City Emergency Braking: na up! nu ook op de Touareg

De Volkswagen Touareg kan vanaf nu worden besteld met City Emergency Braking. Dit innovatieve remsysteem debuteerde op de up! en assisteert de bestuurder bij snelheden van 5 tot 30 km/h. Het kan autonome remingrepen uitvoeren en daarmee kop-staartbotsingen voorkomen of de gevolgen ervan verminderen. Bij de Touareg is het systeem geïntegreerd in de optionele Adaptieve Cruise Control.

City Emergency Braking (CEB) is een lasergestuurd assistentiesysteem voor gebruik in de stad bij 5 tot 30 km/h. De laser van CEB ‘herkent’ reguliere verkeersobjecten, zoals auto’s, vlak vóór de Volkswagen Touareg. Als het systeem vaststelt dat een aanrijding kan ontstaan, bouwt het automatisch remdruk op zodat de remmen sneller reageren op het intrappen van het rempedaal. Als de bestuurder op tijd remt, kan zo een aanrijding worden vermeden. Als hij of zij niet tijdig remt, kan een aanrijding onvermijdelijk worden. Dan volgt automatisch een krachtige remingreep. In het meest gunstige geval kan op deze manier een aanrijding worden voorkomen. De remingreep zorgt er in elk geval voor dat de ongevalssnelheid sterk vermindert. Hierdoor wordt schade zo veel mogelijk beperkt.

 

Prestigieuze prijs Euro NCAP

Veiligheidsinstituut EuroNCAP schat dat City Emergency Braking in ruim 20 % van de gevallen het letsel veroorzaakt door kop-staartbotsingen kan voorkomen of verminderen. Het instituut beloonde het systeem dan ook met een EuroNCAP Advanced Safety-award.

 

Uitwijkmogelijkheden

Een remingreep van City Emergency Braking is geen comfortabele ervaring. Het abrupte karakter is speciaal ‘ingebouwd’ om de Volkswagen Touareg-bestuurder ervan te weerhouden om in stadsverkeer altijd en uitsluitend op het assistentiesysteem te vertrouwen. Ook met CEB is en blijft de bestuurder eindverantwoordelijk voor de veiligheid. Dit betekent ook dat het systeem te allen tijde is te ‘overrulen’. Als de bestuurder bijvoorbeeld snel accelereert of een uitwijkmanoeuvre uitvoert, wordt CEB uitgeschakeld.

 

Van up! naar Touareg

Het is gebruikelijk dat geavanceerde assistentiesystemen debuteren in de topmodellen van een merk. Met City Emergency Braking volgt Volkswagen de omgekeerde weg. Het systeem debuteerde op de Volkswagen up! Vanaf de move up! zijn alle up!s standaard uitgevoerd met City Emergency Braking en het elektronisch stabiliteitssysteem ESP. Dit is uniek in het segment van de compacte stadsauto’s, net als de vijfsterren-crash-score die de up! heeft behaald. Bij de Touareg is City Emergency Braking geïntegreerd in de meeruitvoering Adaptieve Cruise Control. Deze kan ook bij hogere snelheden autonome remingrepen uitvoeren. De Touareg is er nu mee te bestellen, de eerste exemplaren staan eind juli bij de Volkswagen-dealer. vanaf 8.490 euro.