De bijtelling van elektrische auto's.

  • Slechts 4% bijtelling tot 2020
  • Goedkoper leasen dan een brandstofauto
  • Profiteer ook nu nog 5 jaar van lagere kosten
Volkswagen Elektrisch Rijden

Bijtelling op je elektrische Volkswagen.

Lease je een auto en gebruik je die auto ook privé, dan betaal je bijtelling. Een auto wordt door de overheid namelijk gezien als een verkapte vorm van inkomsten. En over inkomsten betaal je natuurlijk inkomstenbelasting. Dit berekent de overheid door middel van het bijtellingspercentage. Om elektrisch rijden te stimuleren, is dit voor volledig elektrische auto’s tot 2020 maar 4%. In 2020 wordt dat 8% - nog steeds een stuk minder dan de 22% die je bij een brandstofauto betaalt.

De regels van bijtelling.

Type auto CO2 uitstoot per kilometer Bijtelling
Elektrisch 0 gram 4%
Brandstof > 0 gram 22%

Verhoging bijtellingspercentage vanaf 2020.

Het lage bijtellingspercentage van 4% wordt vanaf 2020 elk jaar stapsgewijs verhoogd. Zo stijgt de bijtelling via 8% in 2020, 12% in 2021, 16% in 2022-2024 en 17% in 2025 naar het reguliere 22% in 2026. Meer weten? Lees dan verder over de veranderingen als gevolg van het Klimaatakkoord.

Volkswagen Elektrisch Rijden

Zo werkt het lage bijtellingstarief.

Het bijtellingspercentage is precies 60 maanden geldig vanaf het moment dat het kenteken voor het eerst op naam wordt gezet. Als je dus in februari 2019 een nieuwe elektrische auto leaset, betaal je tot februari 2024 slechts 4% bijtelling. Daarna wordt per jaar gekeken of hij nog in een voordelig bijtellingstarief valt.

Heb je een lease-auto van iemand overgenomen, dan begint de teller niet weer op nul. Het aantal jaren telt door. Je hebt dan alleen nog het aantal maanden tot 5 jaar na de eerste tenaamstelling recht op 4% bijtelling. Daarna wordt, net als bij een nieuwe lease-auto, per jaar gekeken in welke bijtelling-schaal de auto valt.

Rekenvoorbeeld.

Model Bijtellings­percentage Bijtellings­tarief per maand
e-Golf 4% € 50
Golf Comfortline Diesel 22% € 232

Ontdek de e-Golf

Volkswagen Elektrisch Rijden

De magische grens van € 50.000.

Wat precies je maandbedrag wordt, is afhankelijk van de prijs van je elektrische auto. Is de fiscale waarde, oftewel de waarde die de overheid gebruikt om je bijtellingstarief te berekenen, lager dan € 50.000? Dan betaal je over het gehele bedrag 4% bijtelling. Voor duurdere auto’s geldt: het bedrag bovenop de € 50.000 wordt belast met 22% bijtelling. Je betaalt over de eerste € 50.000 nog steeds 4%.

Vanaf 2020 wordt de maximale fiscale waarde voor bijtellingsvoordeel verlaagd. Vanaf 2020 betaal je over de eerste € 45.000 het lage bijtellingstarief van 8% en in 2021 is dat € 40.000. Meer weten? Lees dan meer over de veranderingen door het Klimaatakkoord.

Meer over de kosten van elektrisch rijden?

Veelgestelde vragen

Betaal je bijtelling als je alleen zakelijk rijdt?
Betaal je bijtelling als je alleen zakelijk rijdt?
Bijtelling is alleen van toepassing als je jouw auto ook voor privé-doeleinden en privé-kilometers gebruikt. Als je niet meer dan 500 privé-kilometers per jaar rijdt, dan betaal je dus ook geen bijtelling. Dat betekent overigens wel dat je een sluitende rittenregistratie moet bijhouden. De Mijn Volkswagen App kan je hierbij helpen.
Wat als ik in een hogere schaal voor mijn inkomstenbelasting val?
Wat als ik in een hogere schaal voor mijn inkomstenbelasting val?
Voor je bijtellingspercentage maakt een hoger inkomen niet uit, maar wel voor het bedrag wat je daadwerkelijk betaalt. De 4% bijtelling op elektrische auto's (en 22% op reguliere brandstofauto's) wordt namelijk geheven over de inkomstenbelasting die je betaalt. Betaal je dus meer inkomstenbelasting omdat je in een hogere schaal valt, dan betaal je ook meer bijtelling. Wil je weten wat je precies aan bijtelling betaalt voor jouw (nieuwe) auto? Gebruik dan de rekentool.
Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een e-up! of e-Golf?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen