Brandbox

Veelgestelde vragen over elektrische mobiliteit.

Bekijk hieronder de meest gestelde vragen. Terug naar de nieuwe e-Golf?

Algemene informatie

 • Wat kost het om de Volkswagen e-Golf zakelijk te leasen?

  U kunt de nieuwe e-Golf zakelijk leasen bij Volkswagen Financial Services vanaf € 515,- per maand (excl. BTW) op basis van 48 maanden en 20.000 km per jaar. In dit leasebedrag is de Milieu-investeringsaftrek (MIA) verrekend. Voor € 70 per maand (excl. BTW, op basis van 20.000 km per jaar) kunt u het HollandseWind laadabonnement afsluiten waarmee al uw laadkosten zijn afgedekt.
 • Wat kost de Volkswagen e-Golf in private lease?

  De nieuwe e-Golf kost in private lease bij Volkswagen Financial Services € 535 per maand (incl. BTW) op basis van 48 maanden en 10.000 km per jaar. In dit leasebedrag is de Milieu-investeringsaftrek (MIA) verrekend. Voor € 42 per maand (incl. BTW, op basis van 10.000 km per jaar) kunt u het HollandseWind laadabonnement afsluiten waarmee al uw laadkosten zijn afgedekt.

 • Is de e-Golf duurder dan een vergelijkbare Golf op benzine of diesel?

  Nee. Als gekeken wordt naar de totale autokosten (Total Cost of Ownership) is de e-Golf goedkoper dan een vergelijkbare Golf op benzine of diesel. Dit verschil in autokosten kan oplopen tot € 125 per maand. De relatief lage autokosten van de e-Golf zijn te danken aan de scherpe leaseprijzen van Volkswagen Financial Services, de lage kosten van het HollandseWind laadabonnement en de Milieu-investeringsaftrek (MIA).

Car-Net

 • Welke functies heeft de Volkswagen Car-Net smartphone app?

  Via de Car-Net e-Remote smartphone app kunt u verschillende gegevens raadplegen, zoals de laadstatus van uw accu, de resterende actieradius, uw gemiddelde energieverbruik en uw laatste parkeerpositie. Bovendien kunt u de airconditioning aanzetten als uw auto stilstaat, het laden starten of stoppen en de energietoevoer instellen.
 • Wat moet ik doen om gebruik te maken van Car-Net?

  Om voor uw e-Golf gebruik te maken de mobiele online diensten van Car-Net moet u zich registreren op volkswagen-carnet.com/nl. Als u zich binnen 90 dagen na aankoop registreert, is Car-net 36 maanden gratis. Na 36 maanden kunt u uw abonnement tegen betaling verlengen in de Car-Net portal.

Accu

 • Wat is de levensduur van de accu?

  Volkswagen gaat elektrische auto's in series produceren die aan onze gebruikelijke kwaliteitsstandaard voldoen. Op de accu zit 8 jaar garantie.
 • Wat is de maximale afstand (actieradius) die de e-Golf met een volledig geladen accu kan rijden?

  De e-Golf kan maximaal 300 km op een volledig geladen accu rijden. Het genoemde aantal kilometers is de theoretische maximale actieradius volgens de NEDC testsystematiek. Deze maximale actieradius kan onder meer worden beïnvloed door de voertuigconfiguratie, acculeeftijd en -conditie, rijstijl en de gebruiks-, omgevings- en klimaatomstandigheden zoals de buitentemperatuur, de verkeerssituatie en het rijgedrag. Houd in de praktijk rekening met een actieradius van ca. 200 km.
 • Hoe vaak kan de accu opnieuw opgeladen worden?

  Enkele duizenden malen wat overeenkomt met een levensduur van 8 tot 10 jaar. De capaciteit wordt niet beïnvloed door gedeeltelijk laden. Doordat de lithium-ion accu geen geheugeneffect heeft, wordt een gedeeltelijke lading niet onthouden. De accu kan na een gedeeltelijke lading de volgende keer dus weer volledig worden geladen.
 • Beïnvloedt het gebruik van de verwarming in de winter de actieradius van een elektrische auto?

  Ja. Airconditioning en vooral verwarming zijn energieverbruikers. In de winter kan de actieradius van een e-Golf worden gereduceerd met 80 tot 120 km afhankelijk van rijgedrag, temperatuur,etc.

Voertuig en uitrusting

 • Wat is de topsnelheid van de e-Golf?

  150 km/u
 • Beïnvloedt het gebruik van de airconditioning en de verwarming de actieradius van een elektrische auto?

  Ja. Wanneer de accu aangedreven airconditioning of verwarming wordt gebruikt, wordt de actieradius gereduceerd. Maar de e-up! en e-Golf zijn energie-efficiënte voertuigen met zeer lage verbruikscijfers.
 • Wordt de verwachte actieradius weergegeven als hoge energieverbruikers geactiveerd zijn?

  De actieradius wordt weergegeven in het dashboard. Geactiveerde energieverbruikers voor comfort en rijstijl worden meegenomen in de berekening.
 • Kan Volkswagen mij helpen als ik tijdelijk een hogere actieradius nodig hebt, bijvoorbeeld voor vakantie?

  Ja. Bij de Volkswagen dealer kunt u tegen zeer aantrekkelijke tarieven een benzine of diesel uitvoering voor een paar dagen of een paar weken huren. Ook kunt u kiezen om bijvoorbeeld voor vakantie een ruimere auto te huren. Informeer bij de Volkswagen dealer bij u in de buurt naar de mogelijkheden.
 • Is de e-Golf echt geschikt voor 5 personen?

  Ja. De e-Golf is een echte vijfzitter.

Laden en laadinfrastructuur

 • Zijn er verschillende mogelijkheden om de auto te laden?

  Ja.  
  • Via een mode 2 laadkabel die in het normale stopcontact kan (voor incidenteel gebruik)
  • Via een thuislaadpunt 
  • Via een openbaar AC laadpunt (wisselstroom, benodigde laadkabel wordt meegeleverd) 
  • Via een openbaar DC laadpunt (gelijkstroom, snelladen)
 • Hoe lang duurt gewoon laden met 230V en snelladen met 380V?

  230V AC 7,2 kW: 5 uur en 20 minuten voor een 100% geladen accu. Bij andere automerken duurt thuisladen (AC) in sommige gevallen meer dan 8 uur of zelfs meer dan 16 uur!

  380V DC 40 kW: 45 minuten voor een 80% geladen accu en 1 uur voor een 100% geladen accu.

 • Mag ik het laadproces onderbreken als de accu nog niet volledig geladen is?

  Ja. Dit kan door de auto te ontgrendelen met de afstandsbediening en vervolgens de laadkabel binnen 30 seconden te ontkoppelen.
 • Kan de berijder zien wanneer de auto volledig geladen is?

  Ja. Dit wordt weergegeven op het thuislaadpunt, via de smartphone app en via de laadstatus indicator in het dashboard.
 • Hoe kan ik onderweg laden?

  Volkswagen biedt in samenwerking met Eneco het HollandseWind laadabonnement. Hiermee kunt u voor een vast bedrag per maand overal in Nederland laden. U ontvangt een laadsleutelhanger of -pas waarmee u bij openbare (snel)laadpunten het laden kunt starten. Om bij Fastned snellaadstations te kunnen laden, moet u de Fastned app op uw smartphone installeren en uw laadsleutelhanger of -pas als betaalmethode invoeren.
 • Wat kost het HollandseWind laadabonnement?

  De kosten per maand van het HollandseWind laadabonnement zijn afhankelijk van het aantal kilometers dat u per jaar rijdt. Op basis van uw jaarkilometrage krijgt u een laadbundel. Een laadbundel voor bijvoorbeeld 10.000 km per jaar kost € 35 per maand (excl. BTW), voor 20.000 km betaalt u € 70 per maand (excl. BTW) en voor 30.000 km € 105 per maand (excl. BTW). Wanneer voor afloop van het jaar het maximum van de laadbundel wordt overschreden, worden de kWh boven het maximum afgerekend tegen € 0,30 per kWh (excl. BTW). Wanneer na afloop van een jaar nog kWh over zijn, neemt de klant deze mee naar het nieuwe jaar.
 • Kan ik onbeperkt snelladen met het HollandseWind laadabonnement?

  Indien u meer dan 20% (in kWh) van uw laadbundel heeft geladen bij snellaadpunten (DC) worden hiervoor additionele kosten in rekening gebracht worden. Binnen de totale laadbundel wordt dan € 0,19 per kWh (excl. BTW) afgerekend. Buiten de totale bundel wordt € 0,49 per kWh (excl. BTW) afgerekend.
 • Kan ik ook een HollandseWind laadabonnement nemen als ik de e-Golf koop of financier?

  Ja. U kunt het HollandseWind laadabonnement nemen als u de e-Golf koopt, financiert of least.
 • Waarom heb ik een thuislaadpunt nodig?

  Het gebruik van een thuislaadpunt betekent maximaal comfort, maximale veiligheid en maximale laadprestatie. Een thuislaadpunt biedt een ca. 50% hogere laadprestatie en dus kortere laadtijd dan een normaal stopcontact.
 • Welke laadmogelijkheden biedt Volkswagen?

  Speciaal voor e-Golf biedt Volkswagen een Smart thuislaadpakket, bestaande uit een thuislaadpunt en installatiepakket Small, en een Smart zakelijk laadpunt. Met deze Smart laadpunten laadt u thuis of op kantoor met een laadpas. De energiekosten voor het laden worden geregistreerd en desgewenst aan u terugbetaald en vervolgens gefactureerd aan uw werkgever of leasemaatschappij.
 • Wie installeert het laadpunt?

  Voor de installatie van de thuis- en zakelijke laadpunten is Volkswagen een samenwerking aangegaan met Eneco. Eneco verzorgt de installatie en is aanspreekpunt in geval van storingen.
 • Wat kost het mij als ik een laadpunt laat installeren?

  Indien u het HollandseWind laadabonnement neemt, krijgt u € 424 korting (incl. BTW) op een laadpunt. Het Smart thuislaadpakket bestaat uit een laadpunt en installatiepakket Small. Voor het Smart thuislaadpakket betaalt u - in combinatie met het laadabonnement - € 1.144 (incl. BTW). Installatiepakket Small is zonder graaf- / bestratingswerkzaamheden. Voor installaties met 5m graafwerk is er het Medium installatiepakket met een meerprijs € 270,50 incl. BTW. Voor installaties met 5-10 m graafwerk is er het Large installatiepakket met een meerprijs € 350,90 incl. BTW. Voor een Smart zakelijk laadpunt betaalt u - in combinatie met het laadabonnement - € 1.876 (incl. BTW). Bij een zakelijk laadpunt zijn installatiekosten niet standaard inbegrepen. De installatiekosten zullen op maat door Eneco aan u worden geoffreerd.

Veiligheid

 • Is een elektrische auto net zo veilig als een conventionele auto?

  Ja. De e-Golf is net zo veilig als de gewone Golf. De e-Golf kreeg de maximale vijfsterrenscore in de Euro NCAP test, dezelfde score als de gewone Golf. De e-Golf is voorzien van state-of-the-art veiligheidssystemen. Zo wordt het hoogspanningssysteem gedeactiveerd bij een crash en is de accu afgedekt door een bijzonder stabiele behuizing.
 • Krijg ik een elektrische schok als ik een contact aanraak?

  Alle onderdelen die onder spanning staan, zijn zo gezekerd en gescheiden van de carrosserie dat aanraken zonder gebruik van gereedschap onmogelijk is. Bij grote reparaties door de Volkswagen dealer wordt het hoogspanningssysteem uitgeschakeld en uiteindelijk weer ingeschakeld. In geval van een crash wordt het automatisch uitgeschakeld.
 • Welke werkzaamheden mogen niet door ieder Volkswagen servicepunt worden uitgevoerd?

  Het normale onderhoud kan door ieder Volkswagen servicepunt worden uitgevoerd, hetzelfde geldt voor reparatie met uitzondering van het hoogspanningssysteem. Alle reparaties aan de accu of het hoogspanningssysteem moeten door een gespecialiseerd Volkswagen servicepunt worden uitgevoerd. Normaal gesproken mag de dealer die het e-voertuig heeft verkocht zelf ook het onderhoud aan het hoogspanningssysteem doen.

Milieu

 • Produceert een elektrische auto uitlaatgassen of CO2?

  Niet tijdens het rijden, maar in de totale energieketen hangt dit af van de manier waarop elektriciteit wordt opgewekt. Als elektriciteit wordt opgewekt door conventionele bronnen zoals een kolencentrale dan is de uitstoot hoger dan bij de zuinigste diesel- of benzinemotoren. Wordt de elektriciteit opgewekt uit natuurlijke bronnen, zoals windenergie, dan is er praktisch geen CO2-uitstoot.
 • Biedt Volkswagen groene stroom aan bij haar elektrische auto's?

  Ja. Volkswagen is een samenwerking aangegaan met Eneco en biedt bij de e-Golf het HollandseWind laadabonnement aan. Dankzij dit laadabonnement kunnen wij u de zekerheid bieden dat elke kWh die bij het opladen van de e-Golf wordt gebruikt uit 100% HollandseWind bestaat. De stroom die u gebruikt, is gegarandeerd afkomstig van Nederlandse windturbines: 100% groen en CO2-neutraal.
 • Bevat de accu schadelijke stoffen en zo ja, hoe worden die verwerkt?

  Lithium moet te allen tijde met zorgvuldigheid worden behandeld. Lithium zit in de accu in geligeerde vorm waardoor het niet makkelijk kan vrijkomen, ook vanwege de solide behuizing van de accu. Scherpe milieuvoorschriften worden gevolgd bij het recyclen van een accu en de componenten worden zo gerecycled dat ze geen schade kunnen toebrengen aan mens en natuur.

*Het genoemde aantal kilometers is de theoretische maximale actieradius volgens de NEDC testsystematiek. Deze maximale actieradius kan onder meer worden beïnvloed door factoren zoals de buitentemperatuur, de verkeerssituatie en het rijgedrag.