De bijtelling van elektrische auto's

  • 16% bijtelling in 2022
  • Goedkoper leasen dan een brandstofauto
  • Profiteer ook nu nog 5 jaar van lagere kosten
Volkswagen Elektrisch Rijden

Bijtelling op je elektrische Volkswagen

Lease je een auto en gebruik je die auto ook privé, dan betaal je bijtelling. Een auto wordt door de overheid namelijk gezien als een verkapte vorm van inkomsten. En over inkomsten betaal je natuurlijk inkomstenbelasting. Dit berekent de overheid door middel van het bijtellingspercentage. Om elektrisch rijden te stimuleren, is in 2022 de bijtelling voor elektrische auto's 16% van de catalogusprijs tot € 35.000. Is de catalogusprijs meer dan € 35.000, dan geldt over de eerste € 35.000 een bijtelling van 16% en het restbedrag daarboven 22%.

De regels van bijtelling in 2022

Type auto CO2 uitstoot per kilometer Bijtelling
Elektrisch 0 gram 16%
Brandstof > 0 gram 22%

Bijtellingspercentage vanaf 2022

Het bijtellingspercentage wordt elk jaar stapsgewijs verhoogd. In 2021 was de bijtelling nog 12%, inmiddels is dit 16% tot en met 2024. In 2025 wordt dit 17%, om uiteindelijk in 2026 naar het reguliere 22% te gaan. Meer weten? Lees dan verder over de veranderingen als gevolg van het Klimaatakkoord.

Volkswagen Elektrisch Rijden

Zo werkt het lage bijtellingstarief

Het bijtellingspercentage is precies 60 maanden geldig vanaf het moment dat het kenteken voor het eerst op naam wordt gezet. Lease je dus in februari 2022 een nieuwe elektrische auto, dan betaal je tot februari 2026 slechts 16% bijtelling. Daarna wordt per jaar gekeken of je auto nog in een voordelig bijtellingstarief valt.


Heb je een lease-auto van iemand overgenomen, dan begint de teller niet weer op nul. Het aantal jaren telt door. Je hebt dan alleen nog het aantal maanden tot 5 jaar na de eerste tenaamstelling recht op 16% bijtelling. Daarna wordt, net als bij een nieuwe lease-auto, per jaar gekeken in welke bijtellingsschaal de auto valt.

Volkswagen Elektrisch Rijden

De magische grens van € 35.000

Wat precies je maandbedrag wordt, is afhankelijk van de prijs van je elektrische auto. In 2022 is de bijtelling voor elektrische auto's 16% van de catalogusprijs tot € 35.000. Is de catalogusprijs meer dan € 35.000, dan geldt over de eerste € 35.000 een bijtelling van 16% en het restbedrag daarboven 22%.

Meer over de kosten van elektrisch rijden?

Veelgestelde vragen

Betaal je bijtelling als je alleen zakelijk rijdt?
Betaal je bijtelling als je alleen zakelijk rijdt?
Bijtelling is alleen van toepassing als je jouw auto ook voor privé-doeleinden en privé-kilometers gebruikt. Als je niet meer dan 500 privé-kilometers per jaar rijdt, dan betaal je dus ook geen bijtelling. Dat betekent overigens wel dat je een sluitende rittenregistratie moet bijhouden. De Mijn Volkswagen App kan je hierbij helpen.
Wat als ik in een hogere schaal voor mijn inkomstenbelasting val?
Wat als ik in een hogere schaal voor mijn inkomstenbelasting val?
Voor je bijtellingspercentage maakt een hoger inkomen niet uit, maar wel voor het bedrag wat je daadwerkelijk betaalt. De 16% bijtelling op elektrische auto's (en 22% op reguliere brandstofauto's) wordt namelijk geheven over de inkomstenbelasting die je betaalt. Betaal je dus meer inkomstenbelasting omdat je in een hogere schaal valt, dan betaal je ook meer bijtelling. Wil je weten wat je precies aan bijtelling betaalt voor jouw (nieuwe) auto? Gebruik dan de rekentool.
Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een elektrische Volkswagen?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen