Volkswagen Golf 'Auto van het jaar'

De nieuwe Volkswagen Golf is uitgeroepen tot Auto van het Jaar 2013. Hij behaalde een afgetekende zege dankzij zijn enorme arsenaal aan duurzame technieken, het hoge veiligheidsniveau en ‘value for money’. De Golf is de derde Volkswagen die tot Auto van het Jaar is uitgeroepen.

Voor de Auto van het Jaar-verkiezing 2013 waren 35 auto’s genomineerd. Na een eerste selectieronde bleven acht finalisten over. Aan de vooravond van de autotentoonstelling van Genève maakte de internationale jury de uitslag bekend. Daarbij kwam de Volkswagen Golf als afgetekende winnaar uit de bus. Hij was goed voor in totaal 414 punten, de nummer 2 volgde met 202 punten.

Unieke prijs/kwaliteitverhouding

De nieuwe Golf is groter en ruimer dan zijn voorganger, maar ook tot 23% zuiniger. Dit door een tot 100 kg lager gewicht, de uitgekiende stroomlijn en efficiencyverhogende BlueMotion Technologies zoals het start/stop-systeem. Nog dit jaar komen er ‘14%’ BlueMotion-modellen op de markt, ook van de nieuwe Variant.De Golf biedt inzittenden en overige weggebruikers een zeer hoog veiligheidsniveau. Hij kreeg daarvoor vijf sterren van EuroNCAP én Advanced Awards voor Multi Collision Brake (standaard op elke Golf) en opties als Pre Crash Front Assist en Lane Assist. Ondanks vooruitgang op alle fronten is de Golf er al vanaf 18.790 euro (inclusief BTW/BPM).

 

Familieprestatie

Naast de hatchback komt na de zomer de extra ruime Volkswagen Golf Variant op de markt. De nieuwe Golf GTI is spannend als vanouds en daarbij efficiënter dan ooit. De nieuwe Golf GTD op zijn beurt biedt kracht en souplesse met zijn 184 pk sterke TDI-diesel. Hij is net als het gros van de Golf-modellen goed voor 20% bijtelling. Ook de nieuwe Golf heeft zich aldus weer tot publiekslieveling ontwikkeld op de zakelijke en particuliere markt. De orderportefeuille voor het nieuwe model is ruim gevuld. Naast een nieuwe Golf BlueMotion maken bovendien de Golf EcoFuel (aardgas), elektrische e-Golf en Golf plug-in hybride binnen een jaar hun opwachting.

 

Derde Volkswagen-overwinning

Het is voor de derde keer dat een Volkswagen de Auto van het Jaar-titel wint. De Polo (2010) en de Golf 3 (1992) gingen hem voor. De Auto van het Jaar verkiezing bestaat sinds 1964. Het Nederlandse blad Autovisie was één van de initiatiefnemers. De opzet is zeer internationaal. In de jury zitten in 59 (hoofd)redacteuren van autotijdschriften uit 23 Europese landen.