De Milieu-investeringsaftrek (MIA) voor elektrische auto's

  • Extra aftrekpost voor jouw bedrijf
  • Bespaar duizenden euro's op je elektrische auto
  • Ook voor Operational Lease rijders

MIA voor je elektrische auto in 2024

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) zijn twee bekende subsidies op milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen voor ondernemers. Het gebruik van de subsidies zorgt voor aantrekkelijke fiscale voordelen. Per 2022 is de regelgeving rondom deze subsidies gewijzigd. Wij leggen uit wat dit betekent voor elektrisch rijden.


Wat is de MIA?

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) is een subsidie vanuit de overheid die ondernemers stimuleert om te investeren in duurzame bedrijfsmiddelen. De MIA is een populaire subsidie onder ondernemers. Zo konden aanschafkosten van elektrische auto’s afgetrokken worden van de winst. Dit bracht een aantrekkelijk belastingvoordeel met zich mee.


wat is de mia
Volkswagen accu

Wat is de VAMIL?

Met de willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) mag je als ondernemer zelf beslissen hoe snel je de investering van een duurzaam bedrijfsmiddel afschrijft (voor zakelijk gebruik). Als je bijvoorbeeld direct 75% van je investering afschrijft in het eerste jaar, valt je fiscale winst lager uit. Dit leidt tot een aantrekkelijk belastingvoordeel.

Geen MIA en VAMIL op elektrische auto’s per 2022

Per 2022 is de regelgeving rondom subsidies op elektrische auto’s aangescherpt. Volgens de milieulijst 2023 vallen reguliere elektrische auto’s niet meer onder de MIA en VAMIL. Elektrische bestelauto’s en personenauto’s met geïntegreerde zonnepanelen komen nog wel in aanmerking voor beide subsidies.geen mia en vamil
Volkswagen basis voor heel veel ruimte

Waarom komt mijn elektrische auto niet meer in aanmerking?

Door middel van o.a. de MIA en VAMIL wil de overheid de energietransitie in Nederland een stimulans geven. Na jarenlang subsidiëren van elektrische auto’s is de overheid van mening dat de elektrische auto voldoende gemeengoed is geworden in de samenleving. Om deze reden is de subsidie aangescherpt.

MIA en VAMIL op laadpalen

Indien je gebruikmaakt van een zogenaamde ‘slimme’ laadpaal, kun je nog steeds aanspraak maken op de MIA. Je laadpaal daarvoor moet met het internet verbonden zijn, en op het eigen terrein opgesteld staan. De laadpaal komt voor ten hoogste €2500 van het investeringsbedrag in aanmerking voor de MIA. Gebruik van de MIA voor je laadpaal maakt de investering fiscaal een stuk aantrekkelijker. Hier lees je meer over de regelgeving rondom de MIA en VAMIL.
mia laadpalen

Blijvende fiscale voordelen

Ondanks de aangescherpte regelgeving rondom subsidie blijf je met een elektrische auto profiteren van fiscale voordelen:

· Een extra lage bijtelling (16%)

· Lagere kosten per kilometer

· Minder onderhoudskosten

Meer over de kosten van elektrisch rijden?

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een elektrische Volkswagen?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen