Alles over plug-in hybride
en onze modellen

Zoek je een zuinige en milieuvriendelijke auto, maar wil je liever niet inleveren op gemak en bereik? Met een plug-in hybride behoud je de zekerheid van een brandstofmotor en profiteer je van de voordelen van elektrisch rijden. Lees hier alles over plug-in hybride auto’s en bekijk onze plug-in hybride modellen.

Wat is plug-in hybride?

Een plug-in hybride, ook wel Plug-in Hybrid Electric Vehicle (PHEV) genoemd, is een voertuig waarmee je elektrisch rijden afwisselt met rijden op de benzinemotor. Hiermee is het mogelijk om bepaalde afstanden tot zelfs 125 km volledig elektrisch te rijden. Denk bijvoorbeeld aan je dagelijkse woon-werkverkeer. Je hoeft je geen zorgen te maken over de actieradius van je auto, omdat de benzinemotor altijd klaar staat voor langere reizen. Omdat je minder afhankelijk bent van benzine, is je verbruik lager en je CO2-uitstoot minder.

Hoe werkt plug-in hybride?

Zoals de naam ‘plug-in’ al aangeeft, laad je een plug-in hybride op via een stekker. Net zoals bij een volledig elektrische auto. Dit kan zowel bij een openbare laadpaal of met een thuislaadpaal. Hoe vaak je een plug-in hybride auto moet opladen, hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en van de afstanden die je aflegt. Het opladen zelf duurt gemiddeld tussen de één en vier uur. Dit is afhankelijk van het vermogen van de laadpaal en van de accu capaciteit.

Al onze plug-in hybride modellen



De voor- en nadelen van plug-in hybride

Voordelen

  • Een plug-in hybride auto is zuinig. Op de momenten dat je elektrisch rijdt verbruik je namelijk geen brandstof.
  • Langere afstanden volledig elektrisch afleggen. Dankzij de combinatie van een krachtige elektrische motor en een verbrandingsmotor kun je, in tegenstelling tot bij mild en full hybride, meer ritten brandstofvrij rijden.
  • Een plug-in hybride is beter voor het milieu. Je verbruikt minder brandstof en stoot dus minder CO2 uit.
  • Geen zorgen over je actieradius. Is je accu leeg? Dan rijd je verder op de verbrandingsmotor.
  • Korting op de wegenbelasting. Tot en met 2024 betaal je 50 procent minder wegenbelasting.
  • Je betaalt minder BPM. Deze aanschafbelasting voor auto’s en motoren is gebaseerd op CO2-uitstoot en is daarom lager in vergelijking met benzine- of dieselauto’s.
  • Hoog vermogen. Dankzij de samenwerking van de brandstofmotor en elektromotor hebben plug-in hybride auto’s veel trekkracht en een hoog vermogen.

Nadelen

  • Plug-in hybride auto’s zijn zwaar. De combinatie van een elektromotor en brandstofmotor zorgt voor extra gewicht. Ook is de accu van een plug-in hybrid groter, in vergelijking met een full of mild hybrid.
  • Bij niet regelmatig opladen is een plug-in hybride minder zuinig en minder schoon. Je bent in dit geval meer brandstof kwijt en stoot meer CO2 uit. Dit heeft ook te maken met het extra gewicht van een plug-in hybride.

Het verschil met mild en full hybride

Bij het kiezen van een hybride auto kom je naast hybride auto’s met stekker ook andere hybride types tegen: mild hybride en full hybride auto’s. Wat is nu precies het verschil en waarmee rijd je het meest zuinig?

Mild hybride

Mild hybrid systemen, ook wel MHEV, geven een kleine elektrische ondersteuning aan de verbrandingsmotor. Tijdens het uitrollen en remmen zet de elektrische hulpmotor bewegingsenergie van de auto om in elektrische energie voor de accu. Deze opgeslagen energie wordt ingezet voor extra kracht tijdens het snel optrekken en inhalen en voedt ook de accu. Zo heb je minder uitstoot van brandstof en rijd je zuiniger.

Meer over mild hybride

Full hybride

Bij een full hybrid auto werken de elektrische motor en de verbrandingsmotor nog beter samen. In tegenstelling tot een mild hybride auto is het met een full hybride voertuig mogelijk om korte afstanden volledig elektrisch te rijden. De batterij laadt zichzelf op tijdens het rijden en kan niet via een laadpaal worden opgeladen, zoals bij plug-in hybride het geval is. Ook is de accu van een full hybride kleiner en de elektromotor minder krachtiger. Hierdoor zijn de afstanden die je elektrisch kunt afleggen een stuk korter.

Meer over full hybride

Veelgestelde vragen

Hoeveel is de bijtelling bij plug-in hybride?

Hoeveel is de bijtelling bij plug-in hybride?

Voor plug-in hybride auto’s is de fiscale bijtelling in 2024 vastgesteld op 22 procent. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met je Volkswagen dealer.

Wat is het verbruik van een plug-in hybride auto?

Wat is het verbruik van een plug-in hybride auto?

Het verbruik van een plug-in hybride auto varieert sterk en is afhankelijk van hoe vaak je elektrisch rijdt. Bij regelmatig opladen en korte ritten kun je veelal elektrisch rijden, wat het brandstofverbruik aanzienlijk vermindert. Voor langere ritten waarbij de benzinemotor wordt gebruikt, zal je verbruik toenemen.