Fiscale voordelen

Maakt elektrisch rijden betaalbaar

Fiscale voordelen

Fiscale voordelen met een elektrische auto

Als je besluit om zakelijk met een elektrische Volkswagen te gaan rijden, dan profiteer je van een flink aantal fiscale stimuleringsmaatregelen. We zetten de belangrijkste regelingen voor 2021 voor je op een rij en blikken alvast vooruit naar de komende jaren.*

BPM-vrijstelling blijft

Voor volledig elektrische auto’s blijft tot en met 2024 de BPM-vrijstelling bestaan. Of deze regeling op de lange termijn met steeds meer elektrische auto’s houdbaar blijft, daar zal het kabinet zich over moeten buigen.

Lagere bijtelling

Voor volledig elektrische auto geldt in 2021 een lagere bijtelling van 12% in plaats van 22%. Dit tarief geldt over de eerste € 40.000 van de catalogusprijs. Voor het bedrag daarboven betaal je het normale tarief van 22%. In 2022, 2023 en 2024 wordt het percentage 16% en in 2025 17%. Daarna geldt het standaardtarief van 22% ook voor elektrische auto’s.

Geen motorrijtuigenbelasting

Met een elektrische auto’s betaal je tot 2025 geen motorrijtuigenbelasting (MRB).

ID CROZZ electric Volkswagen

Milieu-investeringsaftrek

Deze "MIA" is een extra fiscale aftrekpost die je van de winst van je onderneming mag aftrekken en is van toepassing als een investering voorkomt op de Milieulijst die jaarlijks door RVO wordt gepubliceerd. Volledig elektrisch aangedreven personenauto's staan onder code 3110 op de Milieulijst van 2021. Deze investering komt daarmee tot een investeringsbedrag van € 40.000 in aanmerking voor 13,5% MIA. Ook op laadpunten die op eigen terrein staan en voor eigen voertuigen bestemd zijn, kun je in 2021 MIA claimen.

De MIA kun je zelf claimen als je investeert via koop of financial lease. Bij operational lease vraagt de leasemaatschappij de MIA aan en verwerkt die in de maandelijkse leasetermijnen. Voor de afschrijving op een elektrische auto gelden de gebruikelijke afschrijvingsregels. Bij financial lease mag daarnaast de rente afgetrokken worden. Bij operational lease geldt dat voor de maandtermijn van de lease.

Lokale subsidies

Maar dat is nog niet alles. Ook provincies en gemeentes hebben soms nog extra subsidies om een elektrische auto of laadpaal nog aantrekkelijker te maken. Controleer dus goed hoe het in jouw regio zit en kijk op Nederland Elektrisch.

* Stand van zaken januari 2021, onder voorbehoud van wijzigingen.

Meer informatie over zakelijke mogelijkheden?

Neem contact met ons op
Meer informatie over zakelijke mogelijkheden