EU Bandenlabel

Vernieuwd label vanaf 1 mei 2021

autobanden

Net als bij auto’s, huizen, wasmachines en koelkasten heeft de Europese Unie ook voor banden een ‘energielabel’ verplicht gesteld. Op dit bandenlabel zie je hoe goed je band presteert op brandstofefficiëntie, grip bij nat wegdek, extern afrolgeluid en, indien van toepassing, de grip op sneeuw en ijs.

Vanaf 1 mei 2021 is het bandenlabel vernieuwd. Er zijn extra eigenschappen toegevoegd en vanaf nu moet het bandenlabel ook bij nieuwe auto’s getoond worden. Op ieder label staat een QR-code die leidt naar de EPREL-website. Hier vind je meer informatie over de specifieke band, zoals het snelheidssymbool en de loadindex.

Waarom een bandenlabel?

In 2050 wil de EU klimaatneutraal zijn – net als Volkswagen AG* zelf. Een grote uitdaging, die we samen kunnen bereiken door kritisch te kijken naar onze CO2-uitstoot. Ook banden spelen hier een rol in: brandstofbesparende banden dragen namelijk bij aan een lager verbruik. Meer weten over onze eigen groene ambities? Lees verder op Way to Zero.

Wat betekenen de verschillende symbolen en letters op het bandenlabel?

1. ‘Brandstofefficiëntie’ laat in 5 klassen (A t/m E) zien hoe de band scoort op brandstofverbruik als gevolg van de rolweerstand van de band op het wegdek.

2. 'Grip op nat wegdek’ geeft in 5 klassen (A t/m E) aan hoe goed de band presteert op een nat wegdek.

3. ‘Geluid’ geeft in 3 klassen (A t/m C) en in decibel (dB) informatie over de hoeveelheid afrolgeluid van de band.

4. Het ‘sneeuwsymbool’ laat zien of een band geschikt is voor gebruik bij hevige sneeuwcondities.

5. Het ‘ijssymbool’ geeft weer of een band geschikt is voor gebruik bij zeer hevige sneeuw- en ijscondities.

Vragen over het bandenlabel

Waar is het bandenlabel voor bedoeld?
Waar is het bandenlabel voor bedoeld?
Het bandenlabel is bedoeld om de consument de mogelijkheid te geven een band met de gewenste eigenschappen te kiezen. Daarnaast zijn er, naast de vier op het bandenlabel genoemde eigenschappen, nog ongeveer 150 andere belangrijke eigenschappen, zoals grip bij droog wegdek, slijtvastheid, en de prijs van de band. Voor nieuwe auto’s zorgt de autofabrikant voor een optimale band, onder andere op het gebied van veiligheid, comfort, brandstofefficiëntie. Als je nieuwe banden koopt, kun je zelf een keuze maken, hoewel wij je adviseren om de originele banden te vervangen door gelijke, nieuwe banden.
Waar kan ik het bandenlabel vinden?
Waar kan ik het bandenlabel vinden?
De verkoper van de band of de nieuwe auto heeft altijd het bandenlabel beschikbaar. Voor nieuwe auto’s vindt je deze in de CarConfigurator, omdat deze afhankelijk is van de gekozen auto en de gekozen velgmaat. Daar tref je ook het specificatieblad aan. Bij auto’s die in de showroom staan, wordt het bandenlabel in de nabijheid van de auto, meestal op de zuil met het energielabel van de auto, getoond.
Wat verandert er voor mij als Volkswagen rijder?
Wat verandert er voor mij als Volkswagen rijder?
Voor jou als klant van Volkswagen verandert er niet veel. Als je een nieuwe band koopt, word je alleen beter geïnformeerd over de specificaties van de band. Zo stem je jouw band beter af op je wensen.
Waar kan ik meer informatie vinden over het EU-bandenlabel?
Waar kan ik meer informatie vinden over het EU-bandenlabel?
De Europese Unie heeft een eigen webpagina gemaakt met informatie over het bandenlabel. Daarin vindt je onder andere alle wet en regelgeving van de EU.

Vragen over jouw auto en het bandenlabel

Wanneer wordt het nieuwe bandenlabel voor nieuwe auto’s verplicht?
Wanneer wordt het nieuwe bandenlabel voor nieuwe auto’s verplicht?
Vanaf 1 mei 2021 moeten alle nieuw geproduceerde auto’s voorzien zijn van het nieuwe bandenlabel. Het kan dus zijn dat je na 1 mei 2021 een auto in de showroom aantreft zonder bandenlabel. Die auto is dan waarschijnlijk geproduceerd voor 1 mei 2021.
Wanneer wordt het nieuwe bandenlabel voor los verkochte banden verplicht?
Wanneer wordt het nieuwe bandenlabel voor los verkochte banden verplicht?
Het nieuwe label moet worden laten zien bij banden die na 1 mei 2021 geproduceerd zijn. Banden die voor 1 mei 2021 geproduceerd zijn hebben nog het ‘oude’ bandenlabel. Het oude bandenlabel is anders van opbouw maar bevat vergelijkbare informatie.
Er staan meerdere banden bij een gekozen auto in de Car Configurator, betekent dit dat ik kan kiezen?
Er staan meerdere banden bij een gekozen auto in de Car Configurator, betekent dit dat ik kan kiezen?
Nee. Een van de getoonde banden wordt gemonteerd, maar de keuze voor een specifieke band kan niet. De autofabrikant heeft ervoor gezorgd dat alle vermeldde banden voldoen aan de eisen voor veiligheid, comfort, brandstofefficiëntie en vele andere factoren voor de betreffende auto.
Hoe zorg ik ervoor dat ik optimaal gebruik maak van de banden van de auto?
Hoe zorg ik ervoor dat ik optimaal gebruik maak van de banden van de auto?
Controleer minimaal elke twee maanden de bandenspanning en pomp zo nodig lucht bij. Dit verbetert de brandstofefficiëntie, de grip op (nat) wegdek, de wegligging, de remweg en het rijcomfort en vermindert het afrolgeluid van de banden. Daarnaast adviseren wij om ‘het nieuwe rijden’ toe te passen. Met een gematigde, energie-efficiënte rijstijl kan het brandstofverbruik en de bandenslijtage aanzienlijk worden verminderd. Voor een optimale energie-efficiënte rijstijl, maar vooral ook voor de veiligheid, is het belangrijk om ook altijd voldoende afstand tot voorliggers te houden, om zo min mogelijk te hoeven remmen en indien nodig, tijdig te kunnen stoppen.
* Volkswagen AG staat voor Aktiengesellschaft, ofwel Naamloze Vennootschap. Hiermee wordt de Volkswagen Group bedoeld, waartoe ook bijvoorbeeld de automerken ŠKODA, SEAT en Audi behoren.