De bijtelling van elektrische auto's

  • 16% bijtelling in 2024
  • Goedkoper leasen dan een brandstofauto
  • Profiteer ook nu nog 5 jaar van lagere kosten
Volkswagen Elektrisch Rijden

Bijtelling voor je elektrische auto

Lease je zakelijk een elektrische auto, en rijd je hier ook privé in? Dan betaal je bijtelling. Om elektrisch rijden te stimuleren, krijg je vanuit de overheid korting op dit bijtellingspercentage. Zo betaal je over 2024 16% bijtelling in plaats van 22% (tot € 30.000). De regels voor fiscale bijtelling veranderen regelmatig. We zetten daarom de laatste ontwikkelingen voor jou op een rij.

Korting op bijtelling in het kort

Bijtelling is het bedrag dat wordt opgeteld bij je salaris wanneer je meer dan 500 km privé rijdt in de ‘auto van de zaak’. De overheid ziet je auto namelijk als verkapte vorm van inkomsten, waarover je belasting moet betalen. Voor elke auto die CO2 uitstoot, betaal je in 2024 over de volledige cataloguswaarde 22% bijtelling. Met een elektrische auto krijg je korting op dit bijtellingspercentage. Je betaalt daarom een bijtelling van 16% (tot € 30.000), in plaats van 22%. Over kosten boven de cataloguswaarde van € 30.000 betaal je het tarief van 22%.

Volkswagen Elektrisch Rijden

Zo werkt het lage bijtellingstarief

Het bijtellingspercentage is precies 60 maanden geldig vanaf het moment dat het kenteken voor het eerst op naam wordt gezet. Lease je dus in februari 2024 een nieuwe elektrische auto, dan betaal je tot februari 2027 slechts 16% bijtelling. Daarna wordt per jaar gekeken of je auto nog in een voordelig bijtellingstarief valt.


Heb je een lease-auto van iemand overgenomen, dan begint de teller niet weer op nul. Het aantal jaren telt door. Je hebt dan alleen nog het aantal maanden tot 5 jaar na de eerste tenaamstelling recht op 16% bijtelling. Daarna wordt, net als bij een nieuwe lease-auto, per jaar gekeken in welke bijtellingsschaal de auto valt.

Bijtelling elektrische auto in 2024

Het bijtellingspercentage wordt elk jaar stapsgewijs verhoogd. In 2021 was de bijtelling nog 12%, inmiddels is dit 16% tot en met 2024. In 2025 wordt dit 17%, om uiteindelijk in 2026 naar het reguliere 22% te gaan. Meer weten? Lees dan verder over de veranderingen als gevolg van het Klimaatakkoord.

Meer over de kosten van elektrisch rijden?

Veelgestelde vragen

Betaal je bijtelling als je alleen zakelijk rijdt?
Betaal je bijtelling als je alleen zakelijk rijdt?
Bijtelling is alleen van toepassing als je jouw auto ook voor privé-doeleinden en privé-kilometers gebruikt. Als je niet meer dan 500 privé-kilometers per jaar rijdt, dan betaal je dus ook geen bijtelling. Dat betekent overigens wel dat je een sluitende rittenregistratie moet bijhouden. De Mijn Volkswagen App kan je hierbij helpen.
Wat als ik in een hogere schaal voor mijn inkomstenbelasting val?
Wat als ik in een hogere schaal voor mijn inkomstenbelasting val?
Voor je bijtellingspercentage maakt een hoger inkomen niet uit, maar wel voor het bedrag wat je daadwerkelijk betaalt. De 16% bijtelling op elektrische auto's (en 22% op reguliere brandstofauto's) wordt namelijk geheven over de inkomstenbelasting die je betaalt. Betaal je dus meer inkomstenbelasting omdat je in een hogere schaal valt, dan betaal je ook meer bijtelling. Wil je weten wat je precies aan bijtelling betaalt voor jouw (nieuwe) auto? Gebruik dan de rekentool.
Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een elektrische Volkswagen?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen