Dit zijn de 5 meestgestelde vragen over elektrisch rijden

Volkswagen 10 dingen die je wilt weten over elektrisch rijden

Dat elektrisch rijden je soms een beetje duizelt, kunnen we ons goed voorstellen. Want wat is nu het verschil tussen een hybride en plug-in hybride? Waar kun je je elektrische auto opladen? En stoot je echt geen CO2 uit? Wij geven hier antwoord op de meestgestelde vragen.

id elektrisch rijden
Elektrisch rijden

1. Welke soorten elektrische auto’s zijn er?

Er zijn drie soorten elektrische auto's: hybrides, plug-in hybrides en volledig elektrische modellen. Met een hybride of een plug-in hybride rijd je deels elektrisch. Je combineert namelijk een normale brandstofmotor met een elektrische motor. De accu van een hybride laadt door regeneratie vanzelf op als je remt. Een plug-in hybrid heeft ook een stopcontact waarmee je de accu kunt opladen. Volledig elektrische modellen kun je alleen opladen via een stopcontact of een laadpaal. Bekijk hier onze elektrische modellen, zoals de ID.3 en ID.4.

Volkswagen teaser Elektrisch rijden accutechnologie

2. Waar kan ik een elektrische auto opladen?

Een elektrische auto laad je op bij je eigen laadpaal of een openbare laadpaal. Het aantal openbare laadpunten groeit enorm in Nederland en Europa. In de EU zijn nu zo'n 170.000 laadpunten en de Europese Unie wil dat in 2025 hebben uitgebreid naar twee miljoen. Gelukkig hoef je ook steeds minder lang te wachten tot je elektrische auto volledig is opgeladen. De laadsnelheid neemt namelijk enorm snel toe. Neem bijvoorbeeld de ID.3. Met een snellader laad je de accu binnen 35 minuten weer tot 80% op. Meer weten over je elektrische auto opladen? Lees hier verder.

Actieradius

3. Hoe ver kan ik met een elektrische auto rijden?

Met de accu's van nu rijd je tussen de 200 en 500 kilometer. Jouw rijstijl beïnvloedt die actieradius. Hoe efficiënter je rijdt, hoe meer kilometers je kan maken. Dat betekent bijvoorbeeld zo min mogelijk remmen en optrekken, je banden op de juiste spanning houden en bewust omgaan met je verwarming en airco. Wij delen 10 tips om het meeste uit je actieradius te halen.

Volkswagen Elektrisch Rijden

4. Stoten elektrische auto's helemaal geen CO2 uit?

Als je rijdt, stoot je elektrische auto geen CO2 uit. In de volledige levenscyclus, dus van productie tot recycling, komt er wel CO2 vrij. Die uitstoot ligt zeventien tot dertig procent lager dan van auto's die op benzine of diesel rijden. Laad je bij met groene stroom, zoals wind- of zonne-energie, dan is dat verschil bijna negentig procent. In 2050 wil Volkswagen volledig CO2-neutraal produceren. Hoe we dat gaan doen, lees je op Way to Zero.

Volkswagen Elektrisch Rijden

5. Is een elektrische auto duurder dan een brandstof auto?

De aanschafkosten van een elektrische auto zijn nu nog hoger dan die voor brandstof auto's. Met een elektrische auto bespaar je wel op andere vlakken een stuk meer. Zo krijg je belastingvoordeel en betaal je minder bijtelling, minder onderhoudskosten en lagere kosten per kilometer. Deze kosten liggen voor een brandstofauto een stuk hoger. Ook betaal je geen wegenbelasting en BPM. Door nieuwe technologieën worden de aanschafkosten steeds lager. Dat moet ook wel, want Volkswagen wil de elektrische auto toegankelijk maken 'voor miljoenen mensen, in plaats van miljonairs'. Lees hier meer over de kosten van elektrisch rijden.

Meer weten over elektrisch rijden?

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een elektrische Volkswagen?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen