum van het leasecontract. De meer of minder gereden kilometers worden verrekend.


Hoeveel ben ik kwijt als ik een (tweedehands) auto koop?

Welke kosten kan ik verwachten?
Welke kosten kan ik verwachten?
Als je ervoor kiest een nieuwe of tweedehands auto aan te schaffen kom je voor verschillende kosten te staan. Naast de aanschafkosten krijg je namelijk ook te maken met terugkerende uitgaven zoals verzekering, belasting en reparaties. Hieronder vind je de belangrijkste kosten terug.
Aanschafkosten van een auto
Aanschafkosten van een auto
De grootste kostenpost wanneer je niet voor een private lease kiest zijn de aanschafkosten. Voor zowel een nieuwe auto als een occassion hangt dit af van het model, de uitvoering en de leeftijd van de auto.
Verzekeringen en belastingen
Verzekeringen en belastingen

Iedereen die op de weg rijdt is verplicht zijn of haar auto te verzekeren. Er zijn drie soorten verzekeringen: WA Autoverzekering, WA + beperkt casco en WA + volledig casco (all risk). Hoe uitgebreider de autoverzekering, hoe hoger je maandelijkse kosten.

Naast een verplichte verzekering moet ook iedere automobilist wegenbelasting betalen, ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd. De hoogte hiervan wordt onder andere bepaald door het gewicht van de auto, het type brandstof en hoe hoog de uitstoot is. Als je bijvoorbeeld elektrisch rijdt in een Volkswagen e-Golf betaal je geen wegenbelasting tot en met 2020.

Afschrijving
Afschrijving
Door de jaren heen wordt een auto steeds minder waard. Dit komt onder andere door de gereden kilometers en slijtage van verschillende onderdelen.
Reparaties, onderhoud en APK
Reparaties, onderhoud en APK
Als je een auto koopt ben je altijd zelf verantwoordelijk voor reparaties en onderhoud. Als de auto ouder wordt, kunnen deze kosten verder oplopen. Voor auto’s ouder dan 4 jaar is een jaarlijkse APK-keuring verplicht.


Private leasen of kopen?

Bekijk alle voor- en nadelen

Voordelen Private Lease

 • Vast bedrag per maand
 • Geen spaargeld of lening nodig
 • Je rijdt in de nieuwste uitvoering
 • Zekerheid en gemak
 • Geen onverwachte kosten bij aanschaf of onderhoud

Nadelen Private Lease

 • Extra kosten bij teveel gereden kilometers
 • Per schadegeval geldt een eigen risico
 • De auto is altijd eigendom van de leasemaatschappij
 • BKR-registratie
 • Contract afsluiten voor bepaalde tijd

Voordelen auto kopen

 • De auto is jouw eigendom
 • Geen BKR-registratie
 • Zelf bepalen wanneer je afstand van je auto doet
 • Je kiest je eigen verzekeraar en dekking
 • Je kiest je eigen garage

Nadelen auto kopen

 • Onderhouds- en reparatiekosten voor eigen rekening
 • Grote investering noodzakelijk
 • De afschrijving zorgt voor waardeverlies
 • Bij een financiering betaal je rente
 • Bij een occasion is de staat van de auto niet altijd bekend

Maandbedrag vergelijken tussen kopen en leasen

Gemid­delde maan­delijkse kosten
Nieuwe auto Occa­sion Private Lease
Waarde­vermin­dering €164 €73 -
Rente (bij finan­ciering) €27 €16 -
Verzekering (WA-casco) €51 €47 -
Motor­rijtuigen­belasting €39 €31 -
Reparatie, onderhoud en banden €43 €52 -
Totale kosten per maand €324 €219 €289

Disclaimer: Er is uitgegaan van een Volkswagen Polo 1.0 MPI 80pk Comfortline. Kosten zijn een indicatie en kunnen per uitvoering en per stad verschillen (november 2019).

Benieuwd naar je maximale Private Lease-bedrag?

* Volkswagen Private Lease wordt onder de voorwaarden van het Keurmerk Private Lease aangeboden door Volkswagen Pon Financial Services B.V., ingeschreven in het handelsregister onder nummer 20073305. Getoonde tarieven zijn o.b.v. private lease inclusief BTW, bij 60 maanden, 10.000 km per jaar, € 500 eigen risico en regio Utrecht. Tarieven kunnen per regio afwijken in verband met provinciale opcenten. Brandstof is niet inbegrepen. Na jaar 1 bedraagt de tussentijdse opzegvergoeding maximaal 40% van de resterende leasetermijnen. Afbeeldingen kunnen afwijken van de werkelijkheid. Toetsing en registratie bij BKR te Tiel. Aanbod geldig tot en met 31 maart 2024. Actietarieven voor de uitvoeringen van de Golf en de basisuitvoering van de Golf Variant zijn alleen geldig op voorraadmodellen. Volgens het Belastingplan 2020 wordt de korting op de motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto’s en plug-in hybrides vanaf 1 januari 2025 afgebouwd; hierdoor kan het termijnbedrag stijgen gedurende de looptijd van uw leasecontract. De Algemene Voorwaarden Keurmerk Private Lease, de Aanvullende voorwaarden op de Algemene voorwaarden Keurmerk Private Lease en de Algemene verzekeringsvoorwaarden zijn hier te vinden.