Brandbox

Overzicht van de wijzigingen per 2017

Traditiegetrouw komt het kabinet op de derde dinsdag van september met de voorstellen voor het komende jaar naar buiten. Dat betekent dat de plannen voor 2017 toen bekend zijn gemaakt. Welke maatregelen hebben met uw auto te maken? Fleetwise geeft u een overzicht.

Allereerst gaat de standaardbijtelling per 2017 omlaag van 25% naar 22%. Dat geldt voor auto’s met een datum eerste toelating vanaf 2017. Het huidige 25%-tarief blijft nog van kracht op alle auto’s met een eerste tenaamstelling in de jaren tot en met 2016.
 
Overgangsregeling
Voor auto’s met een lagere bijtelling geldt een overgangsregeling, waarmee de huidige 60-maandsperiode van de bijtellingskorting uitgediend mag worden. Dat geldt ook nog voor de auto’s die in 2016 voor het eerst tenaamgesteld worden en een bijtelling hebben van 21%. Denk bijvoorbeeld aan de Volkswagen Passat GTE en Volkswagen Golf GTE.
 
Verlaagd energiebelastingtarief
Een bijtellingskorting is er voor nieuwe auto’s in 2017 alleen nog bij een CO2-uitstoot van 0 gram/km. De bijtelling is dan 4% van de cataloguswaarde. Deze elektrische auto’s houden bovendien de komende jaren hun BPM-vrijstelling en het MRB-nihiltarief. Het kabinet verlaagt bovendien het tarief van de energiebelasting voor het laden bij openbare laadpalen.
 
BPM gaat omlaag
Ook de BPM, de aanschafbelasting op nieuwe auto’s, gaat omlaag. Aan de ene kant worden de tariefschijven bijgesteld aan de technische vooruitgang, waardoor de CO2-uitstoot van nieuwe auto’s afneemt, maar tegelijkertijd worden de BPM-tarieven stapsgewijs afgebouwd met bijna 15% tot en met 2020.